Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylarıdır. İşte bu doğru hesaptır. (TEVBE 36)

DEĞİŞMEYEN KANUN: Allah katında ayların sayısı 12'dir. Allah'ın (c.c) güneşi, ayı ve yeryüzünü yarattığı günden beri, bu bir ilahi kanundur. Bugüne kadar da hiç değişmemiştir. Zamanı yaratan Allah'tır (c.c.) Zaman ölçüsünü de belirleyen Allah'tır. (c.c.)Günlerin ve ayların sayısını ilk öğrenen ve dünyada bu aylara göre yaşayan Hz.Adem'dir. Hz.Adem'den Resulullah Efendimiz'e (s.a.v) kadar bütün peygamberler bu ay sayılarına göre hareket etmişlerdir.Mekkeli Müşrikler başta olmak üzere ayların sayısı ile oynayanlar olmuş ancak tüm tahrip girişimlerine rağmen ayların sayısı 12 olarak kalmıştır. 12 sayısı burçların sayısı olarak da kabul edilir.

AY TAKVİMİ: Dünyada başlıca iki takvim kullanılmaktadır. 1-Ay Takvimi 2-Güneş takvimi.Güneş takvimi, dünyanın güneşin etrafındaki hareketine göre düzenlenmiştir. Ay takvimin de ise ayın dünya etrafındaki hareketine göre düzenlenmiştir. Ayet-i kerimede geçen aylar, ayın hareketleri dikkate alınarak hesaplanır. Ramazan, hac ve bayram günleri başta olmak üzere tüm dini gün ve geceler, ay takvimine göredir. Ay takvimine, kameri takvimler ismi verilir.

Ay Takvimleri, ayın dünya etrafındaki bir dolanımı sırasında görülen büyüyüp küçülme sürecine dayanmaktadır. Ay takviminde bir ay 29,530 588 gün, bir yıl 12 ay, 354,367 056 gündür. Ay takviminde aylar yirmi dokuz gün yahut otuz gündür. 1 yıl da 354 veya 355 gün sürer.

Güneş takviminde 1 yıl 365,2422 gündür. Ay takviminde ise 1 yıl 354,367 056 gündür. Bir ay yılı, bir güneş yılından 10,875 144 gün eksiktir. 33,5 hicri yıl, 32,5 miladi yıl geçtiğinde iki takvim arasındaki gün farkı bir yıla ulaşmaktadır. Bu farktan dolayı, Ay takvimine göre; Ramazan ayı da, hac günleri de yılın günlerinde ilerlemekte ve 33 yıl boyunca tüm mevsim şartlarına denk gelmektedir. Böyle olunca 33 yıl içinde, Kışın kısa günlerde de oruç tutuyoruz, yazın uzun günlerde de oruç tutuyoruz. Bakara suresinde bu konuda şöyle buyrulmaktadır: "Sana ayın şekillerini soruyorlar. De ki; O, insanlar ve Hac ibadeti için bir zaman ölçüsüdür."[1]

HİCRİ TAKVİM: Müslümanlar, kameri takvimi, Hicri takvim olarak isimlendirmişlerdir. Bu takvimde, Resulullah Efendimiz'in hicreti, Miladi 622 yılı, başlangıç yılıdır. Muharrem ayının ilk günü de yılbaşı kabul edilmiştir. Hicretin resmen takvim başlangıcı sayılması, Hz. Ömer zamanında, Hicri 17, Miladi 638 yılında gerçekleşmiştir. Takvim başlangıcı olarak hicretin kabul edilmesi Hz.Ali'nin teklifidir.[2]

Resulullah Efendimiz (s.a.v) ashabına doğru hesabı öğretmiş, bir ayın yirmi dokuz ya da otuz gün çektiğini söylemiştir. Doğru hesabı yapabilmeleri için de hilali gözlemeleri gerektiğini uygulamalı olarak göstermiştir. Ramazan hilali görüldüğünde oruç başlamış, bir sonraki hilal görüldüğünde de bayram yapılmıştır. Hava kapalı olur da hilal görülemezse ay, otuz güne tamamlanmıştır. Bunun gibi Resulullah Efendimiz (s.a.v) hayatta iken ayların başlangıç ve bitiş günleri kurala bağlanmıştır.[3] Dinimizin, tüm zaman ve takvimle ilgili hükümleri, ay takvimi ölçü alınarak ortaya çıkmıştır. Ay ölçü alındığı için bu aylara kameri aylar denilir.

Kameri aylar; Muharrem, Sefer, Reblülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce, aylarından ibarettir. (DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Bakara Suresi 189

[2] Taberi, I, 1250; Sahavi, s. 140-141

[3] Buhari, "?avm", 11; Müslim, "?ıyam", 7-8, 17-20