Geçen haftaki yazımız da "Günümüzde genç olmanın zorluğu" konusunu işlemiştik. Nasip olursa bu yazımızda da Kur'an-ı Kerim'de geçen örnek gençler üzerinde durmaya çalışacağız. Kur'an'a baktığımız zaman gençler için çok önemli dersler vardır. Özellikle Peygamberlerin gençlik yıllarındaki hayatları en büyük örnektir gençler için.
Kur'an'da hasseten haya, terbiye ve iffet örneği olarak Hz.Yusuf 'un(as) kıssası çok önemli yer tutmaktadır. Kur'an bu kıssada kıskançlık, hırs, ümit, sabır, doğruluk Züleyha'nın tek taraflı aşkı ve peşinden yaptığı iftira ve ihaneti dile getirir. Özellikle günümüz gençleri için Kur'an'ın ifadesiyle 'Kıssaların En Güzeli' olan Hz.Yusuf'un (as) kıssası muhteşem bir örneklik teşkil etmektedir.
Hz.Yusuf'un (as) Kıssasında şu konuları bulmak mümkündür:
1-KISKANÇLIK: Hz.Yusuf'un (as) rüyasında Güneş,Ay ve on bir yıldızın kendisine secde ettiklerini görmüş ve rüyasını babası Hz.Yakub'a (as) anlatmış babası da bu rüyanın büyük bir makama işaret ettiğini ve kardeşlerine anlatmamasını istemişti. Nedense kardeşleri onu kıskanmış ve bilindiği gibi götürüp kuyuya atmışlardı.Şunu anlıyoruz ki haset ve kıskançlık o kadar kötü bir duygu ki insanı kardeş katili yapmaya kadar götürebiliyor.
2-SIR SAKLAMAK: Hz.Yusuf'un (as) kıssasından gençlerimizin ve bizim alacağımız ikinci ders sır saklamasını bilmektir. Hz.Yusuf'a (as) babası Hz.Yakub(as) gördüğü rüyayı kimseye anlatmamasını istemiş Hz.Yusuf(as) da bu sırrı kimseye söylememişti.
3-HAYA VE EDEB: Sarayın hanımı Züleyha tek taraflı olarak Hz.Yusuf'a aşık olmuştu.Züleyha Hz.Yusuf'u (as) bir odaya kapatmış ve çirkin teklifini yapmadan önce odadaki putun üstünü örtmüştü.Ne var ki Züleyha putun üstünü örtmüş ancak o çirkin hareketiyle kendi haya perdesini yırtmıştı.Oysa Hz.Yusuf'un (as) Rabbi ile o putun arasında hiçbir ortak yön yoktu.Çünkü Hz.Yusuf'un (as) Rabbi üstü örtülemeyecek kadar alemlerin Rabbiydi.Gizliyi de biliyordu açığı da.O nedenle Hz.Yusuf (as) şöyle diyecekti."Nefsimi temize çıkarmıyorum.Çünkü nefis aşırı şekilde kötülüğü emreder;Rabbim acıyıp korumuş başka.Şüphesiz Rabbim,bağışlayan ve esirgeyendir"(Yusuf-53).
4_SABIR: Hz.Yusuf (as) suçsuz olduğunu biliyordu.Ancak iftiraya uğramıştı.O iftira sonucu zindana atılmıştı. Hz.Yusuf (as) zinaya girmektense zindana girmeyi tercih etmişti.İlk zaferini nefsine karşı elde etmişti. İkinci zaferinden de emindi. Çünkü suçsuz olduğunu Allah biliyordu.O nedenle bir an önce zindandan çıkmaya can atmamış akıllı ,kararlı,sabırlı bir insan olarak onurlu bir duruş sergilemiş, izzet ve şerefini düşünmüştü. Biliyordu ki Allah bir gün onu o çirkin iftiralardan temize çıkartacaktı.
5-AFFETMEK: Hz.Yusuf (as) zindandan çıktıktan sonra azizin karısının (Züleyha) ismini deşifre etmemiş ve kadının hatasını yüzüne vurmamıştı.Ayrıca yıllar sonra da Mısır'a buğday almaya gelen ve kendisini kuyuya atan kardeşlerini de affetmişti.
6-ŞÜKÜR VE DUA: Hz.Yusuf (as) çektiği tüm bu sıkıntılardan Rabbinin yardımı sayesinde kurtulduğunun farkındaydı.O nedenle Rabbine şu şekilde şükrünü dile getirir:" Ey Rabbim mülkten bana(nasibimi) verdin ve bana olayların yorumunu da öğrettin.Ey gökleri ve yeri yaratanSen dünyada da ahirette de benim sahibimsin.Beni Müslüman olarak öldür ve beni salihlerin arasına kat"(Yusuf-101)
7-ÜMİTSİZLİĞE DÜŞMEMEK: Hz.Yusuf (as) yıllarca zindanda kaldığı halde hiçbir zaman ümitsizliğe düşmemiştir.Aynı şekilde Hz.Yakub da (as) Yusuf'unu bulma konusunda ümitsizliğe düşmemiştir.Bu konuda Kur'an Hz.Yakub'un şöyle dediğini bize bildiriyor:" "Ey oğullarım Gidin Yusuf'u ve kardeşini araştırın. Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü kafirler topluluğundan başkası Allah'ın rahmetinden ümidini kesmez."(Yusuf-87)
UNUTMAYIN: Eğer Hz.Yusuf (as) azizin güzel karısının(Züleyha'nın) çağrısına uyup harama girseydi şimdi biz ondan bahsedermiydik? Kur'an onu örnek gösterirmiydi?
Ne mutlu zinaya girmektense zindana girmeyi tercih eden gençlere.
.