"Kral dedi ki: Ben (rüyada) yedi arık ineğin yediği yedi semiz inek gördüm. Ayrıca, yedi yeşil başak ve diğerlerini de kuru gördüm. Ey ileri gelenler! Eğer rüya yorumluyorsanız, benim rüyamı da bana yorumlayınız." (YUSUF 43)

"(Yusuf'un yanına gelerek dedi ki:) Ey Yusuf, ey doğru sözlü kişi! (Rüyada görülen) yedi arık ineğin yediği yedi semiz inek ile yedi yeşil başak ve diğerleri de kuru olan (başaklar) hakkında bize yorum yap. Ümit ederim ki, insanlara (isabetli yorumunla) dönerim de belki onlar da doğruyu öğrenirler." (YUSUF 46)

"Yusuf dedi ki: Yedi sene adetiniz üzere ekin ekersiniz. Sonra da yiyeceklerinizden az bir miktar hariç, biçtiklerinizi başağında (stok edip) bırakınız." (YUSUF 47)

"Sonra bunun ardından, saklayacaklarınızdan az bir miktar (tohumluk) hariç, o yıllar için biriktirdiklerinizi yeyip bitirecek yedi kıtlık yılı gelecektir. (YUSUF 48)

"Sonra bunun ardından da bir yıl gelecek ki, o yılda insanlara (Allah tarafından) yardım olunacak ve o yılda (meyvesuyu ve yağ) sıkacaklar." (YUSUF 49)

K.Kerim'de Yusuf Suresi'nde anlatılan Hz.Yusuf kıssasında rüyalar dikkat çekmektedir. Bu bölümdeki rüya Mısır yöneticisi Fravun'a aittir.

Rüya, Allah'ın (c.c.) insandaki bir sırrıdır. Rüyada iken gözler kapalı, beden uykudadır. Öyleyse rüyada görülenler nasıl oluyor? Bilim bunu beynin faaliyetleri ile izah etmeye çalışsa da rüya konusunda hiçbir bilimsel yaklaşım yeterli olmamaktadır. Rüya beynin ve ruhun, fizik ötesi hallerindendir. Rüya; mana alemi ile irtibat kurmaktır. Rüyanın görünen alemden bir ölçüsü yoktur. Rüyanın aklı, mantığı, matematiği, fiziği yoktur. Bu yüzden halk arasında; "Rüyalar görüldüğü gibi değildir. Rüyalar ters çıkar" gibi sonuçlara varılmıştır. Rüya akıl üstü bir haldir. Rüyalarda bir çok hakikat gizlidir. Rüya geçmişten izler taşır, gelecekten haber verir ve insanın o andaki halini de yansıtır.

Rüya tabirinin en aşağı derecesi feraset ve ilhamdır, zirvesi ise vahiydir. Peygamberler için rüya; vahiy çeşitlerinden biridir. Resulullah Efendimiz (s.a.v) "Rüya, peygamberliğin kırkaltı cüz'ünden bir cüz'dür." Buyurmuştur.

Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) yirmi üç sene süren vahiy alma halinin ilk altı ayı, sabah aydınlığı gibi zuhur eden rüyalar şeklinde olmuştur. Bu da bütün vahiy süresinin kırk altıda birine denk gelmektedir.

Peygamberlerin rüyaları aynen görüldüğü gibi çıkar. Allah dostlarının bir kısım rüyaları da böyledir. Bu sebeple Peygamberlerin dışındaki insanların rüyaları ile amel edilmez. Allah dostlarının rüyalarına güvenilir. Feraset sahiplerinin rüya tabirlerine değer verilir. Nefsine ve Şeytan'a uyduğu bilinen insanlara, yabancılara rüya anlatılmaz. Çünkü rüyalar önemli bilgiler ve gizlenmesi gereken duygular içerebilir.

Resulullah Efendimiz de (s.a.v) rüyayı önemsemiş ve görülen rüyaları tabir etmiştir.İslam alimleri rüyayı üç sınıfa ayırmışlardır: 1. Rahmani rüya; Allah'tan gelen ikaz ve işaretler, 2. Nefsi rüya: Nefisten kaynaklanan düş, 3.Şeytani rüya: Şeytanın korkutma ve saptırmaları.

Rüya tabirciliği Hz.Yusuf'un (a.s) en büyük özelliklerindendir. K.Kerim'de Yusuf Suresi bir rüya ile başlar ve bu rüyanın gerçekleşmesi ile sona erer.Hz.Yusuf'un kıssasında, Hz.Yusuf'un rüyası ile birlikte, zindan arkadaşlarının rüyaları ve Mısır kralının rüyası da geçer.

Rüyasında yedi inek gören Mısır hükümdarı Fravun'dur. Fravun üst üste gördüğü aynı rüyadan çok etkilenir. Hatta kafası karışır ve korkar. Ülkesindeki bütün rüya tabircilerini toplar. Toplanan tabirciler, bu rüyayı tabir edemezler. Bu duruma şahit olan Hz.Yusuf'un zindan arkadaşının tavsiyesi ile Rüya tabiri için Hz.Yusuf'a müracat edilir. Hz.Yusuf rüyayı tabir ettiği gibi devlet yönetimi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunur. Bu tavsiyeleri Hz.Yusuf'u Mısır iktidarına taşır.

Rüyadaki 7 semiz inek; 7 yıl sürecek olan bolluk ve berekettir.

7 zayıf inek de kıtlık ve rızık sıkıntısıdır.

7 yeşil başak; ekonomik rahatlık, 7 kuru başak da ekonomik sıkıntıdır.

7 zayıf ineğin 7 semiz ineği yemesi, 7 yıl süren bolluktan sonra 7 yıl sürecek olan kıtlığı haber vermektedir.

Hz. Yusuf (a.s) yaptığı bu tabir sonucunda, yedi bolluk yılı ardından gelecek olan yedi kıtlık yılı için tahıl depolanması gerektiğini tavsiye eder.Ve yedi kıtlık yılı ardından yine bolluk döneminin başlayacağını müjdeler. Fravun'un rüyasında bu müjdeye dair bir tabir olmadığı için alimlerimiz, Hz.Yusuf'un bu durumdan vahiy ile haberdar olduğunu söylemişlerdir.