İnsana sınırlarını öğreten önemli unsurlardan biriside şükürdür. Şükür bizlere hayatın sınırlarını öğrettiği gibi hayatın anlamını da öğretir.Hayatın anlamını öğrenen insan hayattan daha çok huzur ve mutluluk duyar.Bu şükür vesileyle de sahip olduğu nimetler artar.Çünkü Yüce Rabbimiz şöyle müjdeliyor:" «Hatırlayın ki Rabbiniz size: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir diye bildirmişti.»(İbrahim-7).
Bu ayetten şu sonuçları çıkartmak mümkündür:
1)Eğer şükrederseniz Rabbiniz nimetlerini artıracaktır.
2)Eğer şükretmezseniz nimetleriniz azalacaktır.
3)Rabbiniz nimetlerini sayısal olarak azaltmazsa bile bereketini ve hayrını azaltır.(Çok malı olup ta huzuru olmayan nice insanlar vardır.)
4)Dünya da ki bu durumlardan sonra ahirette de şükretmeyeni şiddetli bir azap beklemektedir.Çünkü Rabbimiz şükredene azap etmeyeceğini şu ayet ile bize bildirmektedir:" Eğer siz iman eder ve şükrederseniz, Allah size neden azap etsin Allah şükre karşılık veren ve her şeyi bilendir."(Nisa-147)
Her şeyin şükrü kendi cinsinden olur.Örneğin malın mülkün şükrü Allah için infak etmektir,fakir fukarayı gözetmektir:" Mallarında, muhtaç ve yoksullar için bir hak vardı."(Zariyat-19).Eğer her zaman fakir ve fukarayı gözetirseniz Allah sizlere hoşgörülü olmada ve sinirlerinize hakim olmada yardımcı olur." O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever."(Ali İmran-134).
Şükretmeyi çocuklarımıza mutlaka öğretmeliyiz. Örnek bir ailede çocuk, yemekten sonra annesine gider "Anneciğim eline sağlık" der.Annesi de "Teşekkür ederim yavrum ama parayı kazanan babandır.O bunları aldı.Git babana da teşekkür et" der.Çocuk gider babasına teşekkür ettikten sonra baba der ki "Yavrum asıl bizlere bütün bu nimetleri veren Allah'tır.Çünkü biz para ile sadece üreticinin emeğinin karşılığını verdik. Asıl o nimetin karşılığını parayla ödememiz mümkün değildir. Onun için Allah'a şükret."
Çocuklarımıza şükrü öğretmezsek çocuk nankör yetişecektir.İlk önce ailesinin iyiliklerine nankörlük edecek daha sonrada devlete ve millete nankörlük yapacaktır.
Hayatımızın her anı için şükretmeliyiz.Kötü zamanda da Allah'a hamd etmeli iyi zamanda da Allah'a şükretmeliyiz.Örneğin.(Allah korusun) evimiz,dükkanımız yandı.,üzüldük kıvrandık.Namaz vakti geldi namaza durduk.Namazdaki ilk cümlemiz şöyle değil mi?"Elhamdulillahi Rabbilalemin"( Hamd 'övme ve övülme', alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur).Veya ev aldık,dükkan aldık.Sevindik ,coştuk.Sonra namaz vakti geldi.Namazdaki ilk cümlemiz yine "Elhamdulillahi Rabbilalemin" değil mi?
Allah'ın bizlere ayetlerini/kitabını göndermesi de bizim için en büyük nimettir.Helalleri ve haramları bizlere öğretmesi aslında en büyük nimettir.Allah'ın bizlere Peygamberler göndermesi aslında bizlere verdiği değeri gösteriyor.Ya kitap/peygamber göndermeseydi de ahirette bizden hesap sorsaydı halimiz ne olurdu.Biz namazı ,orucu,helalı, haramı nerden bilecektik.Aslında ibadetlerimizi yapmanın yanı sıra bizlere bunları bildiren Rabbimize ayrıca şükretmemiz gerekir.Çünkü Yüce Allah şöyle buyuruyor:"...
Allah size ayetlerini açıklıyor; umulur ki şükredersiniz"(Maide-89).Ama şeytan da boş durmuyor." İblis dedi ki: Öyle ise beni azdırmana karşılık, and içerim ki, ben de onları saptırmak için senin doğru yolunun üstüne oturacağım." «Sonra elbette onlara önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından sokulacağım ve sen, onların çoklarını ŞÜKREDENLERDEN bulmayacaksın» dedi. (A'raf 16,17).
Unutmayın.Nankör insanı Allah yalnız bıraktığı gibi insanlarda sevmezler.
.