7 Aralık 1983 tarihinden itibaren 12 Eylül 1980 İhtilal dönemi, fiilen, son bulmuş ve Turgut Özal dönemi, başlamıştır. Hatırlanacağı üzere; Turgut Özal, kurduğu Anavatan Partisi'nin genel Başkanı olarak seçimde en yüksek oyu alarak 211 millet vekili çıkarmış ve hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Kenan Evren' den almıştır.Turgut Özal, dört eğilimi temsil ederek kazandığı seçim sonrası kurduğu hükümette - olabildiğince - dört eğilimleri göz önünde bulundurmuş ve böylece; Türk siyasi hayatına yeni bir soluk getirmiştir. Ancak Anavatan Partisi'nde gündemi belirleyen tek söz sahibi Turgut Özal olmuştur.

Turgut Özal döneminin İnegöl'e yansıması açısından konuya bakıldığında değerlendirmeyi, 29 Kasım 1987'de yapılan millet vekili seçiminde İnegöl bazında partilerce alınan sonuçlara bakmak gerekecektir. Şöyleki: a- % 34.16 oranında oy alarak Doğru Yol Partisi, İnegöl'de birinci parti olmuştur. Doğru Yol Partisi'ne bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Kadir Güçlü ve yardımcısı, Adnan Menderes dönemi'in Demokrat Parti İnegöl ilçe başkanı olan Çitli'li Ali Korkmaz'ın oğlu Nihat Korkmaz, yer almıştır.

b- %33. 30 oranında oy alarak Ana Vatan Partisi, İnegöl' de ikinci parti olmuştur Ana Vatan Partisi' ne bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Sabri Demirtaş ve yardımcısı Feyyaz Uslu yer almıştır.

c- %14. 36 oranında oy alarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti, İnegöl' de üçüncü parti olmuştur. Sosyal Demokrat Halkçı Parti'ye bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Necmi Demir ve yardımcısı Turhan Neşe, yer almıştır.

d- % 8. 33 oranında oy alarak Refah Partisi, İnegöl'de dördüncü parti olmuştur. Refah Partisi'ne bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Hikmet Şahin ve yardımcısı Ahmet Güney, yer almıştır.

e- % 7. 33 oranında oy alarak Demokratik Sol Parti, İnegöl'de beşinci parti olmuştur. Demokratik Sol Parti'ye bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Rüstem Türkoğlu ve yardımcısı Şükrü Parlar, yer almıştır.

f- % 1. 31 oranında oy alarak İslahatçı Demokrasi Partisi, İnegöl' de altıncı parti olmuştur. İslahatçı Demokrasi Partisi'ne bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Celal Okur ve yardımcısı Recep Taşdemir yer almıştır.

g- % 1. 20 oranında oy alarak Milliyetçi Çalışma Partisi, İnegöl'de yedinci parti olmuştur. Milliyyetçi Çalışma Partisi'ne bu oyu sağlayan ekibin başında ilçe başkanı Alican Yıldırım ve yardımcısı Mustafa Bayram, yer almıştır.

1983-1991 yılları arasında yapılan millet vekili seçimlerinde hiçbir partiden İnegöl kökenli Bursa millet vekili, çıkmamıştır.

Ancak 1991-1995 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nden İnegöl kökenli Bursa millet vekili olarak Kadir Güçlü millet vekili seçilmiş ve Ankara' ya gönderilmiştir.1995-1999 yılları arasında da yine Doğru Yol Partisi'nden İnegöl kökenli Aliosman Sönmez, Bursa millet vekili seçilmiş ve Ankara' ya gönderilmiştir.

1999-2002 yılları arasında ise Fazilet Partisi'nden İnegöl kökenli diş hekimi Dr. Ahmet Sünnetçioğlu, Bursa millet vekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girerken Milliyyetçi Hareket Partisi'nden de İnegöl kökenli inşaat mühendisi Burhan Orhan, Bursa millet vekili seçilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir.

Dikkati çeken husus, Turgut Özal ve sonrasında Ana Vatan Partisi listesinden İnegöl kökenli hiç bir millet vekili adayının gösrilmemiş olmasıdır. İlgili bölümlerde görüldüğü üzere Özal döneminde Ana Vatan Partisi listesinden sadece Muhıttin Tanoğlu İnegöl belediye başkanlığına seçilmiştir.

2002-2007- yılları arasında ise Fazilet Partisi listesinden İnegöl belediye başkanı seçilen Hikmet Şahin, Fazilet Partsi kapatılınca İnegöl'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilçe teşkilatını kurmuş; Ak Parti adına İnegöl' de önemli hizmetlerin altıuna imza atmıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR