"Bir zamanlar Yusuf, babasına demişti ki: Babacığım! Ben rüyamda on bir yıldızla güneşi ve ayı gördüm; onları bana secde ederlerken gördüm." (YUSUF 4)

GERÇEKLEŞEN RÜYA: Hz.Yusuf'un gördüğü bu rüya, 40 sene sonra gerçekleşti. Hz.Yusuf, bu rüyadan 40 yıl sonra Mısır'da, Mısır'ın 2.adamı olarak, ana babası ve kardeşleriyle bir araya gelecektir. Tarihi kaynaklar, bu olayın Milattan önce 2000 yıllarında yaşanmış olduğunu tahmin etmektedir.

İşte o gün Yusuf (a.s), Filistin'den Mısır'a getirttiği anne ve babasını tahtın üzerine çıkarır. Onlar da O'na hürmetle eğildiler. Kavuştuklarına şükrederek Allah'a secde ettiler.

"Ana ve babasını tahtının üstüne çıkartıp oturttu ve hepsi onun için ona kavuştukları için secdeye kapandılar. Yusuf dedi ki: «Ey babacığım! İşte bu, daha önce gördüğüm rüyanın yorumudur. Rabbim onu gerçekleştirdi. Doğrusu Rabbim bana çok şey lütfetti. Çünkü beni zindandan çıkardı ve şeytan benimle kardeşlerimin arasını bozduktan sonra sizi çölden getirdi. Şüphesiz ki Rabbim dilediğine lütfedicidir. Kuşkusuz O çok iyi bilendir, hikmet sahibidir."[1] Bu secde meleklerin Hz.Adem'e secdesi gibidir. İbadet ve kulluk secdesi değil, saygı ve hürmet secdesidir.

YUSUF GİBİ OL: Resulullah Efendimiz (s.a.v) Mekke'nin fetih günü, zafer kazanmış bir komutan olarak konuşma yaparken, kendisine her türlü kötülüğü yapan Mekkelilere şöyle seslenmişti:[2] "Ey Kureyş topluluğu! Şimdi hakkınızda benim ne yapacağımı tahmin edersiniz?" diye sordu.

Kureyşliler: "Sen kerem ve iyilik sahibi bir kardeşsin! Kerem ve iyilik sahibi bir kardeş oğlusun! Ancak bize hayır ve iyilik yapacağına inanırız" dediler.

Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Benim halimle sizin haliniz, Yusuf'la kardeşlerinin durumu gibidir." Hz. Yusuf'un kardeşlerine söylediği sözü şimdi ben de size söylüyorum: "Bugün sizin için bir kınama yoktur! Allah, sizi affetsin. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir"[3]

HÜLASA; Kardeşlerine, akrabalarına, çevrene Yusuf gibi olabilir misin Can? Ben affettim sizi, Allah da sizi affetsin, diyebilir misin? Kardeş kazığına, ihanete uğramana, kuyulara atılmana, gurbetlere götürülmene, köle olarak satılmana bakma sen. Hepsi bir imtihan... Hepsi bir rüya gibi bu hayatta... Sonuca bak sen...

Sen doğru olursan, sonuçta sultan sensin. Unutma can, sen de bir Yusuf'sun bu hayatta. Hayat bir rüya gibidir. Rüyan Hz.Yusuf gibi olsun. Bu rüyanın sonucunda Yusuf gibi doğru olanlar sultanlığa uyanacaktır. Çünkü akıbet müttakilerin yani Yusuf gibi Allah'a teslim olanlarındır.

İyi bir insan olmak Hz.Yusuf gibi olmaktır. Kullukta asıl mesele, hem dünyada hem ahirette; anne, baba ve kardeşlerin başta olmak üzere çevrendeki insanların hürmet edip saygı duyacağı, gıpta edeceği, bir kul olmaktır.


[1] Yusuf suresi 100

[2] İbn Hişam 1355/1936. es-Siretü'n-Nebeviyye,I-IV, Kahire, III-IV, s. 411-412; Taberi 1960-70. Tarihu'r-rusül ve'l-müluk,

[3] Yusuf suresi 92