" Allah, İsrailoğullarından kesin bir söz almıştı. Onlardan on iki kişiyi de temsilci seçmiştik." (MAİDE 12)

12 LİDER, 12 HALİFE: Bu konuda farklı, İbn-i Kesir tefsirinden dikkat çekici rivayete de yer verelim: Cabir İbn Semure (r.a) diyor ki: Rasulullah Efendimiz'in (s.a.v) şöyle buyurduğunu işittim: İnsanların başına oniki kişi geçinceye kadar işleri devam edecektir.[1]

"Bu hadisin anlamı; salih, hakkı ikame eden ve insanlar arasında adaletle hükmeden oniki halifenin bulunacağını müjdelemekten ibarettir. Ancak bu ifadeden, bu oniki kişinin ardarda gelmesi gereği anlaşılmaz.

Nitekim bunlardan dördü ardarda gelmiştir ki, bunlar; Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali (r.a.) den müteşekkil olan dört halifedir. Mezheb imamlarından bazılarına göre; şüphesiz Ömer İbn Abdülaziz de bu halifelerdendir."[2]

Merak ettiğimiz sorular şunlar: Diğerleri kimdir? Emevi, Abbasi ve Osmanlı'dan bu listeye giren oldu mu? İslam'ın daha kaç gerçek halifesi gelecektir? Gelmesi beklenen Mehdi (a.s) bunlardan biri midir?

İHANET EDENLERİN SONU: Son alarak biz yine almamız gereken mesajlara bakalım: İsrailoğulları'ndan İhanet edenlerin sonu Maide suresinde bildirilir:

"Sözlerinden döndükleri için onları sevgimizden mahrum bıraktık. Ve kalplerini katılaştırdık. Onlar kelimelerin anlamlarını bozarlar. Onlar kendilerine verilen öğütten pay almayı unuttular. Onların çoğunun sürekli hainlik yaptığını görürsün. Sen onları boşver, onlara aldırma. Şüphesiz Allah, güzel davranışta bulunanları sever." [3]

HÜLASA: İsrailoğulları'nı kınamak bizi kurtarmaz. Ayet-i kerimenin asıl mesajı da bu değildir. K.Kerim'de anlatılan İsrailoğulları'nın artıları da eksileri de bizler için örnektir.

Asıl mesele şudur: Biz Allah'a verdiğimiz sözde duruyor muyuz? Namazı kılıyor, zekatımızı veriyor, Allah yolunda çalışıyor muyuz, mesela?

Bir zamanlar İsrailoğulları Müslümandı. Dinleri Hak dindi. Birçok peygamber, mucize ve ikrama şahit oldular. Buna rağmen nankörlük yaptılar. Sonra çoğu yoldan çıktı. Tevhid inancını ve Resulllerin yolunu terk ettiler. Yahudilik diye bir din uydurdular.

Can alıcı nokta şudur: Ya biz şimdi nasıl Müslümanız? Nankör bir topluluk muyuz, yoksa şükreden bir topluluk muyuz? Kuran ve sünnete mi bağlıyız, yoksa batıl ideolojiler ve hurafe davalar mı peşindeyiz?

Yahudi ahlakına sahip bir topluluk muyuz, yoksa Resulullah'ın (s.a.v) ahlakına mı sahibiz? Allah (c.c.), söz ve davranışları ile yahudileşen ve sadece adı Müslüman olanlardan muhafaza eylesin. Amin!


[1] Buhari-Müslim

[2] İbn-i Kesir

[3] Maide suresi 13