SİYASİ DENGELER ALT ÜST OLDU

Ak Parti'de hareketli günler devam ediyor. Biz bu günleri aylar öncesinden haber vermiş ve "siyasi fırtınayı bekleyin" demiştik. Ak Parti'de değişim fırtınası şiddetini arttırarak devam ediyor. Ak Parti merkezli öyle gelişmeler yaşanıyor ki; Bursa ve İnegöl'de tüm siyasi dengeler alt üst oldu.

Bu siyasi fırtına Bakanlar kurulunun değişmesi ile başlamıştı. "Bursa'dan kim Bakan olacak?" diye merak ediyorduk. Tahminlerimiz vardı. Ancak Faruk Çelik gibi isimler kabine dışında kalırken ve Hüseyin Şahin gibi favori isimler listede yer almazken, Hakan Çavuşoğlu sürprizi yaşanmıştı. Bursa siyasetinde uzun yıllar denge unsuru olan Faruk Çelik'in son gelişmeler ile bu etkinliğini hayli kaybettiğini belirtelim. Bursa'da Faruk Çelik merkezli tüm siyasi unsurlar alt üst oldu ve Çavuşoğlu ismi ön plana çıktı.

Ak Parti İl Başkanını ararken de hareketlilik iyice artmıştı. Yine tahminlerimiz vardı. Kulislere yansıyan isimler vardı. Önder Matlı ve Necati Polat gibi isimler birbirleriyle yarıştırılıyordu. Ankara'dan hiç kimsenin beklemediği bir isim çıktı. İnegöllü siyasetçi Ayhan Salman, Ak Parti Bursa il başkanı oldu. Üstelik yine İnegöl'den Bülent Temelli gibi bir isim, çok etkin bir konumda bu yönetimde yerini aldı. Bu gelişme ile Rahmetli Başkan Hikmet Şahin döneminde olduğu gibi Bursa siyasetinde İnegöllü siyasetçiler başrol oynamaya başladı. Bu gelişme ile de Bursa siyasetinde tüm dengeler alt üst oldu.

Diğer taraftan ,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifası ile Belediye Başkanları için de değişim süreci başlamıştı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de istifasını bekliyorduk. Açıkcası bu istifa bizim için sürpriz değildi.

Hatta; "Bu sürecin şiddetini artırarak devam edeceğini, istifa halkasının ilçelere doğru genişleyeceğini haftalar öncesinden paylaşmıştık. Bursa'da en az üç ilçe Belediye Başkanının istifasının isteneceği konuşuluyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarının dahi istifası istenmişse, Bursa'da da Recep Altepe istifa etmek zorunda kalmışsa, hiçbir Belediye Başkanının koltuğu garanti değildir." Demiştik. Buna İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da dahildi.

Gökçek ve Altepe olayında da gördük ki; Erdoğan başkanlığında Ak Parti Genel Merkezi çok ciddi ve kararlı. Bu değişim ve dönüşüm tavizsiz devam edecek. Genel Merkez'de ve yerelde çalışmalar devam ediyor. "Belediyelere müfettiş gönderilecek. Özellikle mali dosyalar detaylı incelenecek. Yerel medya ve kamuoyu dikkate alınacak. Teşkilatın nabzı tutulacak. Şikayetler dinlenecek. Böylece yeni Listeler oluşturuluyor. Gelecek günlerde, isimleri kesinleşenler, istifa etmeye devam edecek." Demiştik. Hatta bazı çevreler Alinur Aktaş'ın da görevden alınacağı beklentisi içine girmişlerdi.

ALİNUR AKTAŞ TERFİ ETTİRİLDİ

Altepe'nin istifası sonrasında tüm Bursa gibi İnegöl halkı da Altepe'nin yerine gelecek ismi merak ediyordu. Bu konuda da tahminden öte bildiklerimiz var demiştik. Hatta bu cümlem üzerine bir dostum arayıp bildiğim ismi sormuştu. Alinur Aktaş demiştim. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için gönlümüzden geçen isim de Alinur Aktaş idi.

Altepe'nin istifasını isteyen irade, Bursa'nın yeni başkanını da belirlemişti. Ama henüz ilan edilmemişti. Yapılan temayüllerde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ismi ön plana çıkmıştı.

Ak Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman'ın İnegöllü olması, Alinur Aktaş için bir dezavantaj olarak ilk sırada yer alıyordu. Yine Hüseyin Şahin ve Alinur Aktaş arasında yaşanan sorunlar da bu konuda eksi puandı. Bunlara bir takım dedikodu ve iddialar eklendiğinde; İnegöllü Alinur Aktaş'ın, Bursa'ya başkan olması zor görünüyordu.

Ancak Ankara'dan yine tüm siyasi dengeleri alt üst eden sürpriz bir karar çıktı. Ve İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Böylece Aktaş ve Şahin arasında değişen siyasi dengeler de Aktaş kanadı kazanmış oldu. En önemlisi Belediye Başkanlarının bir bir istifa ettiği bir süreçte Başkan Aktaş, terfi ettirilerek himaye altına alınmış hatta ödüllendirilmiş oldu. Yine Aktaş hakkındaki tüm saldırı, dedikodu ve iddialarda boşa çıkmış oldu.

Artık hem Bursa hem de İnegöl siyasetinde Çavuşoğlu ile birlikte, Salman, Temelli ve Aktaş isimleri çok etkin bir durumda. Bu isimlerle siyasi çekişmelere giren tüm taraflar da politik hesaplar açısından kaybetmiş gözüküyor. Şimdilik görünen bu... Ancak siyaset imtihanında her an her şeyin olacağını unutmayalım. Hikmet Şahin ile Recep Altepe arasındaki çizgide birçok imtihan sırrı var görebilen için.

İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANI KİM OLACAK?

Alinur Aktaş kararının hikmet ve sırlarını ayrıca yazacağız. Biz şimdi İnegöl Belediye Başkanı olacak ismin açıklanmasını bekliyoruz.

Siz bu yazıyı okuduğunuzda, İnegöl Belediye Başkanlığı için iki isim Ankara'ya yola çıkmış olacaklar. Yapılan temayül yoklamasında Nedim Bayram ve Alper Taban ismi ön plana çıktı. Ve bu iki isim hafta sonu aranarak Ankara'ya çağrıldı. Bugün bir değişiklik olmazsa bu iki isimden birinin İnegöl Belediye Başkanlığı için aday gösterildiğini duyacağız.

Kulisler, Başkan Aktaş ve Başkan Salman'ın, Alper Taban yönünde eğilim gösterdiğini konuşuyor. Bu eğilim, ibreyi Alper Taban yönünde gösterse de, Nedim Bayram'ın da Ankara'da karar merciini etkileyecek birçok donanıma sahip olduğunu unutmayalım.

Bu görüşmeden de sürpriz çıkabilir. Açıklanan isim yine tüm siyasi hesap ve dengeleri alt üst edebilir. Biz İnegöl için en hayırlısı kim olacaksa onu istiyoruz.