"Sonra duman halinde olan göğe yöneldi, ona ve yerküreye: İsteyerek veya istemeyerek, gelin! dedi. İkisi de «İsteyerek geldik» dediler." (FUSSİLET SURESİ 11)

Ayet-i kerimede gökyüzü ile yeryüzünün bir canlı gibi muhatap alındığını görüyoruz. Allah (c.c.): "İsteyerek veya istemeyerek, gelin! Dedi. İkisi de «İsteyerek geldik» dediler."[1] Ayet-i kerimenin mesajı net: Gökleri ve yerleri ile tüm kainat, Allah'ın yönetimi altındadır. Bu ayet-i kerimeden şu mesajı da alabilir miyiz? Ey insan, içinde yaşadığın yeryüzü ve başının üstündeki sema da senin gibi Allah'ın bir kuludur. Onlar Allah'a isteyerek teslim oldular. Sen de teslim ol.

FUSSİLET SURESİ: Konumuzla ilgili ayet-i kerimeler Fussilet suresinde mealen şöyledir:

"De ki: Gerçekten siz, yeri iki günde yaratanı inkar edip O'na ortaklar mı koşuyorsunuz? O, alemlerin Rabbidir. O, yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdi. Orada bereketler yarattı ve orada tam dört günde isteyenler için fark gözetmeden gıdalar takdir etti. Sonra duman halinde olan göğe yöneldi, ona ve yerküreye: İsteyerek veya istemeyerek, gelin! dedi. İkisi de «İsteyerek geldik» dediler. Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, yakın semayı kandillerle donattık, bozulmaktan da koruduk. İşte bu, aziz, alim Allah'ın takdiridir."[2]

EY İNSAN, SEN DE TESLİM OL: Hülasa: Dağ, taş, cansız varlıklar deyip geçme can! Yaratan Allah, yeryüzünü ve gökyüzünü kendisine tabi olmaya davet ettiğinde, cevap veriyorlar ve isteyerek teslim oluyorlar. Yine yer, gökyüzü ve içindekilerinin Allah'ı (c.c.) tesbih ettiklerini K.Kerim'den öğreniyoruz: "Kainatta hiçbir şey yoktur ki hamd ile Allah'ı tesbih etmesin, Onu anmasın, Ona dua etmesin. Fakat siz onların bu tesbihlerini, zikirlerini, dualarını fark etmiyorsunuz."[3]

Bizim cansız varlıklar olarak sınıfladığımız bu varlıklardaki canlı cevhere bakar mısın? Yeryüzü ve gökyüzünün Allah'a teslim olmaları sonucunda bir ödül veya ceza söz konusu değil. Onlar için cennet ve cehennem de yok. Onlar Allah'a teslim oldular, ancak insan gibi bir sorumluluk da yüklenmediler.

Bu konuda Ahzab Suresi 72. ayet-i kerime ne büyük bir mesaj içermektedir: "Biz emaneti, göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler, sorumluluğundan korktular. Onu insan yüklendi. Doğrusu o çok zalim, çok cahildir."

Ey insan, Yaratan Allah (c.c.) seni de kulluğa davet ediyor. Yeryüzünün ve gökyüzünün teslimiyeti sana örnek olsun. Sen de isteyerek, gönülden Allah'ın çağrısına uy ve teslim ol. Yine gökyüzünün ve yeryüzünün, sorumluluk yüklenmekten çekinip korkmaları sana ibret olsun. Sen ki sorumluluğu yüklendin. Öyleyse zalim olma, cahil olma, gafil olma. Allah'tan kork ve dosdoğru ol. Sen istesen de istemesen de O'na aitsin ve yine O'na döneceksin.


[1] Fussilet suresi 11

[2] Fussilet suresi 9-12

[3] İsra suresi 44/ Hadid, 1