"Rabbinin huzurunda durmaktan korkan kimselere iki cennet vardır." (RAHMAN 46)

CENNET ÇEŞİTLERİ: Bu başlığımızın sonunda Diyanet Tefsiri'nin ilgili bölümünü paylaşalım: İki cennet ile ne kastedildiği hususunda değişik yorumlar yapılmış olup başlıcalan şunlardır:

a) Biri insanlara, diğeri cinlere verilecek cennet. b) Biri buyrukları yerine getirme ve iyi işler yapmanın, diğeri yasaklardan kaçınmanın karşılığı olan cennet. c) Biri hak edilmiş ödül olarak, diğeri buna ilave­ten ilahi ikram olarak verilecek cennet.[1] d) Biri cismani, diğeri ruhani cennet. e) Biri Adn cenneti, diğeri Naim cenneti.[2]

RAHMAN SURESİNDE 2 CENNET: İki Cennetten bahseden Ayet-i Kerimeler Rahman Suresinde mealen şöyledir:

" Rabbinin huzurunda durmaktan korkan kimselere iki cennet vardır. Öyleyken Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz? İki cennet de çeşit çeşit ağaçlarla doludur. Öyleyse Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? İkisinde de akıp giden iki kaynak vardır. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

İkisinde de her türlü meyveden çift çift vardır. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? Hepsi de örtüleri atlastan minderlere yaslanırlar. İki cennetin de meyvesinin devşirilmesi yakındır. Öyleyken Rabinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

Oralarda gözlerini yalnız eşlerine çevirmiş güzeller var ki, bunlardan önce onlara ne insan ne de cin dokunmuştur. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? Sanki onlar yakut ve mercandırlar. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

İyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey midir? Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? Bu ikisinden başka iki cennet daha vardır. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

Bu cennetler koyu yeşildirler. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? İkisinde de durmadan fışkıran iki kaynak vardır. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? İkisinde de her türlü meyveler, hurma ve nar vardır. Öyleyken Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?"[3]

BANA SENİ GEREK SENİ: Hülasa: Ayet-i kerimelerden anlıyoruz ki: Cennet içinde cennet var. Cennet üstünde cennet var. Kat kat cennetler var. Cennet ne güzel! Cennetin sahibine aşık olmak daha da güzel...

İşte Yunus Emre bu aşka dikkat çeker ve şöyle der:

"Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni. Ben yanarım dün ü günü, bana seni gerek seni. Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim. Aşkın ile avunurum, bana seni gerek seni."

Sofilere sohbet gerek, Ahilere Ahret gerek. Mecnunlara Leyla gerek, bana seni gerek seni. Cennet Cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri... İsteyene ver sen anı, bana seni gerek seni."


[1] Zemahşeri, IV, 54

[2] Elmalılı, Kuran Dili Hak Dini VII, 4687

[3] Rahman suresi 46-68