Bursa Ak Parti il başkanını arıyor.

Yakında aynı süreç İnegöl için de başlayacak.

Mevcut başkan Adem Demirel'in aday olmayacağı konuşuluyor.

Aynı Bursa gibi İnegöl de şimdiden ilçe başkanını arıyor.

Birtakım isimlerle ilgili tahminler yürütülse de henüz Ak parti İnegöl teşkilatında başkanlık için ön plana çıkmış bir isim yok.

Nitekim geçtiğimiz günlerde bir yerel gazete muhtemel başkan adaylarını manşete taşımıştı. Tabi listede Nedim Bayram gibi bazı önemli isimler eksikti.

Bu noktada Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın, hangi isimle ilgili hamlede bulunacağı çok önemli.

Karar noktasında Sedat Kızılcıklı, Burhan Alıcı ve Bülent Temelli isimlerinin de görüşleri etkili olacaktır.

Bu tür siyasi hamlelerin bir görünen yönü vardır, bir de görünmeyen yönü vardır.

Görünen yönü; teşkilat içinde temayül yoklaması yapılır, hatta sandık kurulur. İstişare sonucunda bir isimde karar kılınır. Tek bir liste oluşturulur. Kongre olur. Seçimle başa gelinir.

Görünmeyen yön şu: Teşkilatta kim söz sahibi ise, O bir adaya işaret eder. O aday teşkilatta ön plana çıkarılır. Ve görünen bütün prosedürler bu isim üzerinden uygulanır.

Aslında göreve gelenler için bu strateji uygulandığı gibi gidenler için de aşağı yukarı aynı yol takip edilir.

Gidenler görünen yönü ile ya istifa ederler ya da tekrar görev almayacaklarını, nöbeti devredeceklerini açıklarlar.

Görünmeyen yönü ile gidenin aslında teşkilat organları tarafından artık bırakması istenmiş ve tüm işaretler de bu yönde verilmiştir.

Bursa Ak Parti teşkilatından örnek verelim. Daha önce Nagip Vardar'dan görevi bırakması istenmişti, bu kez de Cemalettin Torun'dan istendi.

Bugün yarın Bursa Ak Parti için görünen prosedür tamamlanacak ve Torun'un yerine yeni bir isim atanacak.

Görünürde bu isim bilinmese de, görünmeyen yönü ile bu isim belirlenmiş durumda aslında.

Bursa Ak parti başkanlığı için 3 isimle ilgili tahmin yürütülüyor.

Önder Matlı, Dr. Mustafa Esgin ve Necati Polat... Önder Matlı'yı vekil olduğu dönemden tanıyorum. Ekonomik açıdan ve siyasi dengeler açısından rahat bir isim. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu üzerinden Ankara'ya davet edilip, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile özel görüştürüldüğünü de biliyoruz.

Bu nokta şu açıdan önemli; Bursa siyaseti söz konusu olduğunda artık Çavuşoğlu muhatap alınacak. Velhasıl İl Başkanlığına atanması söz konusu olduğunda, her ne kadar özel işlerini öne sürse de Ak Parti Başkanlığı için en yakın isim Önder Matlı.

Dr. Mustafa Esgin'i tanımıyorum. Ancak Necati Polat ismini öğrenciliğimden biliyorum. Hatta Bursa Milli Gençlik Vakfı'nın öğrenci ve yurt çalışmalarında yardımcılığını yapmıştım. Milli görüş kökenli bir isim.

Temelden ve teşkilattan geliyor. Bu açıdan listenin ikinci sırasında Necati Polat isminin değerlendirildiğini düşünüyorum.

Bugün yarın belirlenen isim ilan edilir.

Bu arada İnegöl MHP'de Akşener merkezli önemli gelişmeler yaşanıyor. Gelişmeler gazetemizin manşetine de konu oldu. Bu gelişmeyi de yarın yorumlayalım, olur mu?