Şehit jandarma komando onbaşı, Aslen Ankara-Çubuklu olan ailesi otuz yıldır İnegöl'de yaşamaktadır. Temel askerlik eğitimini Foça Jandarma Komando Okulu'nda aldı. Diyarbakır-Silvan'da vatani görevini sürdürürken 14.07.2011 Diyarbakır kırsalında teröristlerle meydana gelen çatışmada şehit düştü. Cenazesi Ankara Çubuk Şehitliğine defnedildi. Adı İnegöl Belediyesince evlerinin yakınlarında oluşturulan bir parka verilerek yaşatılmak istenmiştir.

Kaynakça : www.inegol.bel.tr/guncel/haberler/id/180/haberler-sehit-aykut-delimehmetoglu-sehitler-parkı-hizmete-acildi

DELLA SUDDA, FAİK PAŞA (1831-1913)

Çitli Maden Suyu'na yaptığı tesisler ve gerçekleştirdiği işletmecilik anlayışı ile Çitli isminin bir marka haline gelmesini sağlayan kişi. Babası Français Della Sudda 1812-1865 yıllarında yaşadı. İtalya'dan Türkiye'ye yerleşmiş ve Kırım Harbi'nde İstanbul Askeri Hastanelerinde çalışmış bir hekimdir. Oğlunu eczacılık tahsili için Paris'e gönderdi. 1855'de mezun olduğunda o yıl açılan dünyanın en kapsamlı fuarı Paris Sergisi'nde Osmanlı Devleti tarafından görevlendirildi. İstanbul'a dönüşünde Mekteb-i Tıbbiye'de Biyokimya Hocası olarak tayin edildi. Ressam, Kızılay Başkan Yardımcısı, Legion d'honneur Nişanı sahibiydi. Sultan II. Abdülhamid tarafından Ferik (Korgeneral) ünvanı verilmiştir. Ülkemizde modern eczacılığın kurucularındandır. Della Sudda Eczanesi İstanbul'un en büyük eczanesi olarak Beyoğlu'nda 1950'lere kadar faaliyetteydi. Aile 1950'lerde İtalya'ya göç etmiştir.

Kaynakça : sinanculuk 1.blogspot.com.tr/2016-02-01-archive.html?Wiev=classic

DERVİŞ MEHMET BEY (HAMZABEY OĞLU)

Bazı yerlerde Derviş Mehmed Bey, bazı yerlerde ise Mehmed Bey olarak anılıyor. İnegöl Yenice Mahallesi'nin imar ve ihyasını sağlayan kişi. Tahrir Defterleri'nde zeamet sahibi olarak gösterilen Hamzabey oğlu Derviş Mehmet Bey'dir. Antakya'dan gelerek Bursa'ya yerleşen Kasım Efendi'yi İnegöl'e davet etmiş ve bu zat adına bir tekke ve zaviye inşa ettirmişti. Bu tekke ve zaviyenin etrafında yerleşim alanı oluşmuş buraya Yenice Mahallesi denilmişti.

Kaynakça : R.Akakuş Coğrafya'dan Vatana İnegöl ve Alperenler s.66