"Andolsun biz, Musa'ya açık açık dokuz ayet verdik. (İSRA 101)

HZ.MUSA VE FİRAVUN'UN KABUSU

Ayet-i kerime Hz.Musa (a.s) ile ilgilidir. Hz. İbrahim (a.s.) çocuklarına, kendi neslinden yetişen bir çocuğun Mısır kralı Fravun'u helak edeceğini haber vermişti. Kipti din bilginleri bu bilgiyi, gördüğü bir rüya üzerine Firavun'a bildirdiler. Firavun, rüyasında; Beytülmakdis'ten çıkan bir ateşin, Mısır'a sıçradığını ve tüm evlerini yaktığını, Mısırlıları yok ettiğini, ancak İsrailoğulları'na zarar vermediğini görmüştü. Rüyanın yorumunu yapan Mısırlı bilginler, İsrailoğulları içinden doğacak bir çocuğun Firavun'un saltanatını yıkacağını söylediler. Bu haberden korkan Firavun, o günden itibaren İsrailoğulları'ndan doğan her erkek çocuğun öldürülmesini emretmiştir.[1] Hz. Musa (a.s.) Mısır'da, çocukların öldürüldüğü sene doğdu.

HZ.MUSA FİRAVUN'UN SARAYINDA YETİŞTİ: Hiçbir güç ve tedbir Allah'ın (c.c.) hükmünün önüne geçemez. Mısır'da doğan Hz. Musa, annesi tarafından gizlendi. Annesi O'nu Allah'tan gelen bir işaretle bir sandık içersinde Nil nehrine bıraktı. Nil nehrinin saray iskelesine getirdiği sandık, askerler tarafından Fravun'un huzuruna çıkarıldı. O güne kadar hiç çocuğu olmayan Fravun, gizli bir Mümin olan hanımı Hz.Asiye'nin telkini ile sandıktan çıkan çocuğu evlatlık edindi.[2] Üstelik öz annesi de sütanne olarak saraya alındı. Ve Hz.Musa, Fravun'un sarayında yetişip büyüdü.[3] Peygamber oldu ve Fravun'un karşısına dikilip Hakk'ı haykırdı.. Allah dilerse; Musa'ları, Firavun'ların evlerinde, saraylarında, okullarında, sokaklarında, onların elleri altında böyle yetiştirir.

9 AYET 9 DÜĞÜM: Ayet-i kerime'de buyrulduğuna göre Hz.Musa'ya Firavun'la mücadelesinde 9 Ayet verilmiştir. 9 sayısı, Arapça'da hediye anlamında da kullanılır. Eski Araplar'da 9 parça hediye vermek adetti. Korunmak istenen şeylere de 9 düğüm atılırdı. İsra suresindeki bu ayetler, mucize ve uyarıcı işaret anlamlarına da gelmektedir. Bunlar Hz.Musa ve iman edenler için birer hediye ve mucize iken, Firavun ve taraftarları için de birer bela ve ceza idi. Bu mucizeler, inananların iman bağını kuvvetlendirip korurken, inkar edenlerin de kalplerini düğümleyip küfürle mühürlüyordu.

Bu açık işaretler, K.Kerim'de farklı ayetlerde zikredilmiştir. 9 Ayeti şu şekilde sıralayabiliriz:1- Büyük bir yılana dönüşen Hz.Musa'nın asası 2- Hz.Musa'nın ışık yayan, parlayan sağ eli 3- Sihirbazların tümünün oyun ve sihirlerinin bozulması 4- Kıtlık 5- Tufan 6- Çekirge afeti 7- Buğday güvesi afeti 8- Kurbağa afeti 9- Kan afeti [4]

DERS ALSINLAR DİYE: Araf suresinde 9 mucizeyle ilgili süreç şu ayetlerde yer almaktadır: "Andolsun ki, biz de Firavun'a uyanları ders alsınlar diye yıllarca kuraklık ve mahsül kıtlığı ile cezalandırdık. Onlara bir iyilik bolluk gelince, «Bu bizim hakkımızdır» derler; eğer kendilerine bir fenalık gelirse Musa ve onunla beraber olanları uğursuz sayarlardı. Bilesiniz ki, onlara gelen uğursuzluk Allah katındandır, fakat onların çoğu bunu bilmezler. Ve dediler ki: «Bizi sihirlemek için ne mucize getirirsen getir, biz sana inanacak değiliz.» Biz de ayrı ayrı mucizeler olarak onların üzerine tufan, çekirge, haşere, kurbağalar ve kan gönderdik; yine de büyüklük tasladılar ve günahkar bir kavim oldular. Azap üzerlerine çökünce, «Ey Musa! sana verdiği söz hürmetine, bizim için Rabbine dua et; eğer bizden azabı kaldırırsan, mutlaka sana inanacağız ve muhakkak İsrailoğullarını seninle göndereceğiz» dediler. Biz, ulaşacakları bir müddete kadar onlardan azabı kaldırınca hemen sözlerinden dönüverdiler. Biz de ayetlerimizi yalanlamaları ve onlardan gafil kalmaları sebebiyle kendilerinden intikam aldık ve onları denizde boğduk."[5] (DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Taberi, I, 386/ Sa'lebi, s. 128/ İbn Kesir, I, 238

[2] Sa'lebi, s. 128-130

[3] Taha Suresi 38-40/Kasas suresi 7-13

[4] Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri

[5] Araf suresi 130-136