Kıymetli kardeşim, paranın kolay, hızlı ve risksiz kazanma yöntemlerini kısmen anlattık. Kazanç hızlı olabilir, bu Rabbimizin bir lütfudur ve de imtihandır. Paranın yokluğu gibi varlığı da imtihandır. Ancak kazanç zahmetsiz veya risksiz oluyorsa şüphelenebilirsiniz. Çünkü siz de hiç zahmet veya risk yoksa başkasının zahmetini veya riskini sömürüyor olabilirsiniz. Bu da kazancın bereketine etki edebilir.

Helal yoldan bereketli kazancın tüyolarını anlatmak için sizleri sahabe hayatlarına bakmaya davet ediyorum. Müslüman olarak nasıl varlıklı olunabilir, nasıl varlıklı kalınabilir, nasıl müslüman kalınabilir, nasıl Allah'ın razı olabileceği kul olunabilir, sorularına cevap arayalım. Ticaretin içersinde olan, varlık içinde olan birçok sahabi efendimiz vardır. Ancak cennet ile müjdelenmiş sahabi efendilerimizden birine bakmamız en garanti yol olacaktır.

Hz.Abdurrahman bin Avf (ra) Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde hiç bir şeyi kalmamıştı. Medine'de ensarın akıllara durgunluk veren yardım tekliflerini de kabul etmemiş, hamallık için bir ip ve pazarın yolunu istemiştir.

Hamallık ile başlayan bu süreç hızla tüccar sahabilerin arasına dönmüş ve Peygamber Efendimize (sas) en çok yardım eden ashabından biri olmuştur. En zorlu zamanlarda sermayesine sıfırlayacak infaklarda bulunmuştur. Ancak sonrasında tekrar güçlü tüccarlar arasına girdiğini de görürüz.

Peygamber efendimiz (sas) vefat ettikten sonra evlenmeleri yasak olan hanımlarının hepsinin tüm ihtiyaçlarını ölene kadar karşılamış bir güçten bahsediyoruz. Onun bu kazancı diğer sahabi efendilerimizin de dikkatini çekmiş ve bunun hikmetini sormuşlardır. Aldıkları cevap ticaret ile meşgul kardeşlerimize ışık olacak güzel tüyolar barındırmaktadır.

Sermayesinin hikmetini soranlara Hz. Abdurrahman bin Avf (ra) verdiği cevap: "Ben, işin başında Allah Rasulü'nü memnun edip, onun lisanından malımın bereketlenmesi için dua aldım.

İkincisi: Allah'ı ticaretimin ortağı kıldım, ne kazandımsa, onun yolunda harcamaktan geri durmadım.

Üçüncüsü: pazarın hep ilk gelen tüccarı oldum. Güneşi hiçbir zaman üzerime doğdurmadım.

Dördüncüsü: hiçbir müşteriyi boş çevirmedim, kolaylığı esas aldım.

Beşincisi: az kara razı oldum, çok kardan değil, sürümden kazandım. " (1) şeklindedir.

Kıymetli kardeşim, bu paragraf hayatına ışık tutacak birçok ticari bilgiyi barındırır. Elbette ki para kazanmanın tek yolu ticaret değildir. Emektarlar için de tüyolarımızı vereceğiz inşallah. Ancak bu hafta ben susayım Hz. Abdurrahman Bin Avf (ra) konuşsun istedim. Haftaya inşallah maddeler halinde bu paragrafı günümüze uyarlamaya çalışacağız.

Rabbim kazançlarımızı, helalinden, bereketli ve bizleri şımartıp dininden uzaklaştırmayacak miktarlarda olmasını nasip etsin. Varlıklarımız ve de yokluklarımız ile razı olacağı kulluğu yapmayı bizlere nasip etsin. Amin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmeti Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...

1-Gazzali, İhya'ü Ulumi'd-Din, c. 2