Özel hayatın dışındaki yaşam alanları, sosyal alanlar ve kamusal alandır. Sosyal alanlarda nezaket kuralları önem kazanırken kamusal alanlarda protokol kuralları önemlidir. Kalem-i Mahsusa diye de isimlendirilir. Bir kurumda protokol kurallarını en iyi bilmesi gereken kişilerdirler.

Özel Kalem Müdürleri; kamu veya özel sektörde üst düzey yöneticinin görüşmelerini düzenleyen gizlilik derecesi bulunan yazışmalarını yapan, özel işlerini yerine getiren kişidir. Makamı temsil ettikleri ve her statüde kişi ile muhatap oldukları için çalışkan, sabırlı, güler yüzlü ve şık olmalıdırlar.

Dikkat ve fedakarlık isteyen bir meslektir. Tabii ki; yazışma kurallarını bilen, Türkçeyi iyi konuşan, güvenilir ve sır tutan kişiler olmaları da gerekmektedir. Bağlı oldukları amirden daha fazla mesai de yapabilirler. Zaman yönetimini çok iyi becerebilmelidirler.

Makamın her türlü protokol ve düzen işleri günlük, haftalık, aylık programlarla takip edilir. Diğer kurumlarla koordinasyon sağlanır. Özel ve resmi yazışmalar yürütülür. Ülkemizde "Kamu İdarelerinde Protokol Kuralları" adlı bir kitap TODAİE Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Uzman Öğretim Görevlisi Nihat Aytürk tarafından hazırlanmıştır.

Kitapta Fatih Sultan Mehmet döneminde Enderun'da "Teşrifat Dersi" okutulduğunu öğreniyoruz. Yine aynı kitapta İngiliz ve Fransız saray yetkililerinin Osmanlı Sarayı'ndaki protokol konusunda bilgi aldıklarını öğreniyoruz.

İlçemizde "Özel Kalem Müdürlüğü" görevinin en bilinen ismi Pınar Uzçevik'dir. 05.09.1973 İnegöl doğumlu olup, Gazipaşa İlkokulu, İnegöl Lisesi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. İlk olarak ilçemiz Demirdöküm A.Ş. Muhasebe Departmanında çalışmış olup bir süre de ilçemizde vekil öğretmenlik yaptı. 2000 yılından itibaren İnegöl Belediye Başkanlığı Özel Kalemi bünyesindedir.

2000-Nisan 2004 Hikmet Şahin, Nisan 2004-Kasım 2017 tarihleri Alinur Aktaş, Kasım 2017 tarihinden itibaren de Alper Taban başkanlarımızın Özel Kalem Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Mesleki gelişimine katkı sağlayan birçok eğitim ve kursa iştirak eden Uzçevik 2011 yılından itibaren ülkemiz "Özel Kalem Müdürleri Platformu" üyesidir.

17 Kasım 2018 tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği ev sahipliğinde Gaziantep'te düzenlenen Özel Kalem Müdürleri Zirvesi'nde "Meslek Onur Ödülü" ile ödüllendirildi. Ödülünü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin'den almış bulunmaktadır.