Bu hafta konumuz; SAĞLIKLI BESLENME. Zayıflamada Yulaf tüketimi ve yulaflı kurabiye tarifi ile Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan bizlerle..

Merhaba, son zamanlarda zayıflama diyetlerinin başrol oyuncularından biri yulaf. Peki nedir bu yulaf? Neden bu kadar popüler? Yulaf, buğdaygillerden bir bitki tohumudur. Yulaf unu ya da yulaf ezmesi şeklinde kullanılır. Bol miktarda diyet lifi, protein, vitamin ve mineral içeren taneleri bizler için çok değerlidir. Sağlığımız için pek çok faydası vardır. Gelin yulafın faydalarını birlikte inceleyelim;

*Yüksek çözünür lif içeriği sayesinde yulaf tam bir bağırsak dostudur, sindirime yardımcıdır.

*İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti-kanserojendir, kansere (özellikle kolon ve meme kanseri) karşı koruyucu etkisi vardır.

*Yavaş emilen karbonhidratlardan (kompleks karbonhidratlar) zengindir, böylelikle kan şeker seviyesini dengeleyerek uzun süreli tokluk hissi sağlar. Tip 2 diyabet riskini azaltır.

*İçeriğindeki temel aminoasitler ile vücutta yeni dokuların oluşumunu destekler.

*Bol miktarda omega 3 içerir, böylelikle kötü kolesterolün (LDL) düşmesine yardımcı olur, kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Menapoz sonrası oluşabilecek kardiyovasküler rahatsızlıkları önler.

*Bağışıklık sistemini geliştirir, hastalıklara karşı koruyucudur.

*Üreme sorunlarını iyileştirir. Menstrüal döngüyü düzenlemeye yardımcıdır.

*Kalsiyum içeriği sayesinde iyi bir kemik sağlığı sağlar, osteoporozun önlenmesinde yardımcıdır.

En popüler tüketim şekli yulaf ezmesi gevreğini süt veya yoğurda katmaktır. Ayrıca yulafı salatanıza ekleyebilir veya sebze ve etleri panelerken kullanabilirsiniz. Yok ben öyle sevmiyorum diyorsanız yulaf ile ekmek, krep ya da fit kurabiyeler yapabilirsiniz. 2 yemek kaşığı yulafın 1 ince dilim ekmeğe eş değer olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Yulaf Ezmeli Fit Kurabiye: (hem de yağsız, şeker ilavesiz!) (16-18 adet)

Malzemeler: 2 adet orta boy olgunlaşmış muz, 1/2 su bardağı doğranmış badem, 1.5 su bardağı yulaf ezmesi, 1-2 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı: Muzu çatal yardımı ile ezin, daha sonra diğer malzemeleri ekleyin ve güzelce karıştırın. Ardından karışımınızdan küçük küçük alıp (ceviz büyüklüğü olabilir) şekillendirin. Bir tepsiye yağlı kağıt serin ve şekillendirdiğiniz kurabiyeleri tepsiye dizin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 10-15 dakika pişirin. Yulaf ezmeli fit kurabiyelerimiz hazır! Hem de bir tanesi sadece 68 kalori. Çay ve kahvelerinizin yanına çook yakışacaktır, afiyet olsun!

@aycainwonderland