Ramazan ayı bereket ayıdır. Ramazan ayı gelincebereket artar, nimetler çoğalır. Ramazan ayı takva ayıdır. Müslümanlar, Ramazan ayı girince kendilerine nizam intizam vererek dini meselelere karşı daha duyarlı olurlar. Oruca ve namaza ehemmiyet verirler. Yalan söylememeye gayret ederler. Salih ameller yapmaya özen gösterirler.

Ramazan ayı, huzur ayıdır. Ramazan ayındaMüslümanlar huzurlu olurlar. Orucun manevi ağırlığıMüslümanları mutlu eder. Ramazan, nefis muhasebesi ayıdır. Ramazan gelince mü'minler, yıllık yaptıklarını gözden geçirip iç muhasebesi yaparlar. Daha iyi ameller yapmaya, birbirlerine yardımcı olmaya çalışırlar.

Ramazan ayı bize sabrı öğreten bir iklimdir. Müslümanlar, açlık, susuzluk ve şehevi arzulara karşı sabır sayesinde, sabrın zirvesine çıkarak her şeye tahammül etmeyi öğrenirler. Ramazan ayı af ve mağfiret ayıdır. Ramazan gelince Müslümanlar tövbeye, istiğfara sarılarak, af ve mağfiret dileme hususunda ehemmiyet gösterip zirve yaparlar.Ramazan orucu, günahların affı sayesinde arınma ve insanlıktan melekliğe doğru yol alma zamanıdır.

Ramazan iklimi, oruç sayesinde zenginlere fakirlerin yaşadığı halleri hatırlatır ve insanların yardım yapma hislerini kuvvetlendirir.Ramazan ayı, iftar sofraları sayesinde hem sevinme hem de sevindirme iklimidir. Akşam olunca iftarımızı yaparken Rabbimizin bahşettiği nimetlerle sevinir, mutlu olur, şükrederiz.

Ramazan ayı, fitre-zekat müesseseleriyle, erzak kolileri ile mutlu etme ve mutlu olma ayıdır.Ramazan ayıokunan mukabeleler sayesinde adeta Asr-ı Saadeti yaşama iklimidir. Sanki Peygamberimiz (s.a.v) hayatta, O Kur'an-ı Kerim'i okuyor, sahabe de dinliyor gibi canlandırma yapılarak, Kur'an'ın nüzulünü yaşama zevkini insanlara tattırır ve hissettirir.

Ramazan ayı paylaşma ayıdır. Bu ayda insanların birbirlerine daha çok yardım etme hisleri uyanır ve yardımlar zirve yapar. Ramazanda suçlar azalır. Ramazan ayı, oruç sayesinde insanlara kötülüklerden uzak durmasını öğreten bir okuldur.

Ramazan ayı bir ömre bedel olan, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini içerisinde barındırdığı için, o geceyi ibadetle değerlendiren Müslümanlara bütün ömrünü değerlendirme fırsatı verir. Çünkü bin ay, seksen dört yıllık ömre bedeldir.Ramazan Bayramı, hasret giderme ve sıla-i rahim görevimizi yapmayı bize öğretir. Yüce Allah'tan dileğimiz her ayımızın ve günümüzün Ramazan gibi olmasıdır.

Muammer KAVŞAK / Yenişehir Müftüsü

RAMAZAN SORUSU: Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı? Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insüliniğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

RAMAZAN SORUSU: Sahurda ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi? İmsak vakti ezan ile değil, tan yerinin ağarması ile başlar. Bu sebeple ezan okunsun okunmasın imsak vaktinin başlaması ile yeme içmeye son vermek gerekir. Ezanın imsak vaktinden önce okunması, ezanla birlikte oruca başlamayı zorunlu kılmadığı gibi, ezanın geç okunması halinde de imsak vaktinin girmesinden sonra yiyip içmek mübah olmaz.