Perakendecilik kavramının kökeni çok eski dönemlere dayanır. Takas ekonomisinden paranın icadına kadar tüm zamanlarda insan hayatında yer alan bir kavramdır. Perakendecilik tanım olarak üreticilerin mallarının satışına aracılık edilmesidir. Bu aracılık hizmetinde perakendecilik yapan kişi ya da günümüzde kurumlar müşterilerin talep ve beklentilerini analiz ederek ya da tahminlerle üreticilerden ürünleri alarak müşterilerle buluşturmaktadırlar. Ana ama her zaman için müşterinin nabzını tutabilmek olmuştur. Uygulanan CRM sistemleri ile maksimumda takip sağlanması hedeflenmektedir. Pazarcılıktan mağazacılığa yüz yıllar içerisinde farklı şekillerle karşımıza çıkan perakendecilik hizmeti günümüzde yine yeni bir kavramla birlikte değişimin arifesindedir.

Özellikle teknolojinin hayatımıza girmesi ve x,y,z ve alfa gibi kuşakların tüketici konumlarına gelmesi ile birlikte birçok iş alanında olduğu gibi perakendecilikte de yeni süreçler tüm Dünya'nın gündeminde yer almaktadır. Uluslararası anlamda tüm önde gelen şirketlerin ana gündemini oluşturan bu yeni kavramla tüketicilerle yeni nesil bağ oluşturmak ve tercih edilebilirliği sürdürebilir kılmak hedeflenmektedir. Birkaç örneğini de paylaşacağım bu yeni kavram ile birlikte mağazalar artık tüketicilerin hayatlarında farklı deneyimleri yaşayarak marka ile bağ kuracakları , beraberinde ürünlerle ilgili deneyimleri yaşayacakları mecralar haline gelmektedir.

Perakende şirketinin New York'un Brooklyn bölgesinde yer alan birinci sınıf perakende mağazası konsepti, sanatsal, müzikal ve yemek pişirme etkinliklerine ev sahipliği yapan mağaza içi bir etkinlik alanıyla bölge halkı ile bağ kurmak amacıyla hizmet veriyor. Ürünler, çevredeki müşterilerin zevklerini ve ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde düzenlendi ve North Face, müşterilerin en çok ilgisini çeken yerleştirmeleri ve ürünleri ısı haritalandırması aracılığıyla tespit ederek ürün yelpazesini aydan aya değiştirecek.

Starbucks'ın, New York'ta yer alan 23 bin metrekarelik göz kamaştırıcı mağazası, en üst düzeyde sürükleyici bir kahve deneyimi sunmak üzere tasarlandı. Kahve çekirdekleri mağaza içerisinde kavruluyor. Bununla birlikte kahve çekirdeklerinin kavrulduğu bakır kavurma siloları ve kavrulmuş kahve çekirdeklerinin bu silolardan kahve barlarına taşınmasını sağlayan, tavanda yer alan tüpler, mağazaya gerçekten özgün bir hava katıyor.

Online mecralarla artık tüketicinin her bilgiye ulaşabildiği günümüzde iş yapış şekillerinin değişmesinin kaçınılmaz olduğunu zaten hep söylüyorum. Ancak burada en önemli husus şudur. Ülkemizde ve şehrimizde genel olarak önemli bir problem, üreticiler müşteri tarafında pazarı kaçırmak endişesi ile aynı zamanda perakendeciliğe soyunmaktadırlar. Aslında operasyon, strateji ve konsantrasyon açısından son derecek ayrı ilerleyen bu iki kavramı bir arada yapmak isteyen üreticilerimiz, hal böyle olunca satış sıkıntısı yaşamaktadırlar. Hedef kitle stratejisi olarak kavram kargaşasına düşen üreticilerimiz bir tercih yapmak durumundadırlar. Ya üretici da perakendeci olacaklar... İkisini de olmak istiyorlarsa profesyonellerle çalışma yapmak durumundalar. Özetle yeni düzene nasıl adapte olunacağının stratejisi için geç kalınıyor.