Herhangi bir etkinliğin kitleler önünde sunumu görüntü, ses vb. konularda teknolojik katkıları gerekli kılar. Aktiviteyi sunduğunuz topluluktaki her kişiye ses ve görüntü kaliteli şekilde ulaşmalıdır.

Ses ve görüntü kalitesi olmaması durumunda etkinliğe ilgi kaybolur, siz de mesajınızı doğru veremezsiniz. Bu bir milli bayram, bir liderin konuşması, bir konser, bir tiyatro gösterisi, bir kongre, bir düğün olabilir.

Ses ve ışık teçhizatı programın bütünlüğü açısından da önemlidir. İyi olmaması, etkinliği yapanların işini zorlaştırır. Akılları hep teçhizatta olacağı için motivasyon da zorlaşacaktır.

Çalışmayan bir ampul, bir mikrofon görev yapmayan bir kablo her şeyi kabusa dönüştürebilir. Bu gibi gerekçeler zaman içinde ses ve ışık teçhizatçılığının kendi başına bir meslek olarak yapılmasını gerekli kıldı.

Bu kişiler tüm ekipmanları kurup sistemi yönetecekleri için her şeyi önceden planlamalı, tesisatı ona göre kurmalı, yürütmeli, cihazları çok iyi kullanabilmelidir.

Ses ayrımlarını anlamalı, renk uyumu ve ışık farklılıklarını ayırt edebilmeli, aynı şekilde cihazların bakım ve onarımını da kendileri yapabilen kişiler olmalıdırlar.

Hoparlörleri koyacağınız, kabloları geçireceğiniz yerler riskli olabilecektir. Yükseklik korkunuz olmamalı, ellerinizi ve parmaklarınızı iyi kullanmalı, tırmanma, uzanma gibi hareketleri güvenli bir şekilde yapabilmelisiniz.

Etkinliğin herhangi bir aşamasında teçhizattan kaynaklanan bir sıkıntı etkinliği olumsuz etkilerse çok sıkıntı çekerler.

Aynı zamanda işlerini herkesin gözü önünde yapıyor oldukları için karışanları da çok olacaktır. Biri sesi aç, bir diğeri sesi kıs diyecek.

Bir başkası bu bölgeye ses az ya da çok gidiyormuş diyebilecektir. Bu kişiler çoğunlukla da önemli kişiler olacağından kontrolü elinde bulundurmanızda kolay olmayacaktır.

Böyle çok yönlü bir meslek ilçemizde ehliyetli insanlar tarafından layıkıyla yerine getirildi. İnegöl'deki etkinliklerin tamamında İnegöllü teçhizatçılar gerekli hizmeti verdiler.

Asıl mesleği sinema makinistliği olan Yanar-İş firması sahibi Salih Cilum (1931-2006) ve oğlu Mehmet Cilum en bilinenleridir.

Salih Cilum'un 1957 yılında başladığı teçhizatçılık mesleğini beraberinde oğlu Mehmet Cilum olmak üzere 2017 yılına kadar sürdürdüler. Bunlardan başka Orhan Kavukçu(ORKAFON), Radyocu Hamdi İspalar, Ahmet Şensoy, İsmail Dursun, Muharrem Şahar, Tahsin Yazıcı, Metin Yazıcı gibi isimlerde ilçemizde teçhizatçılık mesleğini yerine getirdiler.