Ülkemizdeki ilk gramofon plak kaydı İstanbul'da, 1900 yılında bir Alman firma tarafından gerçekleştirildi. Bu sistem aynı zamanda "Taş Plak" olarak da adlandırılıyordu. İlk plak fabrikası ve stüdyo ise 1912 yılında yine Alman firmalarca İstanbul'da kuruldu. Bu stüdyolarda dönemin birçok önemli okuyucusunun sesinin kaydedildiğini görüyoruz.

1930'lu yıllardan itibaren müzik çoğunlukla radyodan dinlendi. 1950'li yıllarda elektrikli gramofon (Pick-up),gramofonların yerini alınca plak satışları da yeniden hızlandı. 1965 yılından itibaren plak dönemi olarak adlandırılabilir. 1970ler ise plak ve long playlerin altın çağı olarak anılmıştır. Bu dönemde kaliteli müzik sistemleri üretilmiş ve kullanılmıştır.

Bu dönemin sonunu ise 1970'li yılların ortalarından itibaren teypler hazırladı. Kasetler müzik dinlemek içi plaktan daha ekonomik bir yoldu. Plak ve Long Play gibi değildi. Farklı şarkıcıların şarkıları aynı kasette kayıt yapılıyordu. Plakçıya gidiyor istediğiniz şarkılardan bir liste yapıyordunuz, seçtiğiniz şarkılardan özel kaset hazırlanıyordu.

Bir başka şekilde aynı şarkıcının eski ve yeni şarkılarından seçip liste yapabiliyordunuz. Yetmişli yılların sonunda tüm dünyada kaset furyası esti. Evde, arabada, birçoğumuzun işyerinde kısacası her an yanı başımızda yer alırdı kasetler. Arabesk müziğin TRT de gösteriminin yasak olması, siyasal kimlik taşıyan şarkıcıların TRT'DE çıkarılmaması da plak ve kasetlere yönelmemizde etkili oldu.

2000'li yıllardan itibaren CD'ler MP3'ler devreye girdi, İnternetin gelişmesi ise bir "tık" la dünyanın her tarafındaki müziğe ulaşabilmenizi sağladı. Sonuç olarak kasetçilik de hızla değişen teknolojinin kurbanı oldu.

Tankut Plak Oktay Demir, Taç Plak Merhum Orhan Kınabaş sonrasında İsmail Çulfa, Flaş Video Kadir- Erhan Toptan Kardeşler, Lalezar Plakçılık Yusuf-Metin Bayram, Damla Plakçılık Yusuf Kurtuluş, Eda Plakçılık Hüseyin Orhan, Mücella Örsyapan, Stüdyo Fiesta Mustafa Başak, Stüdyo Bambi İlhan Ercağlı gibi isimler kasetçilik günlerinin kahramanları olarak hafızalarımızda yerlerini aldılar.