Üçüncü Cumhurbaşkanımız Mahmut Celal Bayar'ın eşi olan Reşide Hanım 1887 yılında İnegöl'de doğdu.

Annesi Zehra Hanım Bulgaristan Göçmeni, babası Refet Bey İnegöl'ün yerlileri ve eşrafındandır.

1903 yılında 16 yaşındayken Mahmut Celal BAYAR'la evlendi. Celal Bey Orient Bank'ta genç bir memurken banka müdürü ve Reşide Hanım'ın amcası İnegöllüzade Saffet Bey'in aracılığı ile evlilik gerçekleşmiştir.

Bu evlilikten Refii, Turgut, Nilüfer adlarında üç çocukları olmuştur. 24 ARALIK 1962 tarihinde İstanbul'dan Ankara'ya gelirken trende kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.

22Mayıs 1950 ile 27 Mayıs 1960 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün ev sahibeliğini yapan Reşide Hanım sadeliği, tevazusu ve dindarlığı ile akıllarda yer etmiştir.

Kaynakça : www.biyografi.net/kişiayrıntı.asp, www.atam.gov.tr/wp-content/uploads/005/Şeref-Demir pdf

MEHMET EMİN BAYKOZ

Keresteciler Odası İlk Başkanı, cemiyet adamı, esnaf. 1942 yılı İnegöl Tüfekçikonak Köyü doğumludur. Askere kadar yaşamını köyünde sürdürdü. Sonrası İnegöl'e gelerek kerestecilik yaparak yaşamını devam ettirdi.

Sosyal hayatın içinde aktif biçimde yer almaya çalıştı. Takunyacılar ve Benzerleri Odası olarak 1965 yılından itibaren faaliyette olan odayı başkanlığı döneminde isim değiştirerek Keresteciler Odasına dönüştürmüştür.

23 Mart 1976 tarihli kongreden itibaren İnegöl Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesidir. İnesgimtaş Yem Sanayi AŞ. İdare Meclisi Üyeliği görevi vardır. 18.06.1978 tarihli kongreden itibaren AP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.

Ağaç Sanayi Konut Kooperatifi Başkanlığı yaptı. 14 Ekim 1981 tarihinde bir trafik kazası neticesinde hayatını kaybettiğinde bu görevlerin tamamını üzerinde taşıyordu.

Kaynakça : 19.07.2016 İbrahim Bedri Baykoz görüşüldü.