Kardeşlerim, çok kazanç herkese nasip olacak diye bir kaide yok. Ancak sebeplere sarılarak bereketli kazançlara ulaşmamız açısından bazı tüyolara ulaşabiliriz. Geçen hafta Hz. Abdurrahman bin Avf'ın (r.a.) hayatından nasihat almıştık. Ancak bu nasihatleri günümüze uyarlamak da icab eder. Yoksa ilk maddede takılı kalır, nasihat bize bir anlam ifade etmezdi. Ticaret vesilesi ile rızkını kazanan kardeşim bu altın nasihatleri bir kenara not etmeliyiz.

Birincisi, Allah Rasulünü (s.a.s.) memnun edip duasını almış!

Hayda... Bu dönemde bir peygamber yok ne yapalım? Anne - Baba duası alalım kardeşim. Rabbimiz; kitabında, Anne ve Babamıza göstermemiz gereken ehemmiyeti: "Biz insana, ana-babasına iyilik yapmasını tavsiye ettik. Bununla beraber, hakkında bilgi sahibi olmadığın (ilah tanımadığın) bir şeyi bana ortak koşman için sana emrederlerse, artık onlara bu hususta itaat etme."(1) diye anlatmaktadır. Rabbimizin isteğine karşı olmadığı müddetçe isteklerine cevap vermemiz gereken anna-baba duası peygamber duasından sonra gelebilecek en kuvvetli dualardandır. Haliyle işimize bereket gelecektir. Aksi olursa ne olur? Anne ve baba bedduası alırsak ne olur?

Peygamber Efendimiz (s.a.s.): "Allah'ın rızası, babanın rızasında, gazabı da gazabındadır." buyurmuştur. Anne bedduası hakkında böyle bir hadise denk gelmemiş olmam, onun bedduasının tutmayacağı için değil de zannımca Anne'nin öz evladına bu şekilde gazap beslemeyeceği kadar merhametli olmasındandır. Aman kardeşim sakın ha! İşlerimizin iyi olması için şeytanın kandırmacası ile tüm mesaimizi işimize verip ailemizi, anne ve babamızı ihmal etmeyelim. Zira ya bu dünyada ya da hesap günü duvara toslamamız katidir.

Sıla-i Rahim ile büyüklerin duasını alalım kardeşim. Akrabalarımızı gözetip kollayalım. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bu konuda: "Her kim rızkının bol olmasını ve ecelinin gecikmesini istiyorsa, akrabasını görüp gözetsin." (3) diye buyurmuştur. Akrabalarımızın duası da işimize bereket gelecektir.

Ondört yaşında bir delikanlıyı sabah namazında cemaatte görüyorsak duasını alalım kardeşim. Büyük cihadın, yani nefis ile olan cihadın en kuvvetlisini yaşıyordur. Onbeş yaşında bacım, modaya göre değil de kem gözler uzak olmak için tesettüre girmiş ise duasını alalım kardeşim. Bu çağın er meydanın bu mücahid ve mücahidelerinin duası da işlerimizi bereketlendirecektir.

Derseniz ki, kardeşim iyi güzel diyorsun ama peygamber duası olur mu bunlar? Derim ki bizim Peygamberimiz (s.a.s.) bizleri de duasına almıştır. Bizler için de: "Allahım! Ümmetimden erken kalkanların işlerine bereket ver." (4) diye dua etmiştir. İster miyiz Peygamber duasının muhatabı olmak. Gece yarılarına kadar hesap kitap, tv dizileri, tartışma programları veya dava çalışmaları adı altında çay muhabbetleri yapana kadar Sabah namazı ile evden çıkıp; cemaatle namaz sonrası işimiz ile ilgilenebiliriz. Yok, eğer böyle yapmazsak ne olacağı konusunda da Peygamber Efendimiz (s.a.s.): "Sabah uykusu rızka manidir." (5) diye buyurmaktadır.

Rabbim, sabahın bereketini değerlendirenlerden olmayı bizlere nasip etsin. Anne- Baba duasını üzerimize zırh etsin. Akrabaları gözettiğimiz için bizleri zayi etmesin. Mücahid ve Mücahide gençlere bizleri hizmetkar eylesin. Amin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmeti Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...

1- Ankebut suresi - 8

2- Tirmizi, Birr, 3

3- Buhari, Edeb, 12

4- Tirmizi, Buyu' 6

5- Beyhaki, Şuabu'l-İman, 6/401