"Hac ve Umre ibadetini Allah için tamamlayın......(Mazereti sebebiyle hac ve umreyi yam yapamayanların) Hac'da 3 gün, evine döndüğünde 7 gün olmak üzere, toplam 10 gün oruç tutması gerekir..... Allah'tan korkun. Bilin ki; Allah'ın hak edenlere vereceği ceza çok ağırdır." (BAKARA 196)

HAC VE UMRE: Bu ayet-i kerimede 3,7 ve 10 sayıları geçiyor. Biz bu başlık altında 10 sayısı üzerinde duracağız. Ayet-i kerime, Hacc ve umre ile ilgilidir. Allah hepimize umre ve hac yapmayı nasib etsin. Ayet-i kerimede geçen 10 günlük oruç, hac fıkhına ait bir konudur. Bu konudaki hükümleri merak edenler fıkıh sahibi hocalarımıza danışabilirler. İlim sahibi olanlar da fıkıh kitaplarından ilgili bölümlere bakabilirler.

Biz bu bölümde kısaca ayet-i kerimenin mealini açıklamakla yetineceğiz. Hac ve Umre için ihrama girilir. Hac ve umre için yapılan tavaf ile say tamamlanıncaya kadar bu ihram çıkarılmaz. Hastalık veya güvenlik gibi geçerli bir sebeple, hac ve umre ibadeti yarıda kalan ve ihramdan çıkmak zorunda olan, fidye vermek zorundadır. Bunun için deve, sığır veya koyundan birinin kurban edilmesi gerekir.

Hac vazifesinde, Kurbanlık hayvan, kesileceği yere varıncaya kadar, traş olunmaz veya saçlar kısaltılmaz. İhramdan da çıkılmaz. Kim ihramlı iken tıraş olursa, ona fidye vacip olur. Bu fidye ya üç gün oruç tutmak veya altı fakire sadaka vermek veya en az bir koyun olmak üzere bir kurban kesmektir. Normal şartlarda, hac ve umre için ihramlı olan kişinin uyması gereken kurallar ve yasaklar vardır. Bu yasaklar çiğnendiğinde kişinin ödemesi gereken cezalar vardır. Kurban bu cezaların başında gelir.Kim kurban alacak bir imkan bulamazsa, bunun yerine 10 gün oruç tutar. Bu 10 gün orucunun; üç gününü, hacc için ihrama girdiğinde, yedisini de vatanına döndüğünde tutar.

ALLAH'IN HÜKÜMLERİ: Bunlar Allah'ın(c.c.) koyduğu hükümlerdir. Allah'ın (c.c.) hac ve umrede olduğu gibi hayatın tüm alanıyla ilgili emir ve yasakları vardır. Dünyalık yasaların cezalarından çekinenler bilsin ki, Allah'ın (c.c.) hükümleri cami ve hacla sınırlı değildir. Beşikten mezara kadar ilahi yasalar insanı kuşatmıştır. Bunlar basite alınamaz. Sadece vicdani mesele veya kültürel değer olarak görülemez. Allah'ın (c.c.) hükümlerinin maddi ve manevi sonuçları ağırdır. İnsan bu hükümlerle Allah'a karşı sorumludur.Kulluk borcu dediğimiz büyük bir sorumluluğumuz var. Bu ayet-i kerimede olduğu gibi yapılamayan bazı ibadetlerin keffareti ve telafisi var. Müslüman bunları bilir ve riayet eder. Müslüman her ibadetini şu şuurla yapar: Allah'ın (c.c.) hükümlerine uyanlara rahmet, uymayanlara azap vardır.

ANADAN DOĞMUŞ GİBİ OLANLAR: Son olarak; Kabe tavafıyla ilgili hazine değerinde bir bilgi paylaşalım: İbn-i Abbas (r.a) şöyle rivayet etmiştir:"Kabe-i Muazzama'yı kim elli defa tavaf ederse, günahlarından çıkar ve tıpkı annesinden doğduğu gündeki gibi olur."[1]

Eğer bir gün Kabe'yi tavaf etmek size nasib olursa, tavafınızı elliye tamamlayın. Bu satırların sahibini hatırlayın, Kabe'de bize de dua edin, olur mu? Bir tavaf ile Mümin Kabe'nin etrafında 7 defa döner. Haftanın 7 günü gibi... 7 kat göklere ulaşmak gibi...Elli tavaf demek, Kabe'nin etrafında 350 defa dönmek demek. Bu da hicri takvim hesabıyla yaklaşık 1 yıl yapıyor. Dünyanın güneş etrafında 1 yılda dönmesi gibi... Bütün gezegenler, bütün yıldızlar, bütün melekler, kulun Kabe'nin etrafında dönüp tavaf etmesi gibi, kendi tavaflarını yaparak Allah'ı zikrederler. Hiç düşündün mü can, neden bütün gök cisimleri istisnasız kendi etrafında dönüyor?

Neden gezegenler, güneşin etrafında dönüyor? Neden güneş sistemi kendi etrafında dönüyor? Neden Samanyolu galaksisi kendi etrafında dönüyor? Neden uzay kendi etrafında dönüyor? Tavafın sırrını bu sorularda ara Can!

Kabe, dünyanın manevi merkezidir. Kabe dünyanın enerji santrali gibidir. Bütün manevi güçleri Kabe çekip yayar. Bu sebeple Kabe etrafında tavaf basit bir dönme değildir. İşte Kabe'yi bu şuurla tavaf eden Mümin, yıldızlaşır ve manevi mertebelere ulaşır. Rabbim cümlemize bu sırra ulaşmayı nasib eylesin.


[1] Tirmizi, Hacc 41, H. no: 866