Dijitalleşen dünyada artık daha az okuyor, daha çok izliyoruz. Sosyal medya ve tv'ler bu araçların en başında geliyor. Biraz bizi buna mecbur ediyorlar. Artık gençler okurken çok sıkılıyor. Hep değişen ve hızlı yürüyen bir akış istiyorlar. TikTok gibi, İnstagram gibi araçlar bu açlıklarına tuzlu su misali karşılık veriyor. İçtikçe susatan susadıkça içiren, bir kısır döngüye matuf içerikler üretiyor. Gençler buna alıştırıldı ve bunu istiyorlar.

Bu akışkan medya araçlarından biri olan TV'lerde dikkat çekmiyor değil. Ülke olarak son yıllarda iyiden iyiye dizi sektörüne el attık. Bir çok dizi çekiliyor. Bir çoğuda toplum ahlakını bozucu, fitne ve fesadı yayıcı, aileyi yok etmeye matuf nitelikte niteliksiz diziler. "Bu halka ne verirsen gider" mantığıyla yapılan diziler artık kabak tadı vermeye başladı. Bir müslüman olarak bu durum beni rahatsız ediyor. Bu akışı durdurmak yerine kendi dinamiklerimize doğru yönlendiremez miyiz? Yıkmak yerine imar edemez miyiz?

Neyse ki TRT varda bari biraz daha bir tık kalite diziler izleyebiliyoruz. Mesela, Yükseliş Selçuklu, Diriliş Ertuğrul, Payitaht Abdülhamid, Bir Zamanlar Kıbrıs, Gönül Dağı, Teşkilat gibi diziler diğer dizilere göre daha izlenesi. Tabi bunlarda üstün çekim teknikleri, güçlü senaryo yeteneği açısından arzu edilen düzeyde değil o ayrı. Daha çok yol kat etmemiz lazım...

Geçenlerde Adem Apak'ın Siyer-i Nebi adlı eserini okurken aklıma geldi. "Yahu" dedim, "Resulü Ekrem'in (sav) hayatına dair ne çok ayrıntı varmış." Böyle sürükleyici bir hayat üzerine ne yazık ki, Çağrı'dan başka doğru dürüst bir film yapılamadı. Ufak tefek denemeler oldu ama hep Çağrı'nın gölgesinde kaldı. En son İran'lı yönetmen Macid Macidi'nin yönettiği İran menşeili bir film yapıldı o da Çağrı muadili sayılmaz çünkü Çağrı'nın neredeyse hiç değinmediği Peygamberlik öncesi döneme, çocukluk dönemine ışık tutuyor. Bunların haricinde elle tutulur, doğru düzgün herhangi bir prodüksiyon göremedik henüz.

Şimdi "Bu kadar fazla detayın olduğu Peygamber efendimizin (sav) hayatına dair neden dizi film çekilmiyor?" Diye sormadan alamıyorum kendimi. Yine Kendisinin gösterilmediği, tıpkı Çağrı'da olduğu teknikle tüm bu detayları da kapsayıcı çok güzel, uzun soluklu dizi çekilebilir. Mesela Hz. Ömer'in anlatıldığı 30 bölümlük arap yapımı çok hoş bir dizi çekildi, İran yapımı Hz. Meryem dizisi çekildi. Bunlardan daha çok detayın olduğu Peygamberimizin (sav) hayatına dair neden henüz dizi çekilmedi? Anlamakta zorluk çekiyorum.

Mesela Mekke döneminde, Medine döneminde, Mekke'nin fethinden sonra o kadar fazla detay var ki. Savaşlarına dair, edep ahlakına dair, aile hayatına, eşlerine karşı tavırlarına, birbirleri arasında yaşanan diyaloglara dair, diğer insanlarla ilişkilerine dair, müşriklere, ehli kitaba karşı tavırlarına dair, münafıkların tuzaklarına ve Peygamberimizin onlara karşı tutunduğu tutumlara dair bir çok ayrıntı var. Sahabelerle arasında geçen bir çok ayrıntı var hadis kitaplarında. Mekke'nin fethinden sonra çevre kral ve kisralarına gönderdiği mektuplara dair, kralların elçilere karşı takındığı tutumlara dair o kadar fazla ayrıntı var ki inanın 100 bölüm dizi bile çekilir. Bütün bunlar gizli saklı da değil, hemen hemen bütün siyer kitaplarında mevcut. Tüm siyer kitapları, hadis kitapları işinin ehli bir komisyon tarafından derlenip toplanarak, taa çocukluğundan alınıp vefatına kadar geçen süreç sık elenip sağlam bir senaryo yazılabilir. Bu kadar fazla donenin olduğu Efendimizin (sav) hayatına dair 100 lerce bölümlük harika bir dizi film çekilebilir. Tüm İslam alemine de ihraç edilip izlenilmesi sağlanabilir.

Yıllardır hala neden böyle bir işe girişilmediği konusunda gerçekten kafamı meşgul eden sorular var. Teknik olarak buna hazır mı değiliz? Maddi imkan mı yok? Bunların hiç biri değil. Görüyoruz ki bir çok tarihi diziyi uzun soluklu pekala çekebiliyoruz. Bu işe TRT'nin ön ayak olması şart. Özel sektörden (bir kaç prodüksiyon şirketi hariç) zaten böyle büyük bir prodüksiyonu yapmasını beklemiyoruz. Onlar ancak içinde aşk, aldatma, şiddet içeren aptal diziler çekip piyasaya sürerler. Hem ülkemizin, hem de bu dizileri ihraç ettikleri, başta orta doğu ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın ahlakını bozarlar. Bunların misyonu bu. Bunlar şer üretmesinde hayırlarını istemiyoruz. Bunlar yaparsa Hakk'ı batıla bularlar. Bu işi düzgün yapamazlar. Allah bunların şerrinden bizleri korusun...