Özel okul kurucularından değerli bir arkadaşım 22 Mart tarihli ''Dünya Su Günü'' konulu instagram paylaşımında ''Su önemlidir.

Bir sabah kalktığımızda çeşmeler akmayabilir.''yazmış.Paylaşımı beğenirken yıllar önce katıldığım bir deprem seminerinde konuşmacının :'' 22.yüzyıl dünyada su savaşlarına sahne olacak .''sözü aklıma geldi.Bu sözler bugünkü yazıma ilham oldu.

Kışa girerken ülkemiz büyük bir kuraklık yaşadı.Barajlarda su kalmadı.Göller kurudu.Su kaynakları azaldı.Toplumda herkesi bir endişe aldı.Yürekleri susuzluk korkusu sardı.

Kar yağınca yüreklerimize biraz su serpildi.Ancak endişelerimiz devam ediyor.Haberler fazlasıyla küresel ısınmadan bahsetmeye başladı.Toplumdaki herkesin suyu tasarruflu kullanmaya odaklanması gerektiğinin zamanının geldiğini düşünüyorum.

Manisa ili sınırları içinde bulunan Marmara gölünde kayıklar karaya vurdu.Gölde hayat belirtisi yok denecek kadar az.

Martılar boynu bükük kaldı.Balıkçılar balık avlayamaz oldu.Gölde su azalınca insanlar yer altı sularına yöneldi.Plansız sulamayı da buna eklersek yeraltı sularında seviye aşağılara doğru inmeye başladı.

Doğanın kaynaklarının sonsuz olmadığının farkına varmalıyız.

Burdur gölü,yüzey alanı 146 km kare.Nesli tehlikede olan dikkuyrukların önemli kışlama alanı.Türkiyenin uluslar arası öneme sahip 135 sulak alanında biri.Gölün yüzeyi son 23 yılda 40 kilometre kare küçüldü.Hemen hemen gölün üçte biri kurudu.

Suyun yanlış kullanımı,küresel ısınma bizi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya getirdi.Bu yıl Antalya'dan dönüşte gölün halini görünce içim acıdı ,çölde susuz kalan bir insanın duygularını yaşadım.

Eğirdir Gölü, ülkemizin en büyük ikinci doğal tatlı su gölüdür.İçme suyu kaynağıdır.Eğirdir gölü son 10 yılda 84 kilometre kare su kaybetti.Sulama için bağlanan borular,yakınındaki sondaj kuyuları yüzünden günden güne küçüldü.Göller kurudukça hayatlar kurumaya başladı.

Sadece göller kurumakla kalmıyor,suların kalitesi de bozuluyor.Kısacası temiz sularımız kirleniyor.Ne kadar seyirci kalacağız?Plansız sulamaya devam mı edeceğiz.Sondaj kuyularının açılmasına ne zaman dur diyeceğiz?Sulamada su kaybını ne zaman ez düşük düzeye indireceğiz?

Konya'nın Karapınar İlçesinde bulunan ve dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü tamamen kurudu.Dünyada eşi benzeri olmayan göllerimizden biri.İnşallah Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sesimiz duyar da göle yeniden hayat verecek projeler hazırlayarak gölü yeniden Turizme kazandırır.

Küresel ısınmaya girmek istemiyorum.Bu dünyanın önemli bir sorunu.Bizler vatandaş olarak neler yapabiliriz?Bunlara dikkat çekmek istiyorum.Suyu konu alan bazı sloganları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Temiz su gelecek demektir./Damlaya damlaya çöl olur./Su hayattır.Su tasarrufu hayat kurtarmaktır./Su gelecektir.Geleceğin akıp gitmesine izin verme./Su gelecektir.Akıp giden geleceğimizin elinden tutun./Suyu boşa akıtma geleceği unutma./Su varsa gelecek var. (YARIN DEVAM EDECEK)