Şehit jandarma komando er. 1968 İnegöl-Çayyaka köyü doğumlu, 1968-1 tertip olarak Batman 1. Jandarma Komando Taburu 1. Bölük Komutanlığı askeri olarak vatani görevini yaparken nöbet sırasında 09.08.1988 tarihinde şehit olmuştur. Çayyaka Köyü Mezarlığına defnedilmiştir. Adı Burhaniye Mahallesinde bir sokakta yaşatılmaktadır.Kaynakça : 20.04.2016 tarihinde İnegöl Askerlik Şubesi Komutanı Bnb.Kerim Kazanasmaz ve Astsb. Üstçvş. Bayram Çelikoğlu ile görüşüldü.

İBRAHİM ÇULUK

Din adamı, 1926 yılı İnegöl Maden Köyü doğumludur. Madenli hoca diye de bilinir. Küçük yaşlardan itibaren İnegöl'e yerleştiler. Temel din eğitimi ve hafızlık eğitimini sonradan Eskişehir'e yerleşen Yeniceköy'lü Eyüp Hoca'dan İnegöl'de aldı. Sonrasında bir dönem İstanbul'da Tashih-i Huruf Eğitimi de aldı. 1950'li yıllardan itibaren 1966 yılına kadar Kasımefendi Camii İmam Hatibi ve Kasımefendi Kuran Kursu hocası olarak görev yapmıştır. 15 Mayıs 1958 tarihi Kasımefendi Camii Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma derneği Kurucu Yönetim kurulu üyesidir. 1960'lı yıllarda İnegöl Devlet Hastanesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurullarında görev yaptı. Hafızlık eğitimi de vermek şeklinde öğrenci yetiştirdi. Şiir yazardı, şiirlerini ve yazılarını yerel gazetelerde yayınladı. 1966-73 yılları Bursa İsmail Hakkı Tekkesi Camii İmam Hatip-i olarak görev yaptı ve hafız yetiştirdi. Birçok İnegöl'lü hafızı yetiştirdiği gibi ulusal düzeyde bilinen İsmail Coşar, Süleyman Arabulan gibi birçok hafızında hocasıdır. Öğrenci yetiştirmeyi sürdürebilmek için Bursa Ulucami, İstanbul Fatih Camii gibi camilerin imam hatipliği teklifini kabul edememiştir. 16.02.1973 tarihinde vefat etti. Kaynakça : 30.11.2016 tarihinde oğlu Cemalettin Çuluk ile görüşüldü.

MEHMET ÇUHADAR

Din adamı, hafız hocası, cemiyet adamı. Çuhadar hafız diye bilinirdi. İnegöl'ün tanınmış bir ailesinin çocuğu olarak 1889 yılında doğmuştur. Temel din eğitimini İnegöl'de aldı. Sonrası İstanbul Fatih Camii Baş İmam-Hatiplerinden Filibeli Mehmet Rasim Efendinin talebesidir. İstanbul'daki hafızlık eğitimi sonrası İnegöl'e dönmüş esnaflık yaparak hayatını sürdürmüştür. Resmi bir din adamlığı görevi üstlenmemiştir. Kapalıçarşı'da manifaturacılık yapmıştır. Babasını vasiyeti üzerine de fahri olarak dükkanında hafız yetiştirmiştir. İlçemizde Recep Akakuş'un da aralarında olduğu 10'dan fazla hafızı yetiştirmiştir. Ramazan ayları sahurda İnegöl İshakpaşa Camiinde 50 yılı aşkın mukabele okumuştur. İnegöl'lülerin baskıları dolayısı ile bir yıl kadar yine İshakpaşa camiinde Fahri İmam Hatiplik yapmıştır. İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. 20 Aralık 1964 tarihinde vefat etmiştir. Kaynakça : Nuruosmaniye.net/tarihce3.php. Öğrencisi Recep Akakuş'un Paylaşımları, 18.12.2016 tarihinde yeğeni Mehmet Çuhadar ile görüşüldü, Foto Mehmet Çuhadar Arşivi.