Zatına layık şekilde Hamd-u sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Şu hayatta sahip olduklarımızı, kazandıklarımızı kendimizden biliyoruz. Hafta sonunda veya ay sonunda kazandığımız parayla hani kendimiz kazandığımız için her türlü harcayabileceğimiz anlamına mı geliyor?

Hayatımızda sahip olduklarımız gerçekten bize mi ait? Yoksa bir imtihan vesilesi olarak mı verildi bu hayat? Elimiz, ayağımız, gözümüz, ömrümüz, sağlığımız sahip olageldiğimiz kıymetli nimetler...

ELİMİZDEKİLER BİZİM Mİ?

Nimet varsa nimeti elinde tutan olmakla birlikte o nimetleri bize bahşeden vardır, elbette. Madem nimeti bize veren olduğunu görmekteyiz, sahip olduğumuz hakiki manada bize ait değildir.

Bize verilen nimetler bizim kullanımımıza verilmiştir. Bizim zannettiğimiz her maddi veya manevi nimetler bize ait olmadığından neden verildiğini, nasıl kullanılması gerektiğini bilerek yaşamak zorundayız.

Evimize aldığımız garantisi bilmem kaç yıl olan elektrikli bir eşyayı kullanım hatası diye tabir edilecek şekilde arızasına sebep olduğumuzda servis bu zararımızı karşılar mı? Karşılamayacaktır.

Yüce Rabbimiz bize emanet verilmiş nimetleri yerli yerince kullanmamız için helal ve haram dairesini çizmiş ve peygamberleri aracılığıyla bedeni ve ruhu doyuracak talimatları bize öğretmiştir.

Bedeni ihtiyaçları maddi nimetlerle, ruhi ihtiyaçları maneviyatla doyurabilirsin.

Yemek yiyorsun; bedeni hazza dayalı yiyorsan nefsini azdırırsın, göbek yaparsın. Spor yapıyorsun ama bu bedenini rahatlatıyor ancak şükrünü yapmış olmuyorsun.

İbadetlerin ve şükrünle Rabbine yaklaşarak ruhunu doyurursun. Aşkla doyurulur, ruhumuz. Müzikten etkilenir fakat doyurucu değildir.

Aslında nimetleri kullanışımız, bizi sahibine yaklaştırdığı ölçüde değer kazanır. Bakışın, konuşman, karnını doyurman ve bunun mukabilinde nimeti verene duyduğun sevgi ve aşka sahip çıkan tavrınla yapıp ettiklerin değerlenecektir.

SEVGİ ONA SAHİP ÇIKTIĞIN ORANDA KENDİNİ GÖSTERİR

Aksi durum sahte/ yalan sevgi olacaktır. O halde her dünyevi nimeti kullanırken bize Rabbimizi hatırlatacak ifadeler de sevgimizi ortaya çıkartacak sözlerdir. Sözdeki tesir, müthiştir. Söz var; gönül alır, söz var; gönlü paramparça yapar.

İnancımızda yeni işe başlarken euzu besmele çekilir. Seni Rabbine çekerek, Malik'ül-Mülkün kim olduğunu hatırlatacaktır bu kutlu söz. Her şeyin senin de dahil olmak üzere sahibi Yüce Allah'tır. Ona sığınmak sahip olduğunu zannettiğin nimetleri nasıl kullanmak gerektiğini hatırlatacak bu söz seni.

Sözüne sahip çıkman inancına sahip çıkman gibidir.

Muhabbetle kalın.