"Haydi, şimdi, yalanlayıp durduğunuz azaba gidin. Haydi, Üç kola ayrılmış, inkarcıları kaplayan gölgeye gidin." (MÜRSELAT 29-30)

Şu ayet-i kerime de bu cehennem gölgesinden bahseder: "Onlar, içlerine işleyen bir ateş ve kaynar su içinde, Serin ve hoş olmayan kapkara dumandan bir gölge altındadırlar."[1] Rabbim bizleri cehennemin ateşinden de gölgesinden de muhafaza eylesin. Amin!

Ahiretteki gölgelerle ilgili İmam Kurtubi, el-Camiuli-Ahkami'l-Kur'an isimli eserinde şu hadis-i şerif'e yer verir: " Ahiret Güneşi yaratılmışların başına oldukça yaklaşacaktır. O gün üzerlerinde elbise de olmayacaktır, kefenleri de bulunmayacaktır. Bundan dolayı Ahiret güneşi tüm sıcaklığı ile onları kavuracak ve onların nefes almalarını zorlaştıracaktır. Bugün alabildiğine uzatılacaktır. Sonra yüce Allah rahmeti ile dilediği kimseleri kendi gölgesinden bir gölgeye alarak kurtaracaktır. İşte o vakit onlar: "Allah bize lütfetti de bizi ateşin azabından korudu"[2] diyecekler.

Yalanlayanlara da: "Haydi yalan saymakta olduğunuz şeye" Allah'ın azabına ve cezasına "kalkıp gidin. Haydi, üç kola ayrılmış bir gölgeye gidin" denilecektir. Yüce Allah'ın dostları arşının gölgesi altında bulunacaklar. Bu, hesab bitene kadar böyle olacak, sonra da herbir kesimin cennet ve cehennemdeki yerine bırakılması emredilecek."[3]

ARŞIN GÖLGESİNDE AĞIRLANACAK MÜMİNLER: Resulullah Efendimiz (s.a.v.) yedi sınıf müminin arşın gölgesinde ağırlanacağını haber vermiştir: "Allah Teala, hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde arşının gölgesinde gölgelendirdiği yedi kişi vardır. Bunlar; 1. Adaletli yönetici, 2. Rabbine ibadet ederek büyüyen genç. 3. Kalbi mescide bağlı olan kimse. 4. Allah rızası için birbirlerini seven, Allah rızası için biraraya gelen ve ayrılan iki kişi.

5. Harama davet eden güzel ve makam sahibi bir kadına, "Ben Allah'tan korkarım." diyen bir kimse. 6. Gizli, hatta sol elinin bile bilmediği bir şekilde sadaka veren kimse. 7. Allah'ı tek başına anarken gözlerinden yaş boşalan kimse.[4]

HÜLASA: Rivayetlerden anlıyoruz ki; İnananlar, Allah'ın rahmetiyle sunulan Cennet gölgesinin serinliğine alınırken, inkarcılar cehennem öncesi, ateşin yakan gölgesine sokulacaklar. Rabbim bizlere rahmet etsin. Bizleri Cennet gölgelerinde ağırlasın. Amin!

İNKARCILARI KAPLAYAN GÖLGE: Mürselat Suresi'nde ilgili Ayet-i Kerimeler mealen şöyledir: "O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline! Haydi, şimdi, yalanlayıp durduğunuz azaba gidin. Haydi, Üç kola ayrılmış, inkarcıları kaplayan yere gidin. Orası sizi ne gölgelendirir, ne de ateşten korur. Şüphesiz orası, kocaman kıvılcımlar saçar, sizin sarayınız orası... Sanki o kıvılcımlar, çok değer verdiğiniz deve sürüsü gibi, değil mi?"

"O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline! Bugün, onların konuşamayacakları bir gündür. Onlara, özür dilemeleri için izin de verilmez.

O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline! Bu gün karar günüdür. Bunun için sizi ve sizden öncekileri bir araya topladık. Haydi, kurtulmak için bir planınız varsa, gösterin yeteneğinizi! O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline!"[5]


[1] Vakıa suresi 42-44

[2] Tur suresi, 27

[3] İmam Kurtubi, el-Camiu li-Ahkami'l-Kur'an

[4] Buhari, "Ezan", 36

[5] Mürselat suresi 28-40