Başa geçtikten sonra Osman Gazi 'nin İlk Hedefi İnegöl'dür. İnegöl'ün fethi için beş aşamalı bir stratejinin uygulandığı tarihi kaynaklarda yer almaktadır.1284 yılından itibaren uygulamaya konan bu stratejik aşamaları kaldığımız yerden paylaşmaya devam ediyoruz.

D-DÖRDÜNCÜ AŞAMA: ESKİŞEHİR- KARACAHİSAR'IN FETHİ: Karacahisar Tekfuru'nun kardeşi Filatos, hayatı bahasına mücadele etmesine rağmen Osman Gazi karşısında başarılı olamayınca İnegöl Tekfuru Aya Nikola, başka ittifaklar peşine düşmüştür.

Karacahisar Tekfuruna gelince O, coğrafi pozisyonu itibariyle, yakın çevresinden destek alacak bir duruma sahip değildi. Bu nedenle Osman Gazi,1290-91 yıllarında Karacahisar'ı kuşattı ve elli yıl sonra, ikinci bir defa, Karacahisar'ı, Türklüğe kazandırdı

Fetih gerçekleştikten sonra Osman Gazi, Karacahisar'daki kiliseyi camiye çevirdi. Şeyh Edebali'nin damadı ve Osman Gazi'nin de bacanağı olan Dursun Fakih, Cuma hutbesini burada Osman Gazi adına okudu.

Çünkü o yıllarda merkezi Selçuklu yönetiminde - genel durumda- önemli değişmeler, olmuştu. Bu sebepten Karacahisar fethinden sonra Osman Gazi, Dursun Fakih'e ilk Cuma hutbesini -Selçuklu Sultanı adına değil- kendi adına okutmuştur.

Bu dönemde, Sakarya'nın doğusunda ve Paflogonya adı verilen geniş alanda meydana gelen yönetim boşluğunu Osman Gazi, doldurmuştur. Osman Gazi, bu amaçla- önce- Samsa Çavuş ve kardeşi Sülemiş'i, daha sonra da Konuralp yönetiminde, Aşık Paşa-zade'nin Gaziyan-ı Rum dediği, cihad erlerini bu yöreye sevketmiştir.

Muhtemelen bu sebepten İnegöl'ün fetih işlemi-geçici olarak-askıya alınmış ve Eskişehir yakınında yer almış olan Karaca- hisar'ın fethine öncelik verilmiştir. Ardından da askeri harekat sürdürülerek Sakarya Vadisi'ne kaydırılmıştır.

Bu ortamda Osman Gazi, mali yönden merkezi Selçuklu idaresine ve Moğollara bağlı kalmakla beraber siyasi yönetimde istiklale yönelmiş ve bu nedenle de Karacahisar fethinden sonra Cuma hutbesini, kendi adına okutmuştur.

E-İNEGÖL'ÜN FETHİNDE BEŞİNCİ AŞAMA: 1287-88 yıllarında yapılan Domaniç- Beli Savaşı'nda büyük bir yenilgi almış olan İnegöl Tekfuru Aya Nikola, 1290- 1291 yıllarında yakın müttefiki Karacahisar Tekfuru, Osman Gazi tarafından ortadan kaldırıldıktan sonra kendisine yeni müttefikler aramaya başlamıştır.

Ancak, Osman Gazi'nin karşısına açıktan açığa çıkacak bir ittifak cep hesi kuramayacağını anladığından yıllarca önce -bir diğer ifade ile 1284 yılında yaptığı gibi Osman Gazi'ye karşı yine bir su-i kast planı hazırlamış ve tarihi kaynaklara Çakır Pınarı Vak'ası diye geçen bir olayın gerçekleşmesine vesile olmuştur.

Söz konusu su-i kast-planı hazırlandığı sırada Osman Gazi, Samsa Çavuş ve kardeşi Sülemiş aracılığı ile Sakarya Vadisi'ne yerleşmiş ve hatta bu nehri aşarak daha sonraki yıllarda Çavuş Deresi diye anılacak olan dereyi takip ederek Göynük ve Taraklı Yenicesi'ne doğru askeri harekatını sürdürmüştür. (DEVAM EDECEK)

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DERLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN AYHAN BAYRAKTAR