Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Ordu'da bir protokol krizi yaşandı. Yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirilen Numan Kurtulmuş, memleketi Ordu'ya gitmişti. Numan Kurtulmuş, Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde, Perşembe Yaylası Şenlikleri'ne katılmıştı.

Görüntüleri izledim.Bakan Kurtulmuş'un da olduğu ortamda tam bir protokol rezaleti yaşanmış. Şenlikte halk oyunları oynanırken, protokol de yerlerini almak üzere iken,Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile Emniyet Müdürü Suat Çelik'in, adamları kavgaya tutuşuyorlar.

Derken diğer korumalar, polisler, zabıtalar araya giriyor ve istenmeyen görüntüler ortaya çıkıyor. Büyük bir karışıklık ve bağrış çağrış yaşanıyor. Tören alanına yeni gelmiş olan, kalabalığı selamladıktan sonra yerine henüz oturmuş olan Bakan Kurtulmuş, kendini büyük bir karışıklığın içinde buluyor.

Ve yaşanan karışıklıkta, Bakan Numan Kurtulmuş, korumaları ile birlikte tören alanını terk etmek durumunda kalıyor. Bakan Kurtulmuş'un Meydanı terk etmesi üzerine, Vali Seddar Yavuz ve diğer protokol yetkilileri de alanı terk ediyor.Sonra taraflar sakinleştirilip törenin devamı sağlansa da, bakan ve protokol tören alanına geri dönmüyor.

İddiaya göre kavganın nedeni şu: Emniyet Müdürü Suat Suat Kılıç, Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın korumaları ve zabıtalar tarafından protokole sokulmak istenmemiş...Kim ne derse desin, bir törende olabilecek en kötü tablolardan biri yaşanmış. Bildiğim kadarı ile yaşananlarla ilgili soruşturma da açılmış. Ki doğrusu bu... Bu çirkin tabloya sebep olanlar hesabını vermeli. Devlet erkanı huzurunda sergilenenler hiç hoş olmamış.

Bu çapta olmasa da buna benzer olaylar İnegöl'de de yaşanmıyor değil. Basın Halkla İlişkiler ve sunuculuk görevi üstlendiğim ortamlarda birçok protokol sorununa muhatap oldum. İnanın bunların hikayesini yazsam kitap olur. Bu yazımda isim vermeyeceğim, ancak olayın kahramanları kendilerini çok iyi biliyorlar. Hala bir kısmı görevdeler ve protokolde yer alıyorlar.

Sayın ifadesi ile başlayan sunumlarda, isminin başka isimlerden sonra zikredilmesini sorun edenler, konuşma sırasını beğenmeyip kürsüde fırça atmaya çalışanlar, protokolde yeri olmadığı halde işgal edenler, koltuğunun yerini sorun edenler, konuşma listesinde olmadığı halde konuşmaya çalışanlar, sunumda onu çok övdün beni neden övmüyorsun diyenler, sunucunun cümlelerini beğenmeyip kürsüye gelmeyenler, kendisinin gelmesinden önce törenin başlamasını krize dönüştürenler, korumaları ve şoförleri aracılığı ile sunucuları yönetmeye çalışanlar... Hangi birini sayayım?

Bu protokol konusunu ayrıca yazacağım. Ancak ilçemizde yaşanan son protokol krizini hatırlatmak istiyorum. Gazetemizde yayınlanan haberi aynen paylaşıyorum:

KİM ÖNCE KONUŞAK?

Hatırlarsanız 4 Kasım 2015 tarihinde, İnegöl'e açılış için gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile İnegöl'ün mülki amiri olan Kaymakam Ali Akça arasında; 'protokol konuşma sırası' nedeniyle sözlü tartışma yaşanmıştı.

Kaymakam Ali Akça'nın kendisinden sonra konuşmasına tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe; AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve Kaymakam Akça ile tartışmıştı.

Açılışa katılanların gözü önünde yaşanan tartışma sırasında Milletvekili Şahin ve Belediye Başkanı Aktaş, Altepe'yi sakinleştirmeye çalışsa da, Recep Altepe'nin sert tepkisi dikkat çekmişti.

"İddiaya göre; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılışın yapılacağı alana geldiğinde, şoförü açılışın sunumunu yapan sunucunun yanına giderek, konuşma sıralamasını kontrol etti.

Sıralama göre; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Milletvekili Hüseyin Şahin ve Kaymakam Ali Akça'dan önce kürsüye çıkıp konuşma yapacaktı.

Altepe'nin şoförü, sıralamayı değiştirip Kaymakam Ali Akça'yı Altepe'den önce konuşma yapacak şekilde ayarladı. Altepe'nin şoförünün yaptığı sıralamaya göre önce Kaymakam Ali Akça, ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve son olarak Milletvekili Hüseyin Şahin konuşacaktı.

Ancak konuşmalar başladıktan sonra Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın konuşması sonrası Kaymakam Ali Akça kürsüye davet edilince, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin olaya müdahale etti.

Milletvekili Şahin, "Kaymakam bey en son konuşur. Önce Büyükşehir Belediye Başkanımız konuşmalı" diyerek Kaymakam Ali Akça'yı durdurdu ve kürsüye Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin çıkması gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine Recep Altepe kızdı, ancak kürsü boş beklediği için çıkmak zorunda kaldı.Altepe konuşmasını yapıp kürsüden indikten sonra Milletvekili Hüseyin Şahin konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Bu sırada Recep Altepe Kaymakam Ali Akça ile konu üzerine konuşmaya başladı.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş da kalabalığın içerisinde olayın daha fazla büyümemesi için Akça ve Altepe'nin yanına giderek konuşmaya dahil oldu. Hüseyin Şahin kürsüden inip Kaymakam Akça konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkmasıyla Altepe bu defa sıralamayla ilgili Milletvekili Hüseyin Şahin ile konuşmaya başladı. Hararetli tartışmada Altepe'nin bu duruma çok kızdığı görüldü.

Konuşmalar tamamlanıp kurdele kesimi gerçekleştirildi ancak Recep Altepe'nin sıra takıntısı geçmedi.Hata yapıldığını ileri süren Altepe, doğru sıralamaya göre kendisinin Kaymakam Ali Akça'dan sonra konuşması gerektiğini ifade etti.

Konunun uzaması ve herkesin önünde bu tartışmaların yaşanmasından rahatsız olduğu anlaşılan Milletvekili Hüseyin Şahin, "tamam artık uzatmayalım" diyerek Altepe'nin konuyu kapatmasını istedi.

Ancak Altepe'nin cevabı: "Uzatmak falan yok. Herkes yerini bilmesi lazım" dedi. Milletvekili Hüseyin Şahin, bunun üzerine biz Kaymakamımızı seviyoruz. Uzatmayalım" diyerek yineledi.

Protokolde yaşanan bu gerginlik davetlilere de yansırken, Hüseyin Şahin'in uzatmayın deyip değiştirmeye çalıştığı konu uzun süre Recep Altepe'nin gündeminden düşmedi.

Açılış sonrası Kaymakam Ali Akça ile Recep Altepe'nin yan yana gelmemeleri ise dikkatlerden kaçmadı. Kaymakam Akça ile Altepe arasında soğuk rüzgarlar esti."