Kur'an'da Peygamberler ve geçmiş ümmetlerin kıssaları (yaşanmış hikayeleri) vardır.Bu kıssalar Yüce Rabbimiz tarafından bizlere örnek olsun ve örnek alalım diye Kur'an'da açıklamıştır.Bu kıssaları zaman zaman okuyor, hem teselli buluyor ve hem de örnek almaya çalışıyorum.
Günümüzde de yine bizlere örnek olma açısından yazılmış Menkibeler vardır.Bu Menkibeleri de okudukça Allah dostlarının hayatını kendimize örnek almaya çalışıyoruz.Geçenlerde elime bu tür Menkibe kitaplarından biri geçti.İçindeki konular "Allah Dostlarının Örnek Hayatları" hakkındaydı.Çok sevinmiştim.Bu kitaptan örnekler alacağım ve hayatımda uygulamaya çalışacağım diye.
Gel gör ki bu kitabı okudukça ümitlerim azalmaya başladı.Çünkü içinde anlatılanlar benim gibi sade bir müslümanın örnek alması mümkün değildi.Hatta böyle bir hayatı örnek alabilecek günümüzde bir insanı çıkar mı? diye de merak ettim.Bu kitaptan bazı alıntıları sizlerle paylaşayım.
-"Allah dostu.............hazretleri her secdeye gidişte ağaçlarda onunla beraber secdeye gidiyormuş.Düşündüm.Ağaçların ibadeti lisan-ı haliyle olur.Onlara bizimki gibi secde farz değildir?Acaba bana düşen görev ağaçlara secde yaptırmak mı,yoksa kendime mi?
-"Allah dostu............hazretleri geceleri hep namaz kılar, gündüzleri de hep oruç tutardı".Düşündüm ve aklıma Resulullah (sav) döneminden bir örnek geldi.Adamın biri Peygamber efendimizin(sav) ibadetini az görmüş olacak ki gelir der ki:"Ya Resulellah!Ben geceleri sabaha kadar namaz kılıyor,gündüzleri de oruç tutuyorum".Resulullah (sav) ona dönerek biraz da kızgın halde :"Öyle yapma!Vücudunun da senin üzerinde hakkın var ,eşinin de senin üzerin de hakkın var.Ben,vücudumun da hakkını veriyorum, ailemin de üzerimdeki hakkını veriyorum."
-"Allah dostu ...............hazretleri her gün 2 rekat namaz da bütün Kur'an'ı hatmederdi.Düşündüm.Kur'an'ı hatmetmek normal bir okuyuşla en az bir gün sürer.Aradaki farz namazlar ne oldu?Allah dostu hazretleri vakit namazlarını kaçırmış olamayacağına göre anlatmada bir problem vardır.Abdullah b.Amr der ki Resulullah (sav) bana "Kur'an'ı ayda bir hatmet" buyurdu.Ben de "Bundan daha fazlasına gücüm yeter " dedimse de Resulullah (sav):"Her ayda 3 gün oruç tut ve ayda bir defa Kur'an'ı hatmet" buyurdu.(Nesai)
-Allah dostu...............hazretleri,bir yerin idarecisiymiş,kadısıymiş tüm bunları bırakıp kendini ibadete vererek inzivaya çekilmiş.Düşündüm.Allah, Peygamberini mağaradan şehre indirdi.Şehirden mağaraya çıkartmadı.Allah Resulu(sav) buyuruyor ki:"İnsanların arasına karışıp onların sıkıntılarına sabreden kimse insanların arasından kaçıp inzivaya çekilenden daha hayırlıdır." Ayet şöyle buyuruyor:"Kullarımın arasına katıl ve Cennetime gir."(Fecr,29,30).Cennete giden yol kulların arasından geçiyor.
Menkibe kitabından sonra elime Kur'an'ı aldım ve incelemeye başladım.Şu ayetleri gördüm."Allah Resulünde sizin için güzel örnekler vardır."."İbrahim de sizin için güzel örnekler vardır."Peygamberlerin hayatlarını ve yaşadıklarını öğrenmek için Kur'an'a baktım.Peygamberler,en üst derece de insanlar olmalarına karşı örnek alabileceğim o kadar çok yönlerini gördüm ki.Bizlerin de yapabileceği örneklerdi:
-"Ey kavmim! Ölçüyü ve tartıyı adaletle tam yapın. İnsanların eşyalarını (mallarını ve haklarını) eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın."(Hud,85).
-"Eğer inanan kimselerseniz Allah'ın bıraktığı helal kazanç sizin için daha hayırlıdır. Ben sizin başınızda bir bekçi değilim."(Hud,86).
-"Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü'minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir"(Tevbe,128).
-"Ey örtünüp bürünen (Peygamber!) . Kalk da uyar. Rabbini yücelt. Nefsini arındır.Şirkten uzak dur. İyiliği, daha fazlasını bekleyerek (bir kazanç elde etmek için) yapma. Rabbinin rızasına ermek için sabret" (Müddessir,1-7).
Biraz düşündüm.Eğer Cumhurbaşkanımız devlet başkanlığını bırakıp inzivaya çekilmiş olsaydı 15 Temmuz gecesinde Milletimizin ve Devletimiz hali ne olacaktı?Fazla düşünmek istemedim.Çünkü düşünülmesi bile ürperti vericiydi.
Lütfen Müslümanlara yaşanabilir/yaşanmış gerçek örnekler verelim.