"İnsan hiç kimsenin kendisine güç yetiremeyeceğini mi zannediyor? Bir de diyor ki; "Ben çok mal tükettim" Kimsenin kendisini görmediğini mi zannediyor? Biz ona iki göz vermedik mi? Bir dil ve iki dudak vermedik mi? Ona doğruyu ve yanlışı göstermedik mi? (BELED SURESİ 5-10)

KİME MEYDAN OKUYORSUN? Rivayetlere göre bu ayetler, Ebu'l-Eşdeyn hakkında inmiştir. O iri yarı bir adamdı. Çok kuvvetliydi. Bununla kibirlenir ve herkese meydan okurdu.

Ayakları altına bir hayvan derisi yayılıp konur, o ise şöyle derdi: "Bunu ayağımın altından çekene şu kadar mükafaat var".

Deriyi on kişi çekmeye çalışır, deri parça parça olur, fakat ayakları yerinden oynamazdı. Bu zalim adam Resulullah Efendimiz'in de (s.a.v) azılı düşmanlarından biri idi.

Müminlere sürekli eziyet ederdi. Ayetin mesajı şudur: Mü'minleri zayıf gören o azgın ve kuvvetli şahıs zannediyor mu ki, hiç kimse kendisinden intikam alamıyacak?"[1]

Biz de şu ayetten mesajımızı alalım: "Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen ne yeri yarabilir ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin."[2] Ey iki göze ve iki dudağa sahip olan insan!

Önünde iki yol var: doğru ve yanlış... Ya şükür ve kullukla doğru yoldan gideceksin. Ya nankörlük ve isyanla yanlış yoldan gideceksin. Karar senin...

İbn-i Kesir tefsirinde şu rivayet yer almaktadır: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Allah Teala buyurur ki:

"Ey ademoğlu; Ben sana, sayısını sayamayacağın ve şükrüne güç yetiremeyeceğin büyüklükte nimetler ihsan ettim. Sana ihsan ettiğim nimetler arasında kendileriyle gördüğün iki gözü yarattım. Ve onlar için bir örtü kıldım. Artık iki gözünle sana helal kıldığım şeylere bak.

Eğer sana haram kıldığım bir şeyi görürsen, o ikisini üst üste getir ve kapat. Senin için bir dil yarattım ve ona bir örtü halkettim. Sana emrettiğim ve helal kıldığım bir şeyi söyle. Haram kıldığım bir şey de diline gelecek olursa dilini kapat."[3]

ADIN BİLE GEÇMİYORDU EY İNSAN: İnsan Suresi de aynı mesajları vermektedir: "İnsanın üzerinden, sonsuz zamandan, kısa bir zaman geçmedi mi? Henüz insan, adı geçen bir şey bile değildi.

Gerçek şu ki, biz insanı iki hücrenin karışımı bir damladan yarattık. Onu imtihan edeceğiz. Bu sebeple insanı işiten ve gören bir varlık yaptık. Biz ona doğru yolu gösterdik. Ya şükreder, ya da nankörlük eder." [4]

BEDENİMİZ ŞAHİT: Unutma Can, sahip olduğumuz organlar, hesap gününde yapıp işlediklerimize şahit olacaklardır: Bu konuyla ilgili ayet-i kerime mealen şöyledir:

"Yapmış olduklarına, dilleri, elleri ve ayaklarının, aleyhlerinde şahitlik edeceği gün onlar için çok büyük bir azap vardır."[5]


[1] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü't-Tefasir

[2] İsra suresi 37

[3] İbn-i Kesir

[4] İnsan suresi 1-3

[5] Nur Suresi 24