Alemlerin Rabbine sonsuz hamdu senalar O'nun Habibine verdiği nimetler ve faziletler adedince salatu selam olsun

Bu hafta sizlere öğrencilerimden sıklıkla gelen bir konu üzerine yazıyı hazırladım. Rüyalar..

Rüyaların aslı var mıdır? Hocam rüyamda şunu gördüm ne anlama geliyor? -sanki bir rüya tabircisiymişim gibi- Peygamberimizi rüyamızda görmek nasıl oluyor? Rüyaların gerçekleşme durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Bizde onlara rüyanın dinimizdeki yerini Kur'an ve sünnet ışığında sorularına cevap vermeye çalışıyoruz. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki :

Rüya üç kısımdır

1. Allah'tan bir müjde olan Salih rüya

2. Şeytanın üzüntü vermesinden ibaret rüya

3.Kişinin kendi kendinde içinden geçirdiği düşüncelerden oluşan rüyadır. Biriniz uykusu içinde hoşlanmadığı rüya görürse hemen kalksın namaz kılsın ve onu kimseye söylemesin (Ebu Davud, 5019)

Bir başka hadisi şerifte Efendimiz aleyhisselam şöyle buyuruyor : 'Rüya yorumlanmadığı sürece bir kuşun ayağı üzeredir.(yani istikrarsızdır) yorumlandığı zaman gerçekleşir. Buna göre sizden hanginiz herhangi bir rüya görecek olursa onu ya kendisinin iyiliğini isteyen samimi birisine ya da (rüya tabirinden anlayan) alim birisine anlatsın. Başkasına anlatmasın.(Ebu Davud, 5020)

Bunlar hadisi şeriflerde geçen bilgiler... bazen kötü bazen iyi bazen boş rüyalar görülür. İyi rüyalarda hamdetmeli, kötüsünü anlatmamalı.

Peygamberlerin gördüğü rüyalar Salih rüyalardandır. Bunlara şeytan müdahale edemiyor. Vahyin bu pencereden geldiği de oluyordu. Efendimizin tabiriyle 'benim kalbim uyumuyor' rüyalar nebilerin vahiy kapılarından bir kapı. Efendimiz aleyhisselam bu konuyla ilgili şöyle buyurmuştur. 'müminin rüyası Nebiliğin kırk altı da bir parçasıdır' (Darimi, 2143) neden kırk altıda bir buyurmuş bilemiyoruz ancak şu hakikat ki Salih rüyalar içinde hikmetler gizler.

Peygamberimizi rüyamızda görmek

Peygamber Efendimizi aleyhisselamı rüyamızda şemaline uygun halde gördüysek bunun iki müjdesi vardır. Birincisi Allah'ın izniyle imanlı vefat edeceğimize, ikincisi ise Peygamberimizin o kişiye şefaatine mazhar olacağımıza dairdir.

Tabirinde isabet de edebilir hata da edebirlirsin

Efendimiz sabah namazlarından sonra ashabına döner 'var mı rüya gören tabir edeyim' diye buyurur ve anlatan olursa tabir ederdi. Onun tabiri gibi tabir yapmaya özenen Hz. Ebubekir (ra)'a bir kere tabir ettirmiş. Doğru tabir edip etmediğini Peygamberimize sormuş, Efendimiz isabette ettin hata da ettin diye buyurmuş. Bunun üzerine Ya Rasulullah, vallahi neresinde isabet ettim neresinde hata ettim söyle deyice Efendimiz şöyle buyurmuştur. 'Allah'ın adını vererek ısrar etme' diye buyurmuştur. Yani bu rüyadır. Rüya hususunda illa ısrarcı olmamak lazımdır.

Kişinin gördüğü rüya kendini bağlar.

Gördüğünüz rüyayı sizin samimiyetine inandığınız kişiye anlatın ki hayra yorsun.

Rüya konusunda ısrarcı olup kendinizi bu işe kaptırmayın.

Efendimize bol salavat gönderin ki siz onu O(SAV) da sizi görsün

Muhabbetle kalın.