Merhaba değerli okurlar, Ramazan ayınız bereketli ve hep hayırlara vesile olsun inşallah.Tüm Dünya'da pek çok kültürlerde oruç tutma geleneği vardır ve beden sağlığına olumlu etkilerinden bahsedilir. İslamiyet'te de önemli bir dini vecibe olan ve belirli mazeretler dışında uyulması farz olan bir emirdir. Ancak Bilim dünyası bu konuya fazla önem vermemiş ve faydalarını gözardı etmiştir.

ABD Ulusal Yaşlanma Enstitüsünün yaptığı çalışmalar neticesinde, oruç tutmanın vücut sağlığına faydalarını bilimsel olarak kanıtlamıştır. Ve bu sonuçları artık batı tıbbı da kabullenmiş durumda diyebiliriz. Siz de bu yazı sonrasında oruç tutmanın neden farz kılındığını tahminimce daha iyi anlayacaksınız.

Yapılan çalışmalarda belirli bir süre kalori almama yani oruç tutulduğunda beyinden özel bir hormon salgılandığı tespit edilmiş. Brain Drive Nörotrofik Hormon diye adlandırılan bu hormonun beyin hücrelerini de gençleştirdiği ve hatta tedavi etme yönünde etki ettiği tespit edilmiş.

Kalori almamaya başladığımızda vücudumuzda neler oluyor:

  • 3-4 saat içinde kan şekeri düşmeye başlıyor
  • Kan insülin düzeyi düşmeye başlıyor
  • 12 saat içinde vücudumuzdaki şeker depoları tükenince, metabolizma yağ yakma moduna giriyor.
  • Gençlik genleri denen ''sirtuinler''aktive olarak gençlik hormonu ''somatotropinler'' salgılanmasına neden oluyor.
  • 14 saati geçen kalori almama durumunda insan vücudunda sonuç olarak ''otofaji'' başlıyor.

Şimdi otofaji nedir diyeceksiniz. Şöyle açıklayayım; hücre yapısında temizlik elemanı olarak çalışan organeller vardır. Lizozom denen elemanlar hücre içinde yapısı bozulmuş proteinleri ve yaşlanmışorganelleriyiyerek yok eder ve yerine yenilerinin yapılmasını sağlar. İşte otofaji kendi kendini yiyerek hücre içinde temizlik yapılmasına verilen addır.

Otofaji; kronik hastalıklar dediğimiz Alzeimer, diyabet, kalp damar hastalıkları, Parkinson gibi hastalıkları önlemede önemli rol oynar. Otofaji aynı zamanda yaşlanmayı geciktirmesi ile de Dünya antiaging çalışmalarının odak noktasını oluşturur.

Bu yazıyı yazarken bilgi edindiğim; Profesör Dr. Yavuz Yörükoğlu ''30 günde 10 yıl'' adlı kitabında, 16 saatlik oruç ile birlikte sağlıklı beslenme programı uygulandığında hastalıklardan nasıl korunabileceğimizi ve olası hastalık risklerini nasıl düşürebileceğimizi anlatmaktadır.

Bir takvim yaşımız vardır bir de biyolojik yaşımız. Sağlıksız beslenme, sigara alkol kullanımı, sürekli stres altında çalışma aşırı kilolar, biyolojik yaşımızı olduğundan çok daha fazla gösterecektir. Oruç ve sağlıklı beslenme ve de günlük egzersizlerle bulunduğunuz yaştan 10 yıl daha genç görünmek mümkündür.

İftar ve sahurda hızla şekere dönüşüp hızla açlık hissi veren gıdalar yerine uzun süre tok tutan haşlanmış yumurta, bakliyatlar, ayran yoğurt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tercih edilmelidir. Ekmek ve hamur işi karbonhidratlar hızla şekere dönüşmektedir.

Son söz olarak; günde 3 öğün yeme yerine her zaman 2 öğün beslenmenin daha doğru ve yeterli olduğunu belirtmek isterim. Ramazan ayı dışında da, akşam 20:00 den ertesi gün öğlene kadar bir şey yemediğinizde vücudunuzun biriken yağları yakacağını bilmenizi isterim. Erkekler de karın bölgesinde, kadınlarda basen bölgesinde biriken yağları eritme yöntemini de öğrenmiş olduk. ''Bölgesel zayıflama uygulamak istiyorum'' diyenler için de en doğal ve pratik yöntemdir. Soru ve görüşleriniz için telefonum: 532 497 61 42 Herkese sağlıklı günler dilerim.