Boşnak kökenli bir arkadaşımın verdiği örneği her zaman İnegöl'ü çok iyi anlatan örneklerden biri olarak görmüşümdür.

"Biz altmışlı yıllarda Esenköy'den indik annem Boşnakça'dan başka dil bilmezdi. Komşu bir teyzemiz vardı o da Gürcü'ceden başka dil bilmezdi. Ama birbirleri ile bir araya gelip saatlerce severek otururlardı."

ORTAK KAMYON: İki İnegöllü arkadaş ortak kamyon almak istiyorlardı. Anlaşamadıkları tek konu, her ikisi de arabayı kendi üstüne senetleri arkadaşının üstüne yapmak istiyorlardı. Sonra tabii ki ortaklık olmadı.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

MURAT ARSLANER: Din adamı. Halk arasında Topal Murat Efendi diye de bilinir. 1876 Bosna-Akova (Bijelo Polje) doğumludur. Temel din eğitimini Bosna'da yaptı. Fatih Medresesi'nde eğitim almak için İstanbul'a geldi. Eğitim esnasında varlığından haberdar olduğu Fatih Medresesi eski dersiamlarından İnegöl-Cerrah Köyünde yaşlılığını sürdürmekte olan Bosnalı Yusuf Ziya Efendi ile tanışmak amacıyla İnegöl-Cerrah'a gelir. Geldiğinde Bosnalı Yusuf Ziya Efendi'nin cenazesi ile karşılaşır. Aile; senin geleceğini Yusuf Ziya Efendi vefatından önce bize bildirmişti ve şu kitabını size vermemizi istedi denilince Cerrah'a yerleşir. Yusuf Ziya Efendi'nin kızı Cemile Hanım ile evlenir. Hocaköy, Elmaçayır, Esenköy gibi bölgenin köylerinde imamlık yaparak hayatını sürdürür. Geçirdiği bir rahatsızlık neticesinde kangren olan bir ayağı kesilir. Hayatını din öğrenme ve öğretme üzerine tanzim eder. Ankaralı Hasan Burkay Efendi, Dursunbeyli Mehmet Ruhi Turan Efendi öğrencileri arasındadır. 1972 yılında vefat etti. Kaynakça : Torunu Yusuf Ziya Arslaner ile röportaj 24.03.2016

AHMET ARSLANER: Din adamı, İnegöl-Esenköy nüfusuna kayıtlı olmakla beraber babası Murat Arslaner'in 1929 yılında İnegöl-Elmaçayır köyünde imamlık yaptığı sırada o köyde doğdu. İlkokul sonrası eğitimini noktaladı. Babası'nın yanında din eğitimini sürdürdü. 1947-48 yıllarında Ömer Nasuhi Bilmen tarafından tarafından ülke düzeyinde düzenlenen ve müftülük yapabilecek kişileri tespit amaçlı düzenlenen kursu ve neticesindeki sınavı birincilikle tamamladı. Aynı kursa iştirak eden kardeşi Salih Arslaner Çanakkale Müftüsü olarak atandı. Kendisi ise müftülük yerine imamlığa devam etmek istediğini bildirdi. Bir süre İnegöl'de görev yaptı. 1953 yılında Adapazarı'nda bir camiye, 1967 yılında İstanbul-Mecidiyeköy Tevfik Ağazade Camiine, 1981 yılında İnegöl Sanayi Camiine, 1991 yılında ise Bursa-Ortabağlar Fatih Camii'ne göreve başladı. Görev yaptığı camilerin tamamının ilk imamı idi, tamamında da çağrı üzerine görev aldı. Bitmek bilmeyen enerjisi ile İnegöl'de çok büyük bir sinerji yarattı. Görev yaptığı Sanayi Camiindeki İkindi ve yatsı sohbetlerinin düzenli takipçileri oluştu. Özellikle sanayi esnafı içinde geniş bir muhit oluşturdu. 02 Haziran 1993 tarihinde Mekke'de vefat etti, Mekke'de defnedildi.

Kaynakça : 07 Haziran 1993 Yıldırım gazetesi, 24.03.2016 tarihinde Şefik Kavanoz aracılığı ile oğlu Yusuf Ziya Arslaner ile görüşüldü.