Orta yaşlı adam zaman zaman kendi iç dünyasına dalıp derinlemesine bazı şeylerden ders çıkartmayı severdi.Bu anlamda yolculuk yaparken yaklaştığı her yerleşim yerinin ışıklarına uzaktan bakmayı severdi.Özellikle akşam vakti evlerin ışıklarının yandığı saatlerde her dairenin uzaktan parlayan ışıklarına bakarken üniversite hocasını hatırlardı.

Üniversitede öğrenciyken 60 yaşlarında ama henüz evlenmemiş bir hocaları vardı.Bazen arkadaşlarıyla ve hocalarıyla yatsı namazını kılar namazdan sonra hocalarına evine kadar eşlik ederlerdi.İlk kez hocalarıyla beraber yürüdükleri akşamda hocalarının evine yaklaşmışlardı.Hocalarına "Hocam! Eviniz hangisi diye sormuşlardı.Hocanın verdiği cevabı yıllar geçmesine rağmen hala tap taze hatırlıyordu.

Hoca demişti ki:"Yavrularım bakın bakalım hangi dairenin ışığı yanmıyorsa işte o ev benimdir".Ve hocaları şu unutulmaz nasihatı yapmıştı."Evladım!Eşiniz evinizin lambasıdır.Eğer bir evde kadın yoksa o evin ışığı yoktur demektir.Siz siz olun evinizin ışığını söndürmeyin".

Orta yaşlı adam günümüzde artan boşanmaları ve kadınlara yapılan zulümleri hatırladı.Oysa kadın Allah'ın erkeğe verdiği bir emanettir.Kadın eşya ve mal değildir ki erkek istediği zaman vursun ve kırsın.Yüce Rabbimiz ne güzel buyuruyor:" ...Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz..."(Bakara,187).

Bakkala ekmek almaya kıyamadığınız ve de birkaç tabak bulaşık bile yıkamaya kıyamadığınız biricik kızınızı yabancı bir eve emanet bıraktığınızı erkeklerin bilmesi gerekir.

Bu konuda büyüklerimiz ,alimlerimiz anne-babaların bir çok nasihatleri vardır.Ve bu nasihatler bizim için birer trafik işaretleri gibidirler.Yolda nasıl ki trafik işaretlerine uyulduğu taktirde kazalar az oluyorsa hayatın trafik işaretleri de büyüklerin sözleridir.

Bakınız büyüklerimiz bizlere ne güzel nasihat ediyorlar:

1-Yuvanıza sadık bir koca,şefkatli bir aile reisi olun.

2-Hanımınızla ilk günkü gibi ilgilenin.

3-Evininize neşe ve sevinç getirin. Sıkıntılı olsanız bile bunu yansıtmayın, neşeli görünün.

4-Eşinize karşı cömert olun Unutmayın sevgili Peygamberimiz(sav) şöyle buyuruyor."Kişinin ev için yaptığı harcamalar(nafaka) sadaka gibidir(sevap kazandıracaktır)".

5-Hanımlar değer verilmekten mutlu olurlar. Eşinizin güzel yönlerini anlatın ki sevinsinler.

6-Dertleri ve sevinçleri paylaşmada bir arkadaş gibi olun.

7-Başkasının yanında eşinizi küçümsemeyin.

8-Giydiği yeni aldığı eşyaları fark edin ve ona iltifat edin.

9-Eşinizi sevdiğinizi söyleyin. Çünkü Resulullah(sav):"Birini sevdiğiniz zaman ona sevdiğinizi söyleyin" buyurmaktadır.

10Hatalı olduğunuzda özür dilemekten çekinmeyin Zira özür dilemek insanı yüceltir.

11Ara sıra hediyeler alın, sürprizler yapın.

12-Hanımızın size verilmiş Allah'ın bir emaneti olduğunu unutmayın. Çünkü o annesini,babasını kardeşlerini bırakmış size gelmiştir.Onu üzmeyin.

13-Cennetin annelerin ayakları altında olduğunu unutmayın.İyi davranın ki Allah size de cenneti nasip etsin.

14-Eşinizin bir huyunu beğenmezseniz bile mutlaka beğeneceğiniz başka huyları vardır.(Sahi siz kendi huylarınızın tümünü beğeniyormusunuz?) .

15-Hanımınızın evinize ve çocuklarınıza sahiplik yaptığını,onları koruduğunu unutmayın..

Bildiğiniz gibi matematikte 4 işlem vardır:Toplama,çıkartma,bölme ve çarpma.Gelin hayatımızı buna göre düzenleyelim.Ümitleri,sevinçleri topla ,artsın.Kötülükleri,düşmanlıkları hayatından çıkart,sıfırlansın.Üzüntüleri,kırgınlıkları böl,küçülsün.Sevgiyi sevgiyle çarp,çoğalsın.