"Şayet yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de arkasından yedi deniz katılarak mürekkep olsa yine Allah'ın sözleri yazmakla tükenmez. Şüphe yok ki Allah mutlak galip ve hikmet sahibidir." (LOKMAN SURESİ 27)

7 DENİZ: Göklerde ve yerde olan herşey Allah'ındır. Mülkün sahibi Allah'tır. O'nun hiçbir şeye ve hiç kimseye ihtiyacı yoktur.

Yeryüzündeki bütün ağaçlar kalem olsa, bütün denizler de mürekkep olsa Allah'ın sözlerini ve mülkünü yazmak için bunlar kullanılsa, denizler yetmedi, 7 deniz daha eklense, kalem tükenir, mürekkep tükenir, Allah'ın sözleri ve mülkü yazmakla tükenmez.

Bunda mübalağa yok. Sanatlı bir söz de değildir bu. Gerçeğin ta kendisidir. Sadece dünyadaki Allah'ın (c.c.) mülkü saymakla bitmez. Yazıp kaydetmek mümkün olmaz.

Kainattaki Allah'ın diğer kelimelerini ve mülkünü varın siz düşünün. Aynı mesajı veren diğer bir ayet-i kerime de Kehf Suresindedir:"De ki: Rabbimin sözleri için derya mürekkep olsa ve bir o kadar da ilave getirsek dahi, Rabbimin sözleri bitmeden önce deniz tükenecektir."[1]

Bu ayet-i kerime'de de geçen Allah'ın sözlerinden maksat; O'nun mülkü, ilim ve hikmetidir. Allah Teala'nın mülkü, ilim ve hikmeti sınırsızdır. İnsanoğlunun bunları saymaya ve yazmaya gücü yetmez.

Ayet-i kerimede geçen "7 deniz" ifadesi çokluğu ifade eder. Allah'ın hazinesi o kadar çoktur ki yazmaya mürekkep yetmez.

Resulullah Efendimiz'in (s.a.v), "Mu'min, bir bağırsağı; kafir ise yedi bağırsağı ile yer"[2] buyurmuşlardır. Bu hadis-i şerif'te geçen 7 sayısı da çokluk anlamında kullanılmıştır.

ALLAH'IN KUDRETİ: İnsanoğlu kainatın büyüklüğü karşısında acizdir. Bütün bilimsel gelişmelere rağmen uzay hakkında bilinenler, çöldeki bir kum tanesi kadar bile değildir. Allah'ın kudreti ve mülkü karşısında, neyi bildiğimizi iddia edebiliriz ki?

Rebi' İbn Enes der ki: "Bütün kulların ilmi bir araya gelse, Kulların ilmi, Allah'ın ilminin yanında bütün denizlerdeki bir damla bile değildir."[3]

Mekkeli Müşrikler kendi söz ve şiirlerine çok güveniyorlardı. Resulullah Efendimiz'e (s.a.v) gelen Ayetler için; "Bu sözleri çok geçmez biter." Demişlerdi. Bunun üzerine "Allah'ın sözleri yazmakla tükenmez." ayet-i kerimesi nazil oldu.[4]

RUH NEDİR?. Sadece ruh konusunda bile insan ne kadar acizdir. İnsanoğlu tüm teknolojik gelişmelere karşın, ruh hakkında ne bilmektedir? Ehl-i Kitap bilginleri, Resulullah Efendimiz'e (s.a.)'e "Ruh" hakkında soru sormuşlardı. Bunun üzerine Cenab-ı Hak "Sana ruhu sorarlar. De ki: Ruh Rabbimin emrindendir. Size ilimden pek az bir şey verilmiştir." ayetini indirdi.[5] (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Kehf Suresi 109

[2] Buhari, etime, 12; Müslim, eşribe, 182(3/1631

[3] İbn-i Kesir

[4] Suyuti, Lubabu'n-Nukul, 11,58; Razi, age. XXV, 157.Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul

[5] İsra suresi 85