Ülkemizde M.Kemal'in ölümünden sonra bir heykel merakıdır gidiyor.

Belki ilk zamanlar bu heykelleri yapanlar Kemalizm ideolojisinde kendilerine göre samimiydiler, ama sonradan gelenler bu işin hem cılkını hem de rantını çıkardı.

Özellikle o malum partiye mensup belediyelerde başta olmak üzere durmadan bi heykel dikme merakıdır aldı başını gidiyor.

Sadece M.Kemal heykeli değil, öğretmen heykeli, asker heykeli, at heykeli, çekirdek çitleyen eşek heykeli, kıl heykeli, yün heykeli v.s.

Ne ararsan var...

Buldukları en ufak boşluğa hemen bir heykel konduruveriyorlar.

Eski kadim paganist inançlarının alışkanlığıyla şekillenmiş bilinç altlarında böyle bir hevesin yatıyor olması, bunu kendilerine hem bir rant kapısı hem de bir ideolojik takıntı haline getirmelerine zemin hazırlıyor zaten.

Şu heykel merakı ve rantı sadece bugün değil...

Peygamber efendimiz (sav) zamanında Mekkeli müşriklerde ve dahi daha eski Hz. İbrahim (as) zamanında bile çok meşhurdu.

Zaten tüm peygamberlerde bulundukları toplumda ki bu şirk inançlarını bırakmaları için, o toplumu uyarsınlar diye gönderilmedi mi?

Bu milletler hem kendi putlarını yapar hem de satarlardı.

Hem tapınırlar hem de bundan geçimlerini sağlarlardı.

Hz. İbrahim'in babası Azer put yapıp put satardı mesela.. Haydi onlar putperstti de yapıyorlardı.

Hem kendi ekonomik çarklarını da çeviriyorlardı. Peki ya siz ? Hem müslümanım deyip hem de pagan kültürüne bu kadar teşne olmak yakışıyor mu size?

Kur'an'ı Kerimde bulunan, "İbrahim şöyle dua etmişti: "Rabbim! Bu şehri güvenli kıl, beni ve çocuklarımı putlara tapmaktan uzak tut! Rabbim! Putlar insanlardan birçoğunun sapmasına sebep oldu."

"Bundan böyle kim bana uyarsa o bendendir; kim de bana karşı gelirse artık sen çok bağışlayan, pek esirgeyensin." (Kur'an meali; İbrahim Suresi/35-36) ayeti boşuna inmediydi.

Daha nice böyle putlara tapmayı, put dikmeyi yasaklayan ayetler var...

Hem zaten bu heykeleri M.Kemal'i çok sevdikleri için değil, bu işte iyi rant olduğu için yapıyorlar genelde.. Çünkü bu işlerin net, belirlenebilir bir fiyatı yok.. İstediğin kadar söyle..

Bazı belediyeler neden bu kadar heykel yaptırıyor sanıyorsunuz? Rantı güzel ve denetlenebilir değil.. Çünkü sanatın maddi değeri olmaz..

Ne derse heykel traş o kadar yazarsın, sonra da parayı beraber cukka edersin..

Karşı çıkan olursa da sanat küreğiyle ağzının ortasına vurursun...

Nasıl!?

Yani bir müfettiş gelse, "şu kadar beton gitmiş, bu kadar demir gitmiş şu da işçilik. Öyleyse bunun fiyatı bu kadar olmalıydı" diye hesap edemez/soramaz..

Bunun adı sanat (!) çünkü..

Leonardo Da Vinci'nin yaptığı şu meşhur Mona Lisa tablosunu; "şu kadar kağıt gitmiş, bu kadar boya, çerçeve gitmiş öyleyse fiyatı şudur" diyebilir misiniz? Diyemezsiniz...

Bunların alayı Leonardo Da Vinci ne de olsa..