Merhaba değerli okurlar, tüm dünyada sağlıklı yaşam endüstrisi hızla yükseliyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar çok uzun zaman alıyor. Popüler bazı diyet ve spor tarzlarının aslında zararlı olabileceği sonucu çok geç ortaya çıkıyor.Bu durum pek çok kişinin uzun bir süre yanlış beslenmesine ve buna bağlı sağlık problemleriyaşamasına neden olabiliyor.

Protein takviyeleri kullanımı konusu da böyle geç kalmış bir bilginin son örneği: bilim adamları aynı tür proteinleri çok fazla tüketmenin genel sağlık sorunlarına sebep olabildiğini keşfettiler.

Protein takviyelerinden uzak durulmalı! Yine araştırmalar gösteriyor ki bu tarz içecekler, kilo alımına ve depresyona neden olabildiği gibi, yaşam sürenizi dahi kısaltabilir.

Protein takviyesi endüstrisi, neredeyse her köşede rastladığımız spor salonları, pilates / yoga stüdyolarındaki meyve suyu barları sayesinde geçtiğimiz yıl dünya çapında 14 milyar dolar kazanç elde ettiği belirtiliyor.

Günümüzde fit olmak çok moda ve herkes hızlıca kas yapmak istiyor. Protein içecekleri de bunu sağlayacak mucize ürün olarak pazarlanıyor. Son zamanlarda popüler olan diyetlerin çoğunun sloganı "yüksek protein, az karbonhidrat" oldu.

Karbonhidratların fazla tüketiminin, vücutta fazla yağ depolanmasına ve dengesiz insülin salınımına yol açabildiği, proteinlerin ise vücutta kemik, kas, kan gibi dokuların temel taşı olduğu biliniyor. Ancak, her ikisi de makro besin olan karbonhidrat ve proteinleri 'iyi' ya da 'kötü' olarak adlandırmak, konuyu fazlasıyla hafife almak anlamına geliyor. Karbonhidratların da proteinler gibi vücutta önemli işlevleri vardır ve tüm besin grupları gibi dengeli biçimde tüketilmeleri gerekiyor.

Doğrusu, aşırı protein tüketimi, ideal bir beslenme şekli değildir. Hatta, fazla protein tozu içeceği veya takviyesi tüketimi tehlikeli bile olabilmektedir. Hazır protein içecekleri veya tozları, temel olarak dallı zincirli aminoasitler (BCAA'lar) olarak adlandırılan proteinleri içermektedir. Bu proteinleri fazlaca tüketmek başka bir tür aminoasit olan triptofanın baskılanmasına sebep olur ve triptofan da serotonin üretiminde anahtar işlevi görür. Kanda yüksek oranda BCAA'lar olduğunda, beyine ulaşan triptofan miktarı azalarak serotonin üretimi baskılanacak, bu da genel ruh halinin bozulmasına sebep olabilecektir.Serotonin sadece mutluluk hormonu da değildir; uykumuzu ve iştahımızı düzenlemek için de vücudun serotonine ihtiyacı vardır.

Bu yeni araştırmaların gösterdiği en önemli sonuç, vücuttaki aminoasit dengesinin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmek için ne denli önemli olduğudur. En iyi aminoasit dengesi ise farklı protein kaynakları içeren dengeli bir beslenme şekliyle mümkündür. Triptofan gibi diğer protein gruplarını da içeren tavuk, balık, yumurta, fasulye, mercimek, fındık ve soya gibi çeşitli protein kaynaklarının tüketildiği dengeli beslenme şeklisağlıklı ve uzun yaşam sürmek son derece önemlidir.

Eğer beslenme tarzınız ile ilgili endişe duyuyorsanız veya kilo probleminiz varsa, Metabolik Balans diyeti uygulamanızı tavsiye ederim. Vücuda gereken tüm besin gruplarını dengeli biçimde içeren ve kişiye özel olarak hazırlanan Metabolic Balans beslenme programında, günlük üç öğünün her birinde farklı bir protein tüketilmekte, böylece çeşitli aminoasit gruplarının alınması sağlanmaktadır. SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN TELEFONUM: 532 497 6142 HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.