Sanırım biz insanoğlunun genlerinde var abartmak duygusu. Herhangi bir şeye dair bir hukuk ya da muhabbet inşa ederken ölçüyü tutturma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Hem olumlu yönde hem olumsuz yönde. Yani Sadece sevdiklerimiz konusunda değil, sevmediklerimiz konusunda dahi ölçüsüzlük problemi yaşıyoruz.

Evet bizim genlerimizde var bu problem. Belki de imtihanımız gereği böyle. Gerçekten de ölçülerle ilgili problemler yaşamıyor olsak dünya bambaşka bir hal alırdı. İyiler hep galip gelirdi. Galip gelmeseler bile düşmanlıklar ve düşmanlığa yol açan hayal kırıklıkları daha azalırdı.

Peki problem nerede ?

Bu sorunun cevabı bence insanın "kutsal" ile ilişkisinde yatıyor. Bir şeye gerçekten masum ve kabul edilebilir his ve gerekçelerle beslenilen sevgi ,zaman içinde kendisini muhafaza etmek için sevgi olmaktan çıkıp kutsal olmaya doğru bir yolculuğa başlıyor. Bu noktadan sonra ilişki kutsal ile olan ilişkiye dönüşüyor.

Aslında bu süreci kumanda eden şey tipik bir savunma mekanizmasıdır. Unutma, unutturulma ve kopuş gibi sonuçlara karşı o mekanizmanın ataklarıdır, sevgide ölçüsüzlük. Bu mekanizmanın bir diğer atağı "abartma" duygusunu harekete geçirmesidir.

Mesela bir şey sevecekse insan bunun asla sıradan bir şey olmasını istemez. Ona hata yanlış ve kusur atfetmek onu yerlere sermekten farksızdır gözünde. Bunun için "abartı" duygusu beraberinde bir "abartı" kurgusunu da beraberinde getirir. Bunu aynı ölçü ve kavramların zıddı ya da olumsuz kullanımlarıyla "sevmeme" duygusu için yorumlayabiliriz.

İnsanoğlunun sevmek ve sevmemekle ciddi bir şekilde imtihan edildiğine inanıyorum. Çünkü zayıf bir noktamız. Sevmek ve sevmemek konusunda ciddi problemlerimiz var. Bu işi çok iyi becerebildiğimizi sanmıyorum. Bir şeyi severken göklere çıkarıyoruz sevmediğimizde yerin dibine dibine sokuyoruz.

Sevmek konusunda olgulara doğal ve olması gerektiği gibi yaklaşmanın ona asıl saygı olduğunu ve sevmemek konusunda da "sevgisizliğin" dahi bir adaleti olduğunu gerçekten öğrendiğimizde çok şeyin değiştiğini göreceğiz...

Selam sevgi ve muhabbetle...