Kur'an'ın bize verdiği mesajlarından bahsederken hatırlarsanız hep şu iki hususu hatırlatıyoruz.

1-Kur'an ne diyor?

2-Kur'an ne demek istiyor?

Kur'an'ın bütün ayetlerinin önce anlamına bakarız sonrada verdiği mesajı anlamaya çalışırız.Hepimizin en iyi bildiği ayetlerden biriside ilk inen ayettir.Sanırım bilmeyenimiz ve duymayanımız yoktur.İlk inen ayette:"Yaratan Rabbinin adıyla oku"(Alak,1) buyuruyor Yüce Rabbimiz.Bu ayetten şu sonuçları çıkartıyoruz.

1- (Kur'an ne diyor) Yaratan Rabbinin adıyla oku,

2-(Kur'an ne demek istiyor) Neden "RAB" kelimesi kullanılmış.

"Rab" kelimesi Kur'an'da şu anlamlarda kullanılmıştır:

-Yol gösterme: Yüce Allah'ın hidayet etmesi/doğru yola iletmesi, "Rab" sıfatının kapsamına girmektedir. Bütün varlıkları yaratan Allah, kimilerine vazifesini, kimilerine de gideceği doğru yolu göstermiştir, ki buna hidayet denmektedir. "Onlar, Allah'ı bırakıp bilginlerini ve rahiplerini rabler edindiler..." (Tevbe; 31) Bu ayetlerde ise, üstün otorite sahibi, yasaklama ve serbest yapma da yetki sahibi ve kanunlarına itaat edilip boyun eğilen olarak açıklanmıştır.

-Eğitmek-Öğretmek Bilindiği gibi "Rab" kelimesi terbiye eden demektir. Yani "OKU" ama Rabbinin terbiyesiyle oku.Eğer okudukların sana Rabbinin terbiyesini vermiyorsa Yunus Emre'nin(r.a) değimiyle "O boş okumaktır".

Bugün dünya üzerinde uygulanan eğitim sisteminde "RAB" adıyla okuma yani insana terbiye veren bir "OKU"ma çok azdır. O nedenle ki bazı insanlar üniversiteyi bitirdiği halde anne babasını öldürebiliyor,çalıp çırpabiliyor ve her türlü kötülüğü yapabiliyor.

Üniversiteyi bitiren bazı gençler anne babasını öldürürken hiç okul okumamış dağdaki bir çoban ise gerektiğinde anne babası için ölebiliyor.Demek ki sorun okunan şeylerdedir.

Öyleyse okulların tatile girdiği bu günlerde anne ve babalara büyük bir görev düşmektedir. Bu görev çocuğuna Allah'ın Kitabını (Kur'an-ı Kerimi) öğretmektir.

Çocuklarımızı mutlaka Kuran'a göndermeliyiz. Daha sonra öğrenirler dersek inanın tecrübeler göstermiştir ki daha sonra öğrenemiyorlar veya öğrenme fırsatı bulamıyorlar.

Bazılarının bahane ettiği gibi tatil demek sırt üstü yatmak demek değildir. Her halde hiç birimiz 3 ay boyunca yatıp uyumayı düşünmüyoruz. Öyleyse tatil ne demektir? Tatili 'Tebdil' diye anlıyoruz. Yani 'Değişiklik'.Okullar açıktı şimdi kapandı, dersler bitti. Artık yapılacak şey yapmaya fırsat bulamadığımız diğer işlerimizi yapmak. Elbette ki dinleneceğiz ama dinlenmek demek 24 saat uyumak demek değildir.

Çocuklarımıza Kur'an'ı öğretelim ki arkamızda Fatiha okuyacak birileri olsun.Bilmem hiç denk geldiniz mi?Camide cenaze namazını kılarken ölen kişinin çocukları namaz kılmayı bilmediklerinden duvarın öbür tarafında babasının cenaze namazını sigara içerek izlemişlerdi.Herhalde hiçbir ebeveyn böyle bir talihsizlik yaşamak istemez.Cenaze namazımızı yabancılar kılıyor ,bizim çocuklarımız sigara içerek seyrediyorsa doğrusu hata o çocukların değildir.Asıl hata zamanında görevini yapmayan biz anne ve babalarındır.

Hesap gününde,'ey anne-baba bana neden gerçekleri öğretmedin,şu anda halim ne olacak? diye çocuklarımız yakamıza yapışırsa verecek cevabınız var mı? Öyleyse fırsat eldeyken görevimizi yapalım .Hayırlı evlat yetiştiren anne ve babaların amel defteri de kapanmaz.O çocuk hayırlı işler yaptıkça ebeveyne de bir misli sevap yazılır.(Tabii ki terside öyle).

Unutmayın: Çocuklarımızı şu sıralamaya göre yetiştirelim. Kafa(düşünceler),Kalp (Duygular) ve Kalıp(davranışlar).Eğer sıralamayı ters çevirirsek kaba ,katı ve duygusuz bir çocuk yetiştirmiş oluruz. Abdulvasih DURAN