" Allah ve Resulünden kendileriyle antlaşma yapmış olduğunuz müşriklere bir ihtar! (Ey müşrikler!) Yeryüzünde dört ay daha dolaşın. İyi bilin ki siz Allah'ı aciz bırakacak değilsiniz; Allah ise kafirleri rezil (ve perişan) edecektir. (TEVBE 1-2)

MÜŞRİKLERE İHTAR: 4 ay mühlet... Bu ayet-i kerimede puta tapan müşriklere ihtar vardır. Mekke fethedilmiştir. Artık Mekke, İslam beldesidir. Orada putlara ve putperestlere yer yoktur. Tevbe Suresi, Hicri 9. Yılında, Hac mevsiminde nazil olmuştur.

Daha önce müşrikler, Kabe'yi diledikleri gibi ziyaret edebiliyor. Hatta çırıkçıplak, şirk üzere ibadet edebiliyorlardı. Bu sure ile Müşriklerin Kabe'ye girmeleri yasaklanmıştır. Daha önce yapılan anlaşmalar dikkate alınarak müşriklere 4 ay mühlet verilmiştir. Ya Müslüman olacaklar ya da Mekke'yi terk edecekler.

HAC EMİRİ HZ.EBUBEKİR: Allah Rasulü (s.a.v) hicri dokuzuncu sene hacc mevsiminde, hacc emiri olarak Hz.Ebubekir"i gönderdi. Arkalarından Hz. Ali İbn Ebu Talib'i de Tevbe suresinden kırk ayeti tebliğ etmek üzere gönderdi. Hz.Ali (r.a.), Allah Rasulü'nün (s.a.) Adba isimli devesinin üzerine binip Hz.Ebubekir'e yolda yetişti.

Ebubekir (r.a) O'nu gördüğünde : "Emir olarak mı yoksa me'mur olarak mı geldin?" diye sordu. Hz.Ali de : "Me'mur olarak." diye cevab verdi. Beraberce gittiler. Hz.Ebubekir insanlara haccettirdi. Müşrikler de, hacdaki yerlerinde bulunuyor ve kendilerine göre hac yapıyorlardı. Nihayet kurban günü olunca; Hz.Ali, Allah Rasulü'nün (s.a.v) kendisine emretmiş olduğu şeyleri insanlar içinde kalkıp ilan etti.

Bu ayetleri, onlara Arefe günü okuyarak müşriklere şu süreyi verdi: Zilhicce ayından yirmi gün, Muharrem, Safer, Rebiul-evvel ayı ve Rebiülahir'den on gün."[1] 4 ay hakkında bir başka görüşte şöyledir; "Bu surenin hicretin dokuzuncu senesi Şevval ayının başında indiği rivayet edilmiştir. Buna göre kendilerine mühlet verilenlerin serbestçe dolaşabilecekleri dört aylık süre; Şevval İle başlamakta ve haram ayların bitimi ile sona ermektedir."[2]

KABE'DE İLAN EDİLEN 4 HÜKÜM: Böylece tüm insanlara 4 şey ilan edilmiş oldu:

1-Ka'be'yi hiç bir çıplak tavaf etmeyecek.

2-Allah Rasulü (s.a.v) ile andlaşması olanın andlaşması, süresi sonuna kadardır.

3-Cennete ancak inanmış kimseler girecektir.

4-Bu seneden sonra hiç bir müşrik haccetmeyecektir.[3]

Mekke fethinden sonra, eski adetlere göre ilk hac, Hicri 8. yılda yapılmıştı. Hicri 9. yılda yapılan Hacc'da, hem Müminler hem de Müşrikler de vardı. Bu yılda müşriklere, kendi adetlerince hac yapmalarına izin verilmişti.

Ancak, Hicri 10. yılda yapılan Veda Haccında, hiçbir müşrik hacca kabul edilmemiştir. Bu Hacc, Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) katılımı ile sadece Müminler tarafından yapılmıştır. Ve o günden bu güne, Müslüman olmayanların Kabe'yi ziyaretine izin verilmemiştir. (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Muhtasar-ı İbn Kesir, 2/123;. Buhari, Tefsir IX/2

[2] İbn-i Kesir- Taberi

[3] Tirmizi, K. Tefsir el-Kur'an, sure 9 Hn: 3092