ŞEHİT POLİS SELAHATTİN OTABAŞ

Şehit Polis memuru, Memleketi Sivas Gemerek İlçesi Yeniçubuk Kazası 1961 yılı doğumludur. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bakırköy İlçe Emniyet Amirliği kadrosunda görevli iken Kocasinan-Yenibosna Mevkiinde 12.09.1991 tarihinde ekip otosunun kimliği meçhul kişilerce taranması sonucu şehit edilmiştir. Eşi ve çocukları 1992 yılından itibaren İnegöl'de yaşamaktadır. 05 Kasım 2015 tarihinde İnegöl Bakkallar Odası'nca aşure dağıtıp anma etkinliği düzenledi.

Kaynakça : 14 Eylül 1991 tarihli Milliyet Gazetesi, 09.10.2016 Kenan Kolcu damadı ile görüşüldü.

SARU BATU, SAVCI BEY

Ertuğrul Gazi'nin en büyük oğlu, Osman Gazi ve Gündüz Bey'in ağabeyidir. Savcı Bey'in asıl önemi Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinde tanıklık ettiği olaylara dayanır. Osmanlı Devleti'nin devlet olma safhasında girdiği mücadelelerden Ermenibeli Zaferi-Kulaca'nın Fethi -Domaniç-İkizce Zaferi başarıyla çıkmıştır. Miladi 1287 yılında Osmanlı Beyliği ile İnegöl ve Karacahisar Tekfurları'nın ortak oluşturdukları ordusu arasında Domaniç'te meydana gelen "İkizce Savaşı"nda şehit düşmüştür. Bir çam ağacı altına defnedildi. Sonradan bu ağaca kandil yakmak gelenek haline geldi ve ağaç "Kandilli Ağaç" adıyla anıldı. Turgut Can Mamaş 1930'lu yıllarda Domaniç'te incelemelerde bulunmuş Kandilli Çam'ın Karaköy'de olduğunu teyid etmiştir.

Kaynakça : www.biyografi.net/kişi ayrıntı.asp,www.os.ar.com/modules.php.name:News@file: Memleket İncelemeleri/İnegöl Tarihi,sayı 1, Bursa 1947, sayfa 18, bursa ans.c.4, s.1481

SAMSA ÇAVUŞ

Ertuğrul, Osman ve Orhan Gazi devirlerinde yaşamıştır. Kardeşi Sülemiş ile oldukça kalabalık kabilesiyle Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde önemli etkinlikleri olmuştur. Domaniç yaylasında onlara oldukça faydaları dokunmuştur. 1291 Karacahisar'ın fethinden sonra Sakarya Irmağı'nın kuzey kesimlerine doğru yapılan akınlara katıldı. Bu akınların bir bölümünü yönetti. Yenişehir Ovası'ndan gelen Göksu Çayı ile Sakarya'nın Birleştiği yerde yapılan kaleye komutan olarak atandı. Bizans topraklarına düzenlenen akınlarda Osman Gazi'nin yanında yer aldı. Osmanlı'da çavuş ünvanını ilk kullanan kişidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşunun 700. Yılı anısına unutulmaya yüz tutmuş bir değeri unutmamak için İnegöl Ülkü Ocakları tarafından Başkan Önder Torun önderliğinde yaptırılan Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan anıt mezar 10 Mayıs 2000 tarihinde açıldı. 2015 yılında Çavuşköy Muhtarlığının talebi doğrultusunda İnegöl Belediyesi'nce bir onarım çalışması yapılmıştır.

Kaynakça : Bursa Ans.c.4,s.1475, Yıldırım Gazetesi 11.05.2000, Geçmişten Günümüze İnegöl s.45