"İnsan hiç kimsenin kendisine güç yetiremeyeceğini mi zannediyor? Bir de diyor ki; "Ben çok mal tükettim" Kimsenin kendisini görmediğini mi zannediyor? Biz ona iki göz vermedik mi? Bir dil ve iki dudak vermedik mi? Ona doğruyu ve yanlışı göstermedik mi? (BELED SURESİ 5-10)

SAHİBİMİZ ALLAH'TIR: Allah (c.c.) bu ayet-i kerimede özellikle iki organa dikkat çekiyor: göz ve ağız... Çünkü sevap ve günah işleme konusunda, gözler ve ağız çok önemli bir işleve sahiptir.

Ey aynada yüzüne bakan insan! Gönül gözünle bak da o yüzü sana veren Rabbini de gör. Allah (c.c.) bu ayet-i kerimede insana, sahibini hatırlatıyor. İnsan sağlığına aldanmasın. Malına güven misin? Başıboş bırakıldığını zannetmesin.

İnsana iki göz veren kim? İnsan bilsin ki gözlerin sahibi Allah'tır. Bir dil iki dudak veren kim? Konuşan insan bilsin ki; o yüzünün ve yüzünde olan organların da sahibi Allah'tır.

Allah (c.c.) iki göz ve iki dudağı, verdiği nimetleri hatırlatmak için örnek olarak sayıyor.

Sağlıklı bir bedene sahip olmak ne büyük bir nimettir. İnsan bedenindeki nimetleri saymaya devam edelim; iki el, iki ayak, iki kulak vb. Bu nimetlere sahip olmanın bir bedeli var. Nimetin bedeli şükür ve kulluktur.

Ey insan, gözün var, görüyorsun ya, o gözlerle harama bakma. Ey insan ağzın var konuşuyorsun ya, o dilinle Hak'tan başkasını söyleme. Ağzından haram söz çıkmadığı gibi haram lokma da girmesin.

GÖZLERİNİ HARAMDAN SAKIN: Allah (c.c.) gözler ve bakışlar konusunda Mümin erkek ve kadınları uyarmıştır:

"Mümin erkeklere, gözlerini harama dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler.[1]

"Kulak, göz ve gönül, bunların hepsi sorumludur."[2]

Resulullah Efendimiz de (s.a.v) bu organlar konusunda bizleri uyarmış ve şöyle buyurmuşlardır:

"Kim bana, iki çene ve apış arası mevzuunda söz verir kefil olursa, ben de ona cennet için kefil olurum." [3]

"Ademoğlu sabaha erdimi, bütün azaları, dile temenna edip: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız!" derler."[4] (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Nur suresi 30-31

[2] İsra suresi 36

[3] Buhari, Rikak 23

[4] Tirmizi, Zühd 61