Selam'ün aleyküm ve Rahmetullah ve Berakatüh!

Pardon size Size güvenebilir miyim?Muhatabım ve okuyucularım, aynı soruyu bana sorabilirler? Bu yazının sahibi güvenilir mi acaba? Buna nasıl karar vereceğiz?

Yazıma başlarken özellikle selam verdim. Çünkü selam birbirine güvenmenin en güzel sembolüdür. Farkında değiliz ama biz insanlara selam verirken aslında şu mesajı vermiş oluyoruz: Bana güvenebilirsin. Ben de sana güveniyorum. Benden sana bir zarar gelmez.

Rabbimiz , Müminun Suresi'nde sahip olmamız gereken özellikleri zikrederken, 8. Ayet-i Kerime'de şöyle buyurur: " O müminler ki; güvenilir insanlardır, emanetlerine ve sözlerine riayet ederler."

Güvenilir olmamız, Mümin olmamızdan kaynaklanıyor. İman sahibi insan güvenilir olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) de buyuruyorlar ki: " Müslüman elinden ve dilinden insanların güvende olduğu kimsedir." Efendimizin (s.a.v) Müslüman tanımı bu. Demek ki; Müslüman olmak, güvenilir bir insan olmak demektir. Çok net değil mi?

Elhamdülillah, Müslüman olduğumuza şehadet ediyorum.Öyleyse benim elimden ve sözümden çıkan, Müslüman kardeşime güven vermeli. Söylüyorsam güvenle dinlemeli...Yazıyorsam güvenle okumalı...İnsanlar benim elimden ve dilimden zarar görmemeli.

Müslüman olmak güvenilir olmayı ve birbirine güvenmeyi gerektiriyor.Türkçemizde kullandığımız güvenmek, güvenlik, güven içinde olmak, korku duymamak kavramlarını; Arapçada, emniyet kelimesi karşılıyor. Türkçede; Emniyet Görevlisi derken de bu kelimenin aslını kullanmış oluyoruz.

Güvenilir kişiye de emin denir. Emin denilince ilk akla gelen Peygamber Efendimizdir. (s.a.v) İlkokul sıralarından beri Efendimizin (s.a.v) emin olma hikayesini duymayanımız yoktur.Ancak bu konuda gözden kaçırdığımız bir husus var. Emin ismi Peygamber Efendimize (s.a.v) Peygamber olmadan önce verilen bir lakaptır. Bu lakabı verenler de içinde yaşadığı toplumdur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) yaşadığı Cahiliyye toplumunda bile, çocukluk ve gençlik döneminde sevilmiş, sayılmış, söz ve davranışlarıyla güven vermiş ve Muhammedü'l-Emin( Güvenilir Muhammed) lakabıyla anılmıştır.Emin olma özelliği tüm peygamberlerin ortak özelliğidir.

Allah'ın dinini temsil ve tebliğ etme makamında olan her insan, ilk olarak bu özelliği taşımalıdır: Güvenilir olmalıdır...Ben Peygamberimi seviyorum diyen her Müslüman, nasıl bir toplum ve şartlar içerisinde yaşıyor olursa olsun, emin olma vasfıyla temayüz etmelidir. Her Müslüman iyi bilmelidir ki; güven vermeyen adamdan iyi bir Müslüman olmaz.

Her Müslüman güvenilir insan olmalı. Bütün Müslümanlar birbirine güvenmeli.Yaşadığımız toplumda sahip olabileceğimiz en kıymetli unvan ve şeref: güvenilir bir kişi olmaktır.

Resulullah (s.a.v) buyuruyor ki: "Mümin, insanların malları ve canları konusunda kendisinden emin olduğu kimsedir."Mesele çok net...

Müslüman: Güvenilir bir insan, güvenilir bir komşu, güvenilir bir tacir, güvenilir bir eş, güvenilir bir arkadaş olmalı. Yani her ne iş yapıyorsa, her ne konumdaysa, güvenilir olmalı Müslüman.

Alışverişten örnek verelim. Güven vermeyen tüccar için Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki: "Bizi aldatan bizden değildir."

Komşuluk ilişkilerine bakalım. Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki: " Allah'a yemin ederim ki, komşusu zulmünden ve eziyetinden emin olmayan kimse gerçek mümin olamaz."

Müslüman olma, ikrar ve iddiasında bulunan için ilk ve temel mesele bu işte: Güvenilir olmak.

Peki biz güvenilir bir insan mıyız? Birbirimize ne kadar güveniyoruz? Ya da şöyle soralım: Birbirimize neden güvenmiyoruz? Çünkü K.Kerim ve Sünnet-i Resulullah'tan uzaklaştıkça, kendimizi aldattığımız gibi başkalarını da aldatmaya başlıyoruz. Nefsimize ve Şeytana aldandıkça güven vermeyen bir insan olup çıkıyoruz. Yalan, dedikodu, şüphe, zan, iftira, haset, kin, düşmanlık alıp başını gidiyor. Böyle olunca karşımızdakini de kendimiz gibi biliyoruz. Velhasıl canlar; güvensizliğimizin kaynağı günahlarımız...

İyi bilmeliyiz ki; güven vermeyen bir insan olmak münafıklık özelliğidir. Efendimiz (s.a.v) Münafıklığın tanımını yaparken, güven vermeyen insanın bütün özelliklerini sayar: Söz verdiğinde sözünde durmaz. Konuştuğunda yalan söyler. Emanet verildiğinde hıyanet eder. İş yaptığında haksızlık yapar...

Hülasa; güvenilir insanın ölçüsü; K.Kerim ve Sünnet-i Resulullah'tır. Güvenilir insanın ahlakı, kaynağını Peygamber Efendimizin ahlakından alır.

Rabbim bu ahlak üzere yaşayan kullarından eylesin.

Ahmed SOFUOĞLU