Malumunuz cep telefonlarımızın telefon rehberinde sevdiğimiz dost ve ahbapların telefon numaraları vardır.Zaman zaman arayıp sorarız,hiç olmazsa Bayram ve Kandillerde arar veya mesaj çekeriz.Öncelikle Rabbimizden tüm dost ve ahbaplarımıza sağlık afiyet ve uzun ömürler dileriz.

Ancak hayatın başka bir yanı daha var.Hani derler ya "Dünya Fani Ölüm Ani".İşte hayatın akışını durduran kavram "ÖLÜM" gerçeğidir.Bu nedenle zaman zaman sevdiklerimizin ve yakınlarımızın vefat haberlerini alıyoruz.Bu sevdiklerimizin büyük bölümünün telefonları muhtemelen bizde kayıtlıdır.

İşte en üzücü olan telefonu her karıştırdığımızda karşımıza çıkan bazı telefon numaralarının sahiplerinin vefat etmiş olmasıdır.Benim telefonumda da vefat eden bir çok hocamızın ve dostlarımızın numaraları hala duruyor,onları silmek istemedim.

Bazen telefonumu karıştırırken vefat eden bu değerli hoca arkadaşlarımın ve dostlarımın numaraları ve isimleri çıkıyor.Uzun uzun düşünüp duygulanıyorum.

Uzun uzun düşünüp duygulanırken bu "ÖLÜM" denilen kavramla bir gün hepimizin karşılaşacağını biliyoruz.Çünkü Yüce Rabbimiz "Herkes ölümü tadacaktır; yaptıklarınızın karşılığı size eksiksiz olarak ancak kıyamet gününde verilecektir..."(Ali İmran,185).

O halde ölümden kurtuluş mümkün olmadığına göre yapacağımız iki önemli iş vardır:

-Ölümden sonraki hayata (Ahrete) iyi hazırlanmak,

-Bu Dünyadayken Rabbimizin istediği "MUHSİN" insan tipi olabilmek.

"MUHSİN İNSAN" ne demek?

Kur'an'da Rabbimiz "Muhsinleri" sevdiğini her fırsatta bize haber veriyor:"..Allah güzel iş yapanları (Muhsinleri ) sever" (Ali İmran,148).

Kur'an'da Muhsinlerin özellikleri anlatılır,bazıları şunlardır:

-Muhsinler ,Namaza, Zekata ve Ahirete Önem Verirler:" O (Kur'an), muhsinler için bir hidayet ve rahmet­tir. Onlar, namazı kılarlar, zekatı verirler, ahirete de kesin olarak inanırlar."(Lokman,3-4).

-Muhsinler Allah'ın rahmetine yakındırlar:" "Düzene sokulduktan sonra yeryüzünde bozguncu­luk yapmayın. Allah'a (azabından) korkarak ve (rah­metini) umarak dua edin. Şüphesiz, Allah'ın rahmeti muhsinlere çok yakındır."(A'raf,56).

-Muhsinler Bollukta ve Darlıkta İnfak Ederler:"Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harca­yanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Al­lah, iyilik edenleri (muhsinleri) sever."(Ali İmran,134).

-Muhsinler ,İşlerini Güzel ve Sağlam Yaparlar:" ...Yaptığınızı güzel yapın; Allah güzel iş yapanları sever." Bakara,195).

Kısaca söylemek gerekirse Muhsin insan" kötülük düşünmez.Dünya-Ahiret ayırımı yapmaz.Ahiret için Dünyayı terk etmez,Dünya için Ahiretini unutmaz,İyilik yapar,yeryüzünde bozgunculuk yapmaz.Tıpkı şu ayetin bize bildirdiği gibi bir hayat yaşar:

" Allah'ın sana verdiğinden ahiret yurdunu kazanmaya bak ve dünyadan nasibini unutma! Allah sana ihsan ettiği gibi, sen de insanlara ihsanda bulun. Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışma! Şüphesiz Allah bozguncuları sevmez."(Kasas,77).