Toprakları gibi mutfak kültürüde geniş olan Osmanlı 'da en çok çeşidine rastladığımız yemek tatlı, tatlılar icindede helva.Helva o kadar sevilir ki sarayda "matbah-i amire" denilen saray mutfağında "helvahane " isimli ayrı bir tatlı mutfağı vardır. Sadece saray eşrafı değil, yerel halk da çeşit çeşit helva pişirmeyi de yemeklerden sonra tüketmeyi pek severdi.

Bunlardan en bilineni tabikide irmik helvası. Ancak onun tarifini anlatmadan önce helva ve Osmanlıda helvadan biraz bahsetmek istiyorum.

Helva kelimesinin anlamı Arapça 'dan gelme olup "tatlı " anlamını taşır. Helva ilk olarak Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde yapıldı. Türkler ise helvayla ilk olarak Islamiyet 'in kabulüyle Arap kültürünü tanımaya başladığı zaman tanıştı.

Bu tanışmanın ardından uzun yıllardır helvanın Türk kültüründe derin anlamları vardı. Hala daha öyle. Biri vefat ettiğinde cenaze evinde helva kavrulur. Asker ugurlamasinda,mevlitlerde isteğe göre helva pişirilip sunulur.

Ayrıca helva sohbetleri diye bilinen sosyalleşme saatlerinede isim vermiştir. Kahvehaneler yokken Anadolu topraklarında insanlar konuk evlerinde bir araya gelip çay ve helva eşliğinde sohbet ederlerdi. Osmanlı için helvanın ne kadar önemli olduğunu iyice anladıktan sonra gelelim irmik helvasının tarifine

TEREYAĞLI IRMIK HELVASININ YAPILIŞI:

Malzemeler ;

1 kg veya paket irmik

2 kg süt

2 kg şeker

500 gr. Tereyağ

Tarçın

Isteğe göre fıstık

Sütü bir tencereye kaynamaya bırakın. Tereyagini ayrı bir tencerede eritin. Icerisine fıstığı atıp biraz tencerede gezdirin. Sonra irmiği ilave edip kısık ateşte 1 saat kavurun. Helva yapmak sabır gerektiren bir iştir. Kaynayan süte şekeri ilave edip altını kısın. Kavrulan irmige sıcak sütü döküp ateşi hızlandırıp 2 -3 dk hızlı hızlı karıştırın. Kıvam alınca altını kapatın. 15 20 dk dinlenmeye bırakın. Sonrasında tabağa çıkarıp ister dondurma ister tarcın dökerek afiyetle yiyin. Afiyet olsun.... Daha detaylı tarifler için instagram ARDA Lokantası veya ilker agan hesaplarını takip edebilirsiniz.....