"Gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a hamdolsun. O, yaratmada dilediği arttırmayı yapar." (FATIR 1)

ALLAH'IN ELÇİLERİ: Ayet-i kerimede 2,3 ve 4 sayıları geçmektedir. Biz bu ayet-i kerimeyi 4 sayısı başlığı altında inceleyeceğiz. Ayet-i kerime meleklerden bahsediyor. Allah'ın (c.c.) insanlardan elçileri olduğu gibi insan dışı varlıklardan da elçileri vardır. Melekler de Allah'ın elçileridir. Melek kelimesi Arapça'da; haberci, elçi; güçlü kuvvetli, tasarrufta bulunan, yöneten, gönderilen, manalarına gelmektedir. Melekler, farklı suretlere girebilen, duyularla algılanamayan, Allah'ın emrinden çıkmayan, nurani varlıklardır.[1] Bu sebeple cin taifesinden olan, ateşten yaratılan İblis ve şeytanları, hiçbir zaman melek olmamıştır. "Şeytan da bir melekti" ifadesi çok yanlış bir ifadedir.

Meleklere iman, İslam'ın en önemli şartlarından biridir.[2] Onlar, Allah'ın (c.c.) emirlerini Peygamberlere ulaştırdıkları gibi, kainatta Allah'ın emrettiği her konuda görev alırlar. Onlar Allah'ın askerleridir. Böyle olunca; galaksi melektir, yıldız melektir, güneş melektir, ay melektir, bulut melektir, rüzgar melektir, yağmur melektir, düşen kar tanesi melektir. Onlar Allah'ın (c.c.) emri, sırrı ve hikmetidir.

BİZE BİLDİRİLEN MELEKLER: Sayılarını ve hikmetlerini Allah (c.c.) bilir. Rıdvan denilen Cennet melekleri var, Zebani denilen cehennem melekleri var. Sevap ve günahlarımızı kayda geçen yazıcı melekler, Kiramen Katibin var. Sorgu melekleri, Münker ve Nekir var. Etrafımızda böbet bekleyen, koruyucu, hafza melekleri var. Rahmet melekleri var. Arşı taşıyan melekler var. Adını ve sayısını bilmediğimiz daha nice melekler var. Ve bütün meleklerin peygamberi olan dört büyük melek var; Hz.Cebrail, Hz.Azrail, Hz.Mikail, Hz.İsrafil... Melekler Allah'ın ordusudur.

"Rabbinin ordularını, kendisinden başkası bilmez. Bu ise, insanlık için ancak bir öğüttür."[3]

"Göklerin ve yerin orduları Allah'ındır. Allah bilendir, her şeyi hikmetle yapandır."[4]

Gördüklerimiz bizi yanıltmasın. Görmediğimiz, göremediğimiz gayb alemi var. Kainatta nice sırlar var. Allah (c.c.) K.Kerim'de bildirdiği için meleklerin varlığına iman ediyoruz. Onların özelliklerini Allah'ın ve Elçisinin (s.a.v) bildirdiği kadarıyla bilebiliyoruz.

Dünya ve insan yaratılmadan önce meleklerin var olduğunu K.Kerim'den öğreniyoruz.[5]Onların cinsiyetleri yok, bizim gibi üremezler, yemezler içmezler, günah işlemezler, hata yapmazlar, sadece Allah'ın emri ve zikri ile meşgul olurlar. Nurani varlıklardır. Asılları olarak görülmezler. Kendi özellikleri ile ancak Allah'ın elçilerine görünürler. Allah'ın elçileri ile görüşen, yeryüzüne çeşitli görevlerle gönderilen birçok melek vardır. Hz.Cebrail, tüm peygamberlerle ve Hz.Meryem gibi Allah'ın dilediği özel kulları ile görüşmüştür. Harut ve Marut gibi insan suretinde gönderilen ve insanlar arasında yaşayan melekler de vardır.[6]

(Devam edecek inşallah!)


[1] TDV, İslam Ansiklopedisi, melek

[2] Buhari, "Îman", 37; Müslim, "Îman", 1

[3] Müddessir suresi 31

[4] Fetih suresi 4-7

[5] Bakara suresi 30-34/ Hicr 28-29

[6] Bakara suresi 102