"Bir zamanlar Yusuf, babasına demişti ki: Babacığım! Ben (rüyamda) on bir yıldızla güneşi ve ayı gördüm; onları bana secde ederlerken gördüm." (YUSUF 4)

Bu ayet-i Kerime, Hz.Yusuf ve babası Hz.Yakup'tan haber vermektedir. Hz.Yusuf'un hayatı, K.Kerim'de Yusuf suresinde anlatılmaktadır. Bu kıssaların en güzelidir.

Surenin iniş sebebi olarak şu olay anlatılır: Medine'de yaşayan Yahudi bilginleri, peygamberlik ve Hz.muhammed hakkında kendilerinden bilgi almaya gelen Mekkeli müşriklerin elçilerine şöyle akıl vermişlerdi: «Muhammed'e sorun. Yakub'un aile efradı Filistin yörresinden Mısır'a niçin gitti? Yusuf'un kıssası nedir? Eğer Muhammed Allah'ın elçisi ise doğru cevap versin" Bu bilgiyi alan Mekkeli Müşrikler, Resulullah Efendimiz'i (s.a.v) kendilerince peygamberlik testine tabi tutmak için gelip Hz.yusuf hakkında sorular sordular.Bunun üzerine Yusuf Suresi'nin nail olduğu bildirilmiştir.

Yusuf Suresi'nde, Hz.Yusuf'un yaşanmış hikayesi bu rüya ile başlar. Hikaye, yıllar sonra Hz.Yusuf'un bu rüyayı yaşaması ve tabir etmesi ile sona erer.Hz.Yusuf'un babası Hz.Yakup'tur. Hz.Yusuf babasına gördüğü bir rüyayı anlatır. Hz.Yusuf rüyayı gördüğünde 12 yaşındadır.

Rüyayı dinleyen Hz.Yakup der ki: "Yavrum bu rüyanı sakın kardeşlerine anlatayım deme. Şeytanın hilesine kapılıp sana bir tuzak kurabilirler. Şüphesiz ki Şeytan, insan için apaçık bir düşmandır."

Görülen rüya herkese anlatılmaz. Çünkü rüya geçmişten, gelecekten ve insan o anki halimden sırlar ve bilgiler taşır.Nitekim babası Hz.Yusuf'un rüyasındaki sırları görür ve der ki: "Rabbin seni seçecek, sana rüyalann tabirini öğretecek, daha önceki ataların İbrahim ve İshaka nimetini tamamladığı gibi sana ve Yakuboğullanna ila tamamlayacaktır. Şüphesiz ki rabbin, her şeyi çok iyi bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir."

Hz.İshak, Hz.Yusuf'un dedesidir. Hz.İbrahim de büyük dedesidir. Rüya konusunda Resulullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Sizden bir kimse bir rüya görürse şüphesiz ki o rüya Allah tarafındandır. Ondan dolayı Allaha hamdetsin ve onu anlatsın. Sevmediği bir rüya görürse şüphesiz ki o da şeytan'dandır. O rüyanın şerinden Allaha sığınsın ve onu kimseye anlatmasın. Şüphesiz ki o rüya ona zarar vermez."

Rüyasında 11 yıldız Hz.Yusuf'a secde eder. Bu yıldızlarla birlikte ay ve güneş de Hz.Yusuf'a secde eder. İbn Abbas der ki: " Peygamberlerin rüyası bir vahydir.

Rüya tabirine göre; bu onbir yıldız Yusuf un kardeşleri, ay ve güneş ise anne ve babasıdır. Bu 11 kardeşten on tanesi O'nu kuyuya atan kardeşleridir. Bir tanesi ise ana baba bir kardeşi Bünyamin'dir.

Tefsirlere göre; Hz. Yakub'un (a.s) dört hanımı ve oniki oğlu vardı. Hz. Yusuf (a.s) ve küçük kardeşi Bünyamin bir hanımından, kalan on oğlu da diğer hanımlarından olmaydı. Bünyamin Hz. Yusuf'un (a.s) küçük kardeşiydi. Anneleri Bünyamin'i doğururken vefat etmişti.

Hz.Yusuf'un gördüğü bu rüya 40 sene sonra gerçekleşecektir.Hz.Yusuf, bu rüyadan 40 yıl sonra Mısır'da, Mısır'ın 2.adamı olarak, ana babası ve kardeşleriyle bir araya gelecektir. Tarihi kaynaklar, bu olayın Milattan önce 2000 yıllarında yaşanmış olduğunu tahmin etmektedir.

İşte o gün Yusuf (a.s), Filistin'den Mısır'a getirttiği anne ve babasını tahtın üzerine çıkarır. Onlar da O'na hürmetle eğildiler. Kavuştuklarına şükrederek Allah'a secde ettiler.

O an Yusuf şöyle dedi: "Babacığım, daha önceki rüyamın tabiri budur. Rabbim bunu gerçekleştirdi. Bana ihsanda bulundu. Şöyle ki: Beni zindandan çıkardı. Şeytan, kardeşlerimle aramı açtıktan sonra, sizi çölden getirerek benimle burada buluşturdu. Şüphesiz ki rabbim, dilediğine lütfeder. O, herşeyi çok iyi bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.