Mübarek Ramazan ayının sonlarına doğru gidiyoruz.Ne mübarek bir aydır Ramazan ayı.Kimseyi incitmediği gibi bereketiyle geldi ve rahmetiyle gidiyor."Elveda Ya Şehr-ı Ramazan Elveda" ilahisini teravih namazı aralarında duyarken gözlerin yaşarmaması mümkün mü?

Ramazanı bildiğiniz gibi hep 3 bölümde değerlendirmeye çalışıyoruz:

1-Kur'an'ı okuyup anlamak,

2-Oruç tutmak,

3-İnfak etmek.

Kur'an'a baktığımız zaman takriben 200 civarında ayet infaktan bahseder.Biz genellikle İnfak derken sadece zekatı anlıyoruz.Oysa zekat infakın bir parçasıdır ve farz olanıdır.Belli şartları vardır ki bu şartları her Müslüman bilir.İnfak ise genel bir kavramdır.Yani Allah rızası için verilen her türlü yardımlardır.Yapılan her türlü paylaşımlar infakın içinde olan bölümlerdir.Zekat ve Fitrenin dışında kalan infakın hiçbir şartı yoktur.Yani cepteki 10 liranın hepsini de veya en az bir lirasını da verebilmektir.

Resulullah'ın (sav) hayatına baktığımız zaman infakı görüyoruz.Çünkü İslam dini sevinme kadar sevindirmeyi de bizden istemektedir.Yani hem sevinin hem de sevindirin diyor dinimiz.

Resulullah (sav) isteseydi dünyanın en zengin insanı olabilirdi.Çünkü elinden geçen mal ve mülkün hesabını yapmak mümkün değildir.Ancak O hiçbirini elinde tutmamış hepsini fakir ve fukaraya dağıtmıştır.Sadece Huneyn ve Evtas savaşlarında 24 bin deve ve 40 bin okka (Yaklaşık 5 ton) altın ve gümüş ganimet kalmıştı.Ancak Resulullah (sav) onların tümünü sahabeye,fakir ve yoksullara dağıtmıştı.

Bu kadar ganimet elinden geçen Resulullah'ın(sav) zırhı vefat ederken borcuna karşılık bir tüccarda rehin bırakılmıştı.

Resulullah'ın (sav) vefat etmeden önceki son günlerinde ev halkını çağırmış evde ne kadar para olduğunu sormuştu.Evdekiler de 5 dirhem var deyince Resulullah (sav) "O paraları bu mahalledeki şu şu yetimlere götürüp dağıtın,ben elimde 5 dirhem para ile Allah'ın huzuruna gitmek istemiyorum" buyurmuştu.

Elbette ki İslam dini bizden elimizdeki bütün varlığımızı dağıtmamızı istemiyor.Bunun Kur'an'da açıklamaları vardır.Rabbimizin bize verdiği nimetlerin bir kısmını fakir fukaraya vermemizi istemektedir.Bu konudaki ayetlerden birinde şöyle buyurulmaktadır.: " Onlar gayba inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar(infak ederler)."(Bakara-3).

İslam dini infak konusunda şunlara dikkat etmemizi istemektedir:

1-,Bize verilen nimetlerin şükrünü yerine getirmemiz isteniyor.Bu konuda Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:" Hani Rabbiniz size: "Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir! diye bildirmişti".(İbrahim-7)

2-Yüce Rabbimiz malımızda fakirin hakkı olduğunu bize hatırlatmaktadır: "Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır."(Zariyat-19),"

3-Karun gibi nankör olmamamız istenmektedir:" Şüphesiz Karun, Musa'nın kavmindendi. Onlara karşı azgınlık etti. Biz ona, anahtarlarını (bile taşımak) güçlü bir topluluğa ağır gelecek hazineler verdik. Hani, kavmi kendisine şöyle demişti: "Böbürlenme! Çünkü Allah böbürlenip şımaranları sevmez."Kasas-76)

4-Fakire yardım ederken onun gururunu incitmemek ve minnet etmememiz istenmektedir: "Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının peşinden (bunları) başa kakmayan ve gönül incitmeyenlerin, Rab'leri katında mükafatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de"(Bakara-262).

5-Sadece bolluk zamanın da değil darlık zamanında da infak etmemiz istenmektedir: Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.(Al-i İmran-134).

Konumuzu büyüklerimizi sözleriyle bitirelim:"Paranızı cebinize koyun kalbinize koymayın","Servete sahip olun, ait olmayın"," Ya Rab! Elimiz de çok eyle gönlümüz de yok eyle",El karda , gönül Yar da olmalı"

Unutmadan sorayım.Sahi siz, elini cebine atanlardan mısınız,yoksa elindekini cebine atanlardan mısınız?